Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μια βασιλική γαμήλια φούσκα



Μες στην καρδιά της κρίσης, η βρετανική μοναρχία και η κυβέρνηση προχωρούν σε ένα όργιο σπατάλης, επίδειξης πλούτου και περιφρόνησης των αναγκών και της αγωνίας όχι μόνο των υπηκόων τους αλλά και όλης της ανθρωπότητας. Ενώ τα βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα «ραίνουν» με βόμβες τη Λιβύη, τα διεθνή ΜΜΕ προμοτάρουν και επιβάλλουν ένα πανάκριβο υπερθέαμα, μια βασιλική γαμήλια φούσκα.



ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ


Οι πρώτοι μήνες του 2011 σημαδεύτηκαν από την κάθοδο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων σε πολλές χώρες των κόσμων. Ανθρώπων που ζητούσαν δημοκρατικές ελευθερίες, που διαμαρτύρονταν για την καλπάζουσα φτώχεια, την ανεργία και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Ωστόσο, εδώ και εβδομάδες τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα προετοιμάζονται ώστε η τελευταία εβδομάδα του Απρίλη να μη σημαδευτεί από τις εξεγέρσεις στη Μέση Ανατολή ή την πυρηνική φρίκη στην Ιαπωνία, αλλά από τον πριγκιπικό γάμο στο Λονδίνο.

Για «μιντιακή φρενίτιδα» μιλά ο ξένος τύπος. Μόνο το CNN στέλνει στο Λονδίνο 125 άτομα! Το δημοσιογραφικό και τεχνικό προσωπικό από όλο τον κόσμο που θα βρεθεί στο Λονδίνο για το γάμο είναι μεγαλύτερο από ό,τι έχει μέχρι στιγμής διατεθεί για την κάλυψη όλων των εξελίξεων στον αραβικό κόσμο «και» της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία. Το κόστος της ασφάλειας του γαμήλιου ταρατατζούμ είναι τουλάχιστον 15 εκατ. λίρες μεγαλύτερο από ό,τι ξοδεύτηκε για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών στη σύνοδο της G20 το 2009 στο Λονδίνο. Ταυτόχρονα, η βρετανική αστυνομία δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προληπτικές συλλήψεις αν το κίνημα κατά των περικοπών (UK Uncut) τολμήσει να οργανώσει διαδηλώσεις την ερχόμενη Παρασκευή, έστω και εκτός της διαδρομής της βασιλικής άμαξας.

Το 1981, 750 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν στην τηλεόραση τον «παραμυθένιο» γάμο του Καρόλου και της Νταϊάνα. Φέτος οι προσδοκίες των καναλιών είναι για δύο δισεκατομμύρια τηλεθεατές.

Ένα παραμυθάκι, ένα πανηγυράκι για να ξεχάσουμε τη μαύρη πραγματικότητα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι όλη αυτή η ιστορία, που δεν αξίζει να την πάρουμε στα σοβαρά. Μόνο που αυτό το παραμυθάκι είναι ακριβοπληρωμένο με τον... ιδρώτα και το αίμα των άλλων.