Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ζητούνται «πένες» υπέρ ΗΠΑ


Σοβαρή πτυχή των αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις αναφορές της αμερικανικής πρεσβείας που διέρρευσαν μέσω των Wikileaks είναι η επιμελής προσπάθεια των Αμερικανών να διεισδύσουν στα ελληνικά ΜΜΕ, επηρεάζοντας δημοσιογράφους και εκδότες.
Διακαής πόθος των Αμερικανών είναι να κάμψουν το αντιαμερικανικό φρόνημα των Ελλήνων εργαζομένων: «Ένας ομοιόμορφος αντιαμερικανισμός εισάγεται σε σχεδόν κάθε θέμα», θρηνολογεί ο Αμερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις τον Ιούλιο του 2006 για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ φέρονται αποφασισμένες να «επενδύσουν» στις επαφές και την εξαγορά των διαμορφωτών κοινής γνώμης: «Διαθέτουμε περισσότερους πόρους στις δοσοληψίες μας με τις σχολές δημοσιογραφίας και τους φοιτητές, ελπίζοντας ότι η επόμενη γενιά δημοσιογράφων μπορεί να είναι πιο ελεύθερη από τις προκαταλήψεις που χαρακτήρισαν την τρέχουσα και τις προηγούμενες γενιές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρέσβης.

Βασική εκτίμηση των Αμερικανών είναι ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν έχουν επαρκή κερδοφορία για τη λειτουργία τους και επιχορηγούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Όπως εκτιμά η έκθεση για τους δημοσιογράφους, «είναι ένας κλάδος που δεν πληρώνεται επαρκώς και συνήθως εργάζονται σε πολλαπλά πόστα για να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους». Για το λόγο αυτό γράφει πως «είναι αποδεκτό για δημοσιογράφους να παίρνουν δώρα ή ακόμη και χρήματα από εκείνους για τους οποίους γράφουν». Με αυτές τις σκέψεις η πρεσβεία τον Αύγουστο του 2008 διοργάνωσε εκδήλωση σε παραλιακό ξενοδοχείο για τους υπεύθυνους του κλάδου. «Προσκαλέσαμε 30 εκδότες, αρχισυντάκτες και ρεπόρτερ που αντιπροσωπεύουν τα 15 κορυφαία ελληνικά εβδομαδιαία, εναλλακτικά και καθημερινά έντυπα», γράφει ο επόμενος πρέσβης, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, σημειώνοντας με έκδηλη ικανοποίηση πως οι προσκεκλημένοι «εξέφρασαν ενδιαφέρον να μάθουν και για άλλα προγράμματα που προσφέρει η πρεσβεία».

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τον τρόπο προβολής των αμερικανικών θέσεων φαίνεται και από την έκθεση με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2008, όπου η εκπομπή του Αλέξη Παπαχελά στον τηλεοπτικό Σκάι «Νέοι φάκελοι» παίρνει τα εύσημα: «Με την καλά επιλεγμένη παρουσίαση των κεντρικών θέσεων των ΗΠΑ (σ.σ. πάνω στο θέμα της κρίσης μεταξύ Ρωσίας-Γεωργίας) ο σταθμός πέτυχε πολύ υψηλά δημοσιογραφικά πρότυπα».

Η τακτική της πρεσβείας σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ φαίνεται ξεκάθαρα στην κατάληξη της αναφοράς Ρις (Ιούλιος 2006): «Πετύχαμε να δημοσιεύσουμε συνεντεύξεις, εντιτόριαλ γραμμένα από ντόπιους πάνω σε βασικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά λάθη και παραλείψεις με τηλεφωνικές κλήσεις, γράμματα στους εκδότες και τακτικές συναντήσεις με δημοσιογράφους, αρχισυντάκτες και εκδότες».