Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Θέμα: Κι αν διαγράφαμε το χρέος;


Υπάρχει άλλος δρόμος;   Πάντα υπάρχει άλλος δρόμος όταν ο μονόδρομος οδηγεί στην καταστροφή. Στο δρόμο αυτό συγκλίνουν όλο και περισσότερες δυνάμεις που διατυπώνουν μια ανατρεπτική πρόταση προς τον αγωνιζόμενο λαό
των εργατικών αγώνων και των πλατειών. Σκοπός του σημειώματος που ακολουθεί δεν είναι να αναλύσει το πρόγραμμα αυτό αλλά να σταθεί σε κάποιες πλευρές του που έχουν αναδειχθεί στη δημόσια συζήτηση.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ

Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο: Κοινωνικός κανιβαλισμός σε 16 σελίδες με πίνακες


Σε συμφωνία φαίνεται να οδηγούνται Μέρκελ και Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο την Παρασκευή, καταφέρνοντας να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με τη μορφή που θα λάβει η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η Γαλλία, να υπενθυμίσουμε, αρνιόταν κατηγορηματικά τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών, ενώ η Γερμανία, και με βάση απόφαση της Βουλής της, έθετε ως όρο για την εκταμίευση της συμμετοχής της στο νέο δάνειο τη δεσμευτική συμμετοχή ιδιωτών στις απώλειες που θα καταγραφούν.




ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Ο κόσμος τρομάζει την ΕΕ

 Πανικός επικρατεί από την Τετάρτη και την Πέμπτη στους ηγετικούς κύκλους της ΕΕ εξαιτίας των εξελίξεων στην Ελλάδα. Βλέποντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της Αθήνας να διαμαρτύρονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής του Μνημονίου που συνυπέγραψε το ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ και το ΔΝΤ και τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στο κυβερνών κόμμα λόγω της λαϊκής πίεσης, οι δεξιοί ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι απειλείται με ανατροπή το τυφλό όργανό τους, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
«Εξαγριωμένοι Έλληνες επιτίθενται εναντίον της Βουλής» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της γερμανικής Ντι Βελτ την Πέμπτη.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Στους δρόμους και τις πλατείες για την ανατροπή

Απεργιακό μπλακ άουτ, καταλήψεις πλατειών και συνελεύσεις, ανεξάρτητα όργανα πάλης
  
Αστείρευτη είναι η δύναμη που κρύβει μέσα του ο εργαζόμενος λαός και το κίνημά του. Η αφύπνιση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, νέων, συνταξιούχων και μικρομεσαίων, η μαζική παρουσία, οι καταλήψεις και οι συνελεύσεις στις πλατείες, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη πανεργατική απεργία της 15ης Ιούνη, δημιούργησαν ένα επιβλητικό πολιτικό γεγονός που ταρακούνησε συθέμελα την κυβέρνηση και ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό και οδήγησε σε μισή παραίτηση τον Γ. Παπανδρέου. Η αναζήτηση ενός κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας κατέληξε σε φιάσκο, με αποτέλεσμα την κωμωδία του… αναπασοκισμού (ανασχηματισμού) και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης με όλο το ΠΑΣΟΚ μέσα. Δικαιώνεται το σύνθημα …«το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει το λαό», μέσα σε αποφορά σήψης του αστικού πολιτικού συστήματος.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μεσοπρόθεσμου


Σε ανακάτεμα μιας φθαρμένης τράπουλας και όχι σε αλλαγή τραπεζιού, όπως είχε εξαγγελθεί, εξελίχθηκε ο ανασχηματισμός. Τα επίθετα «σαρωτικός» και «δομικός» που συνόδευαν τον αναμενόμενο ανασχηματισμό διαψεύστηκαν τελικώς οικτρά και το μεσημέρι της Παρασκευής πέρασαν το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου για να ορκιστούν τα ίδια πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν και στο απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα, πλην των Δ. Δρούτσα, Τ. Μπιρμπίλη και Γ. Πανάρετου, που αποχώρησαν.

 Κατά τα άλλα, η θεαματική αναβάθμιση του Βαγγέλη Βενιζέλου, που αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και η παραμονή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην κυβέρνηση, αν και σε δευτερεύοντα ρόλο (υπουργείο Περιβάλλοντος) χαρακτηρίζουν το νέο Υπουργικό Συμβούλιο.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Κυκλώνει πάλι ο λαός τη «χούντα» της Βουλής




Σε κρίσιμη αναμέτρηση με την κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκεται το μαζικό λαϊκό κίνημα, μετά την εντυπωσιακή πολιτική μάχη της απεργίας και των συγκεντρώσεων της Τετάρτης, που οδήγησαν και στην ηρωική απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης για την εκκένωση της πλατείας Συντάγματος. Ο μαζικός ξεσηκωμός εργαζομένων και νέων έσπρωξε την κυβέρνηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης, προκαλώντας ρίγη ανησυχίας στο εγχώριο πολιτικό σύστημα, αλλά και τους αστικούς παράγοντες σε ΗΠΑ και ΕΕ. Το φιάσκο της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μαζί με την κωμωδία ενός ανασχηματισμού με ημερομηνία λήξης, έχουν βαθύνει την πολιτική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης Παπανδρέου και γενικότερα της κοινοβουλευτικής «χούντας» επιβολής των συμφερόντων κεφαλαίου - ΕΕ - ΔΝΤ. Η «νέα» κυβέρνηση έχει ένα και μοναδικό σκοπό: Να περάσει, με κάθε μέσο, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λεηλασίας και διαρκούς ομηρίας του λαού.