Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ούτε ενιαίο, ούτε μισθολόγιο!

Φόβο και φρονηματικές διώξεις φέρνουν οι αλλαγές ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ, ΕΕ

Aπό προχτές άρχισαν οι υπάλληλοι του δημοσίου να βιώνουν τη σκληρή πραγματικότητα του νέου πτωχολογίου, αφού λόγω των αναδρομικών κρατήσεων της εισφοράς (υποτίθεται) υπέρ των ανέργων, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη έφτασε κατά 100 ευρώ μικρότερο. Από το επόμενο 15ήμερο η ιστορία συνεχίζεται με την (αναδρομική και πάλι) μείωση του κινήτρου απόδοσης και διαφόρων άλλων επιδομάτων, που έρχεται να προστεθεί στην κατά τουλάχιστον 30% απώλεια των εισοδημάτων τους από την εφαρμογή του Μνημονίου.




της Δέσποινας Κουτσούμπα

H Kύπρος δορυφόρος του Ισραήλ

Η εξάρτηση από το Ισραήλ υποθηκεύει την εθνική ανεξαρτησία


Kαυτό προβλέπεται να είναι το μέλλον της ΝΑ Μεσογείου με αφορμή την επικίνδυνα και απρόβλεπτα αναπτυσσόμενη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την εξαγωγή των πετρελαίων και του φυσικού αερίου. Η συμφωνία του Ισραήλ µε την Ελλάδα, για να διοχετεύεται το φυσικό αέριο στην Ευρώπη µε υποθαλάσσιο αγωγό που θα περνά από την Ελλάδα, επισφραγίστηκε µε την πρόσφατη επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου στην Αθήνα. Παράλληλα, η κύπρια υπουργός Εξωτερικών, Ε. Μαρκούλη, πραγματοποίησε μεσοβδόμαδα τριήμερη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ επισφραγίζοντας και αυτή από την πλευρά της τις λεπτομέρειες και τις προοπτικές του έργου για το φυσικό αέριο στην κυπριακή και ισραηλινή ΑΟΖ.



του Πέτρου Κοσμά

ΠΕΡΙσκόπιο

Ακλόνητος ο Άσαντ

Ελεύθεροι σκοπευτές στις διαδηλώσεις, βασανιστήρια, συνοπτικές εκτελέσεις σε νοσοκομεία και μαζικοί τάφοι συνθέτουν την εικόνα στη Συρία, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, ο αριθμός των νεκρών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε μηνών ξεπερνά τις 2.200. Ο πρόεδρος Άσαντ δεν υπακούει στις «παραινέσεις» ξένων ηγετών να παραιτηθεί και επισημαίνει την επίσκεψη του αμερικανού και του γάλλου πρέσβη στη Χάμα, ως ένδειξη ότι οι διαδηλώσεις είναι υποκινούμενες. Στα διεθνή Μέσα, η συζήτηση για επέμβαση στο πρότυπο της Λιβύης παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ η συριακή αντιπολίτευση, που παραδέχεται κι η ίδια πως δεν εκφράζει το σύνολο των σύρων πολιτών, επιχειρεί να συσπειρωθεί. Την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη της αντιπολίτευσης συναντήθηκαν στην Τουρκία προκειμένου να σχηματίσουν Εθνικό Συμβούλιο. Τα αποτελέσματα όμως της συνάντησης, που δεν ανακοινώθηκαν δημόσια, μάλλον δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Στην Τουρκία, πάντως, οι εξεγερμένοι κέρδισαν την υποστήριξη του υπουργού Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου ο οποίος δήλωσε ότι, αν έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στην κυβέρνηση και το λαό, θα επέλεγε το δεύτερο.


Θέμα: Η εκπαίδευση ως αγορά

Υποχρηματοδότηση με πολιτικά κίνητρα

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζοντας το πρώτο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, επιχειρεί μια διαρκή επίθεση με στόχο την απαξίωση, την υποβάθμιση και εντέλει τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Εκρηκτική θα είναι η κατάσταση σε σχολεία και πανεπιστήμια με τη νέα χρονιά. Η ψήφιση του νόμου - εκτρώματος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προμηνύει σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ. Ταυτόχρονα, το πρώτο κουδούνι θα βρει τα σχολεία με χιλιάδες κενά μια και φέτος είχαμε τους λιγότερους διορισμούς μεταπολεμικά (546 έναντι 2.500 πέρσι). Με δεδομένο ότι συνταξιοδοτούνται 11.500 εκπαιδευτικοί, ο αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών (16.220 από Γ.Κ.Π. και 4.500 μέσω Ε.Σ.Π.Α.) καθώς και οι συμπράξεις μεταξύ Μ.Κ.Ο. και «Καλλικρατικών» δήμων για πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης για επέκταση και εδραίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης με συνθήκες γαλέρας.



γράφουν οι:
Παύλος Αντωνόπουλος
Ακρίτας Καλούσης
Γιώργος Κρεασίδης,
Ντίνα Ρέππα
Κώστας Τουγλαρίδης

Πανεπιστήμια Νταχάου με λογότυπα χορηγών

Οξύνει τους ταξικούς φραγμούς ο νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ

Mόνο καταμεσής του Αυγούστου μπορούσε να περάσει ο νόμος - έκτρωμα που ψήφισε στη Βουλή ο νεοφιλελεύθερος συρφετός ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ακροδεξιάς και Ντόρας! Πρόκειται για ένα σκοταδιστικό νόμο που συνταιριάζει τις πιο αντιδημοκρατικές, αυταρχικές παραδόσεις του παρελθόντος με την πλήρη υποταγή στην αγορά που θα αποφασίζει στο εξής για τη χρηματοδότηση κι επομένως για την ίδια την ύπαρξη τμημάτων και σχολών.
Ο νέος νόμος πλαίσιο πάνω απ’ όλα όμως οξύνει σε πρωτοφανές επίπεδο για τις τελευταίες δεκαετίες τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Πετάει έξω τα παιδιά της εργατικής τάξης από την τριτοβάθμια εκπαίδευση με πολλούς τρόπους.

                                       (σκίτσο Γ. Ιωάννου από το Έθνος
                                    
του Λεωνίδα Βατικιώτη 

Τα χρηματιστήρια προεξοφλούν τη διάλυση της ευρωζώνης;


Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, τα διεθνή χρηματιστήρια απώλεσαν παγκοσμίως πάνω από 5,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αποκάλυψε η Standard & Poor’s. Μόνο η Γουόλ Στριτ κατέγραψε μέσα σε ένα μήνα απώλειες της τάξης του 16,5%, τις χειρότερες από τον Οκτώβριο του 2008. Οι αμερικανοί επενδυτές έχασαν 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια...



του Μιχάλη Ψύλου

Προτεκτοράτο έγινε ξανά η Λιβύη


Σαν εβδομάδα που όλα μοιάζουν επιτέλους να έχουν μπει στην τελική ευθεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εβδομάδα που πέρασε για τη Λιβύη, το λαό της χώρας αλλά ταυτόχρονα και τους παίκτες στην παγκόσμια σκακιέρα που παρακολουθούν αλλά κυρίως επεμβαίνουν τους τελευταίους έξι μήνες για άλλη μια φορά στο όνομα της ειρήνης και της δημοκρατίας. Στον απόηχο της Άνοιξης του αραβικού κόσμου, η εξέγερση της 14ης Φεβρουαρίου στη Λιβύη γρήγορα πήρε άλλο δρόμο και απομακρύνθηκε από την όποια συγγένειά της με την πλατεία Ταχρίρ. Μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, έφερε μαζί της την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, διέσπασε τη χώρα σε δύο περιοχές ελεγχόμενες από δύο διαφορετικές εξουσίες που όμως είχαν παράδοξα κοινή σύσταση, μέχρι που την Κυριακή, 17η μέρα του Ραμαζανίου, το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έδωσε την εντολή και με την απαραίτητη στήριξη του ΝΑΤΟ ξεκίνησε η μάχη της Τρίπολης.

                                           Υποστηρικτές του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου πανηγυρίζουν την πτώση της Τρίπολης με φόντο μια αμερικάνικη σημαία

της Κατερίνας Σταυρούλη 

Εμείς θα σταματήσουμε τα «τανκς» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ


Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί σε καμιά περίπτωση ο νόμος που ψήφισαν για τα ΑΕΙ το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στη Βουλή από κοινού, συνοδευόμενοι φυσικά από τα κυβερνητικά εξαπτέρυγα, τον Καρατζαφέρη και την Ντόρα που πασχίζουν για το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον. Παρά τα υστερικά τσιρίγματα της «μαινάδας του κεφαλαίου», της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, με τη στήριξη του... «Ψηλορείτη της πολιτικής» Κυριάκου Μητσοτάκη (δεν έγινε αμέσως γνωστό αν υπήρξε και κάποια χορηγία της ...Ζίμενς στο σχέδιο υπερψήφισης του νόμου!), οι φοιτητές αλλά και πολλοί καθηγητές των ΑΕΙ δεν θα επιτρέψουν ούτε την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου ούτε την κατάργηση των δημόσιων πανεπιστήμιων και την εκχώρηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε απατεώνες ιδιώτες. Μπορεί το όνειρο του Γιωργάκη Παπανδρέου να είναι να γεμίσει μπάτσους τα πανεπιστήμια και να κάνει προέδρους ΑΕΙ «λαμπρούς» επιχειρηματίες του τύπου του... Μάκη Ψωμιάδη και του Αχιλλέα Μπέου, οι οποίοι επεξέτειναν πανάξια την ελληνική λαμογιά σε παγκόσμια απατεωνικά επίπεδα, πιθανότατα όμως δεν θα μπορέσει ποτέ να το δει να εκπληρώνεται. Η πάλη για την ανατροπή του νόμου της Διαμαντοπούλου αφορά ολόκληρη την κοινωνία και έτσι θα δοθεί, αρχής γενομένης από τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που έχουν ήδη οριστεί για την 1η και τις 8 του Σεπτέμβρη. Και το νόμο 815 για τα ΑΕΙ καλοκαίρι τον είχε ψηφίσει το 1978 η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, αλλά δεν κατόρθωσε να τον εφαρμόσει στην πράξη. Δεν πρόκειται να είναι καλύτερη η τύχη του νόμου της Διαμαντοπούλου. Είναι χαρακτηριστικό πάντως της αντιδραστικής μετάλλαξης του πολιτικού συστήματος ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δημιούργησαν την πιο σαρωτική συναίνεση της μεταπολίτευσης υπερψηφίζοντας από κοινού τον πιο επαίσχυντο και αγοραίο νόμο για την παιδεία, αγνοώντας προκλητικά ακόμα και τη γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, το οποίο είχε διαπιστώσει σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων στο τερατούργημα αυτό.

Μισθούς… Κίνας ζητούν οι Γερμανοί


Σύγχρονα στρατόπεδα εργασίας αλλά σε ελληνικό έδαφος ζητούν οι Γερμανοί. Η διαφορά τους από τα χιτλερικά είναι ότι οι κρατούμενοι δεν θα μεταφέρονται με τρένα από τα Ες Ες, αλλά θα εργάζονται οικειοθελώς, σπρωγμένοι από την ανεργία, τη φτώχεια, την απόγνωση. Όπως είπε ο γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφαν Κάπφερερ στον ομόλογό του, Ευ. Βενιζέλο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, η Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα και μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μοναδική προϋπόθεση είναι… η δημιουργία ειδικών «επενδυτικών ζωνών» όπου θα ισχύει το μοντέλο της Σαγκάης και οι μισθοί θα είναι επιπέδου Κίνας, κάτι που έχει ήδη εφαρμοστεί και στην Πολωνία. 


Νέα μέτρα λιτότητας, σωσίβιο στο ναυάγιο

Η επίσκεψη της τρόικας επιταχύνει την επιβολή έκτακτων μέτρων

Eνώπιον σημαντικών πολιτικών αποφάσεων βρίσκεται η κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Αφορμή αποτελεί η επίσκεψη της τρόικας και η δημόσια αναγνώριση των αποκλίσεων από τους αρχικούς στόχους, όπως ορίστηκαν τελευταία φορά στο Μεσοπρόθεσμο, που θα έχει ως αποτέλεσμα η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ (5,8 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 2,2 από το ΔΝΤ) να γίνει τελικά με πολιτικά κριτήρια. Λόγος ανησυχίας ωστόσο, τουλάχιστον για όσους κόπτονται για την ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας, δεν υφίσταται καθώς όσο συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι εγκλωβισμένες στο ελληνικό χρέος –διατηρώντας στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα– οι δόσεις θα καταβάλλονται. Στο ακέραιο και στην ώρα τους. Τα προβλήματα θα αρχίσουν όταν το ξεφόρτωμα (στην ΕΚΤ για την ακρίβεια) θα έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο ή θα διακοπεί για άλλους λόγους ώστε η διάσωση της Ελλάδας να μην αξίζει τον κόπο. Μέχρι τότε όμως έχουμε καιρό...


του Λεωνίδα Βατικιώτη