Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αμερικανάκια τα "εξαπτέρυγα" ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ


«Δεξί χέρι» των Αμερικανών αποδεικνύονται οι τωρινοί πολιτικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης, ΛΑΟΣ και Ντόρα Μπακογιάννη, από τις αναφορές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο.
Σε αναφορά του τον Σεπτέμβριο του 2009, πριν τις εθνικές εκλογές, ο τότε αμερικανός πρέσβης, Τσαρλς Ρις, ενημέρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αλλαγή στη φυσιογνωμία του ΛΑΟΣ, από τις αντισημιτικές θέσεις που είχε προς μια πιο «υπεύθυνη στάση». Ως σύνδεσμος του ΛΑΟΣ με την πρεσβεία εμφανίζεται η σημερινή ευρωβουλευτής του κόμματος και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Τζαβέλλα: «Σύμφωνα με την Τζαβέλλα, ο Καρατζαφέρης ήθελε να προβεί σε θετικές χειρονομίες προς την εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας, έψαχνε αυξημένες επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους». Το ακροδεξιό ΛΑΟΣ λοιπόν, προς τους ψηφοφόρους εμφανιζόταν «αντισυστημικό», με το σύνθημα «γροθιά στο κατεστημένο», ενώ παρασκηνιακά αναζητούσε υπερατλαντική στήριξη, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε ότι θα «ξεπουλούσε» τις αντιδραστικές του θέσεις για το μεταναστευτικό και το εβραϊκό ζήτημα. Τόσο πατριώτης ο Καρατζαφέρης!

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το γεγονός ότι η αναφορά της πρεσβείας κλείνει με ένα συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα της Νίκης Τζαβέλλα, σαν να επρόκειτο η ευρωβουλευτής να ζητήσει εργασία από τους Αμερικανούς. Στα «θετικά» της σημεία υπογραμμίζεται το ότι μιλά άριστα Αγγλικά και ότι στην εφηβεία της εργάστηκε σε εβραϊκό κιμπούτς στο Ισραήλ.

Όμως και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει τα «εύσημα» της πρεσβείας για τη φιλοαμερικανική της στάση, κατά τη διάρκεια της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε αναφορά του Τσαρλς Ρις τον Μάρτιο του 2006, σχολιάζεται η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή και του ΚΥΣΕΑ να μην επεκτείνει την αγορά F-16 από τα 30 αεροπλάνα στα 40. Η απόφαση αυτή όπως είναι φυσικό ενόχλησε σφοδρά τις ΗΠΑ και η πρεσβεία της Αθήνας συνέταξε μια εκτενή αναφορά επί του θέματος, σχολιάζοντας τις πολιτικές τοποθετήσεις εκάστου υπουργού της τότε κυβέρνησης.

«Η νεοδιορισμένη υπουργός Εξωτερικών Μπακογιάννη πάλεψε σκληρά για τα F-16, αλλά η θέση της απορρίφθηκε από τον Καραμανλή», σημειώνει επί λέξει η αναφορά του πρέσβη. Οι Αμερικανοί είχαν φαίνεται μια ένθερμη υποστηρικτή των συμφερόντων τους μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Αναλυτικά τις πληροφορίες στον πρέσβη τις δίνει ο Πέτρος Μολυβιάτης που αναλαμβάνει να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης, ενώ ως πηγές πληροφόρησης αναφέρονται και «επαφές» της Λόκχιντ Μάρτιν, της κατασκευάστριας εταιρείας των αεροπλάνων που συνδέεται με το Πεντάγωνο.