Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στρατηγικό πρόγραμμα επίθεσης του κεφαλαίου

  
Mια στρατηγικής σημασίας προσπάθεια του κεφαλαίου να συντρίψει τις κατακτήσεις των εργαζομένων αποτελεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να μας αφαιρέσει 28,3 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που περιλαμβάνει ισοδυναμούν με λαίλαπα: μειώσεις συντάξεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση ΦΠΑ και των τελών κυκλοφορίας, περικοπές επιδομάτων του ΟΑΕΔ, πρόσθετες εισφορές σε δημόσιους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας και το σημαντικότερο, ξεπούλημα κάθε ίχνους δημόσιας περιουσίας: Επιχειρήσεις, υποδομές, μονοπωλιακά δικαιώματα και ακίνητα, όλα βγαίνουν στο σφυρί!




 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ





 Οι εντολές μάλιστα από την τρόικα είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το οποίο θα επιβλέπουν τοποτηρητές του ΔΝΤ και της ΕΕ που θα εγκατασταθούν στις νευραλγικές υπηρεσίες, να γίνει άρον άρον, έτσι ώστε τα αρπακτικά που καραδοκούν να βάλουν χέρι στη δημόσια περιουσία, να εκμεταλλευθούν τις χαμηλές τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο. Πρώτο θύμα του πλιάτσικου είναι ο ΟΤΕ καθώς άμεσα θα πουληθεί το 10% των μετοχών του.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 για να πληρωθούν οι ξένοι πιστωτές που απομυζούν ένα ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα των δημοσίων εσόδων. Ομολογείται για παράδειγμα ότι «οι δαπάνες για τόκους από 4-5% το ΑΕΠ σε όλη την περίοδο 2000-2006 έφθασαν πλέον να ξεπερνούν το 7% του ΑΕΠ». Δεν υπάρχει πειστικότερο επιχείρημα για την ανάγκη παύσης πληρωμών και διαγραφής του χρέους...
Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δεν αποτελεί ωστόσο ...ταμπού για την κατοχική κυβέρνηση του Γιωργάκη Τσολάκογλου και των 52 συνεργατών του. Όπως αναφέρεται θα ανανεώνεται όσες φορές χρειαστεί έτσι ώστε αν διαπιστώνεται απόκλιση στους στόχους να ανακοινώνονται νέα μέτρα, ακόμη πιο αντιλαϊκά. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο κάθε άλλο παρά θεωρητικό στο βαθμό που η συνέχιση της ύφεσης θα μετατρέψει σε κενό γράμμα τους στόχους για αύξηση των δημοσίων εσόδων. Μιλάμε μάλιστα για ρυθμούς συρρίκνωσης του παραγόμενου προϊόντος που δεν έχουν όμοιο στη σύγχρονη ιστορία καθώς μόνο στην τριετία υπερβαίνουν ακόμη και το 10% (2009: -2%, 2010: -4,5%, 2011: -3,8%)! Πλέον αμφισβητείται και ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ ακόμη και για το 2012.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί η πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ και το νέο δάνειο ύψους 90-100 δισ. με το οποίο θα αντιμετωπιστεί η αδυναμία της κυβέρνησης να βγει στις αγορές και να δανειστεί, όπως υποτίθεται ότι θα γινόταν το 2012, βάση του Μνημονίου που υπογράφτηκε πέρυσι. Παρά ωστόσο την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης να κάνει πράξη αυτά που υποσχόταν πέρυσι, δεν διστάζει να διατυπώνει νέους εκβιασμούς και να επισείει για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, προκειμένου να γίνει δεκτό χωρίς αντιδράσεις το νέο πακέτο μέτρων! «Ένα σενάριο μη πραγματοποίησης παρεμβάσεων είναι φανερό ότι θα οδηγούσε στο μόνιμο αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές και τελικά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας», διατυπώνεται χωρίς καμιά ντροπή στην αιτιολογική έκθεση!

Στην πραγματικότητα το Μνημόνιο ισοδυναμεί με εκτροπή που καθιστά εφ’ όρου ζωής υπόλογα για κακουργηματικές πράξεις όχι μόνο τα 52 μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και όσους ΠΑΣΟΚους το ψηφίσουν στη Βουλή διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο το πλιάτσικο του δημόσιου πλούτου.

Καθόλου ασήμαντη δεν είναι και η πολιτική οπισθοδρόμηση που επέρχεται με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. Δεν είναι μόνο ο πραξικοπηματικός τρόπος με τον οποίο κατατέθηκε άρον άρον μετά τη συζήτηση του και την ομόφωνη αποδοχή του στο άτυπο υπουργικό την Πέμπτη. Πιο ενδεικτική είναι η πρόθεση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου να δεσμεύσει και την επόμενη κυβέρνηση σε ένα πλαίσιο άσκησης πολιτικής που ούτε τώρα δεν φέρει την παραμικρή νομιμοποίηση. Αντίθετα συνιστά εκτροπή, κάνει πατσαβούρι το Σύνταγμα και νομιμοποιεί τους γκαουλάιτερ σε κάθε υπουργείο που θα συμπεριφέρονται σε υπουργούς και γραμματείς σαν να είναι σκυλίτσες τους, σε αυτούς μάλιστα τους υπουργούς που δε χάνουν ευκαιρία να κάνουν επίδειξη δύναμης στους εργαζόμενους. «Υλοποιείται η δέσμευσή μας για πολυετείς προϋπολογισμούς» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, σε μια επίδειξη θράσους και αλαζονείας που επιδιώκει να δώσει χαρακτηριστικά μονιμότητας στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχουν επιβάλει...