Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δεν χρωστάμε στην κυβέρνηση, δεν πουλάμε τα πανεπιστήμια, δεν πληρώνουμε τις σπουδές μας


Ανακοίνωση του Συντονιστικού Συνελεύσεων και Καταλήψεων

Βρισκόμαστε εδώ, τη στιγμή που πάνω από 150 σχολές σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της, ΝΔ και ΛΑΟΣ, όπως και το μαύρο μέτωπο ΕΕ και ΔΝΤ, ήταν γελασμένοι που νόμιζαν ότι μας βρήκαν απροετοίμαστους. Βρισκόμαστε εδώ, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αντιλαϊκή πολιτική. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η συναίνεση των κομμάτων εξουσίας, αυτών που οδήγησαν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, δεν εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται στους δρόμους και τις πλατείες».
Με αυτό τον αποφασιστικό τόνο ξεκινά η Ανακοίνωση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Αθήνας, το οποίο συνεδρίασε στη Νομική σχολή, την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη, αμέσως μετά την μεγάλη φοιτητική διαδήλωση.

Ιδιαίτερα σημαντικό αυτό το πρώτο ντοκουμέντο του φοιτητικού ξεσηκωμού. Καταρχήν, έχει σαφέστατη πολιτική καταδίκη των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ και αναδεικνύει την επίθεση στα πανεπιστήμια ως πλευρά της συνολικής επίθεσης στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, που προωθούν κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση του. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την αγαστή σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ κήρυξε τον πόλεμο στη σπουδάζουσα νεολαία. Σε συνέχεια της προκλητικής της στάσης κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος προχώρησε σε ένα ακόμα πρωτοφανές πραξικόπημα. Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε εκπαίδευση, εργασία και δημοκρατία και τις επιταγές του ΔΝΤ που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους στο λαό, ενώ ταυτόχρονα δίνουν “αγώνα” για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου», αναφέρεται. Το πλαίσιο αυτό, που μπορεί να αναπτυχθεί παραπέρα, διαμορφώνει ένα ισχυρό πολιτικό εξοπλισμό για το κίνημα διαρκείας που απαιτείται.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι αντιδραστικές αλλαγές στο πανεπιστήμιο συνδέονται με τις αλλαγές στην εργασία και με την καρατόμηση των δικαιωμάτων της νεολαίας: «Στην περίοδο της κρίσης καθίσταται πιο αναγκαία παρά ποτέ η ριζική αλλαγή των χαρακτηριστικών του συλλογικού εργαζόμενου, αλλά και η βίαια αλλαγή του εκπαιδευτικού υποδείγματος. Αυτό σημαίνει την προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός νέου εργαζόμενου, φθηνού, ευέλικτου, άμεσα παραγωγικού και ειδικευμένου, πειθήνιου και παράλληλα χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις. Ενός εργαζόμενου, δηλαδή, πολύ πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμου από την εργοδοσία, σε μια προσπάθεια συμπίεσης των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων. Η άδικη και αντιδραστική κυρίαρχη πολιτική προστάζει μια γενιά πιο μορφωμένη από κάθε άλλη, σε κοινωνίες πιο πλούσιες από ποτέ, να είναι η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από κάθε προηγούμενη», τονίζεται χαρακτηριστικά. Αυτή την προοπτική έρχεται να υπηρετήσει «το κατ’ επίφαση πια πανεπιστήμιο που δεν θα είναι πλέον ούτε δωρεάν, ούτε δημόσιο, ούτε πανεπιστήμιο. Θα είναι ένα αυταρχικό εκπαιδευτήριο που θα λειτουργεί με τους πλέον αγοραίους όρους, και με τους φοιτητές να μην έχουν κανέναν λόγο πια σε αυτό».

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων δεν μιλά για ένα στενά φοιτητικό, συντεχνιακό αγώνα, αλλά συνδέει άμεσα το φοιτητικό κίνημα με τη συνολική πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής του Μνημονίου. «Την ώρα που η κυβέρνηση γκρεμίζει ό,τι είχε απομείνει από τη δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνεχίζει την ανελέητη επίθεση και σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία. Μετά την ψήφιση, διά πυρός και σιδήρου, μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς αστυνομικής βαρβαρότητας, του κατάπτυστου Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για έναν πρωτοφανή νέο γύρο λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων … Απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ, ήρθε η ώρα για το φοιτητικό κίνημα να πάρει θέση δίπλα στον υπόλοιπο λαό που αγωνίζεται και μοχθεί για τη συνολική ανατροπή τους». Και ξεκαθαρίζεται: «Ο αγώνας των φοιτητών, αγώνας όλης της κοινωνίας!», ενώ μπαίνει λογική κοινού πανεκπαιδευτικού μετώπου και σύνδεση με το κίνημα των πλατειών. «Δεν χρωστάμε στην κυβέρνηση, δεν πουλάμε το πανεπιστήμιο, δεν πληρώνουμε τις σπουδές μας. Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή».

Και βέβαια ξεχωρίζει η αποφασιστικότητα για νίκη. «Τώρα είναι ώρα για αγώνες, για συνελεύσεις και καταλήψεις διαρκείας μέχρι τη νίκη. Αυτή τη στιγμή η νεολαία αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον της, το φοιτητικό κίνημα που τόσα χρόνια δεν γονάτισε ποτέ, θα έχει τον τελευταίο λόγο. Το πραξικόπημα της 24ης Αυγούστου δεν θα περάσει, ο νέος νόμος πλαίσιο θα ανατραπεί». Και «ήρθε η ώρα για τη δική μας γενιά να γράψει τη δική της ιστορία. Δεν συναινούμε. Δεν υποχωρούμε. Δεν τρομοκρατούμαστε. Θα νικήσουμε!».

Ανατροπή του νόμου – εκτρώματος

Η πρώτη ανακοίνωση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων διαμορφώνει το πλαίσιο διεκδικήσεων και ανάπτυξης του κινήματος. Αξιοσημείωτα: Η πάλη για την ανατροπή του «νόμου - εκτρώματος του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ», η οποία βρίσκεται στην προμετωπίδα, πάει μαζί με την πάλη για «ανατροπή του Μνημονίου, της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλης που θα συνεχίζει τον πόλεμο ενάντιά μας. Ανυπακοή στις κατευθύνσεις ΕΕ, ΔΝΤ σε εργασία, εκπαίδευση, δημοκρατία. Έξω η τρόικα», με τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης («κατάργηση των κολεγίων και κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος»), με στόχους για την εργασία («να καταργηθεί το επαίσχυντο Σύμφωνο Πρώτης Απασχόλησης για τη νεολαία που ορίζει πρώτο μισθό τα 592 ευρώ»), την υπεράσπιση του ασύλου («που ανήκει σε όλο το λαό»), ενώ εκφράζεται μια σαφή αντιΕΕ κατεύθυνση, με τη διεκδίκηση «να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Μπολόνια» και να «γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης». Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι «δεν πληρώνουμε το χρέος τους. Λεφτά για την Παιδεία, την Υγεία, τις κοινωνικές παροχές, όχι για τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες».

Το φοιτητικό κίνημα διεκδικεί: Ένα ενιαίο και αδιάσπαστο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό. Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα και συγκοινωνίες για όλους. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μείωση του ορίου συνταξιοδότησης».

Επιπλέον, μπαίνουν οι βάσεις για αγώνα διαρκείας, με νέες διαδηλώσεις στις 8 και 10 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, αλλά και για αναβάθμιση του κεντρικού οργάνου του φοιτητικού αγώνα. Αποφασίστηκε η «ανασυγκρότηση, βελτίωση και διεύρυνση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων. Καλούμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις Συντονιστικές Επιτροπές Κατάληψης να συζητήσουν για τη δημοκρατική ανασύγκροτηση του οργάνου».