Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Έρχεται εποχή συγκρούσεων

Aγριεύει η παγκόσμια κατάσταση. Οι πιο επιθετικοί κύκλοι του καπιταλισμού, που σήμερα συσπειρώνονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιτίθενται σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες απαιτώντας περισσότερα κέρδη. Έχοντας ως όργανα τις κυβερνήσεις τους, απαιτούν και μέχρι στιγμής πετυχαίνουν με άνεση τη μετάθεση των βαρών της κρίσης στους ώμους των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των μικρομεσαίων, ακόμη και τμημάτων του κεφαλαίου που αδυνατούν για διάφορους λόγους να εκμεταλλευθούν το πολύ βαθύτερα αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο εναντίον του κόσμου της εργασίας που επιβάλλεται.



του Γιώργου Δελαστίκ

Η άλλη όψη: Η φτώχεια πυρπολεί την Αγγλία

 Παράλληλα με την παγκοσμιοποίηση της ελληνικής κρίσης χρέους, τις τελευταίες μέρες ζούμε τη διεθνοποίηση του ελληνικού Δεκέμβρη. Κακόβουλος νεοφιλελεύθερος Γερμανός θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η Ελλάδα αποδεικνύεται εστία μόλυνσης και μήτρα του κακού, μεταδίδοντας τον έναν ιό μετά τον άλλο στους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχοντας παρασύρει στα οικονομικά «Tάρταρα» την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η «ελληνική νόσος» επιτίθεται πλέον στην Ισπανία, στην Ιταλία – σύντομα ίσως και στη Γαλλία και στη Γερμανία.




της Ειρήνης Κοσμά

Θέμα: Από μηχανής θεός η κερδοσκοπία


Εξοντωτικά μέτρα λιτότητας και περικοπών ανακοινώνονται σε όλες τις χώρες που πέφτουν θύματα κερδοσκοπικών επιθέσεων και υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης, από τους τρεις γνωστούς αμερικανικούς οίκους.  Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι «σανίδα σωτηρίας» στη βαθιά ύφεση που τεχνητά δημιουργείται από κυβερνήσεις και ΕΕ, σε μια προσπάθεια να καταστρατηγηθούν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις.



Λεωνίδας Βατικιώτης

Εκτός από την οικονομική υπάρχει και η πολιτική κρίση

Οι κυβερνήσεις έγιναν άμεσοι υπηρέτες των συμφερόντων του κεφαλαίου

Eμφραγμα στις αγορές από πολιτική ανεπάρκεια, ήταν το εύγλωττο πρωτοσέλιδο εφημερίδας την προηγούμενη βδομάδα. Φταίει η έλλειψη ηγετών λοιπόν για την κρίση, όπως κυριαρχεί στον Τύπο; Φταίνε οι πολιτικοί γιατί ακολουθούν τις αγορές ή μήπως γιατί δεν τις ακολουθούν; Oι ευρωπαίοι ηγέτες γιατί αργούν το ευρωομόλογο (για την πατρότητα της ιδέας τσακώνονται το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, αλλά και ο Συνασπισμός); Mήπως απλώς γιατί πήγαν …διακοπές;



του Γ. Ελαφρού

Κοινωνικός πόλεμος και ανεργία


Λέμε συνήθως ότι οι αριθμοί δεν μπορούν να πουν την αλήθεια. Ειδικά για την ανεργία. Γιατί όσο και να μιλάμε για ποσοστά, κάθε άνεργος είναι 100% άνεργος. Αυτή τη φορά όμως, παρότι δεν λένε όλη την αλήθεια, τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για την ανεργία τον Μάη του 2011, σοκάρουν. Οι άνεργοι φτάνουν τους 822.198, ποσοστό 16,6%. Ένα χρόνο πριν, τον Μάη του 2010 ήταν 602.185 (12%). Μάλιστα, τον Μάη του 2008 οι άνεργοι ήταν 324.777. Δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια προστέθηκαν άλλες 500.000 στη στρατιά των ανέργων, θύματα του κοινωνικού πολέμου του κεφαλαίου.