Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Έκρηξη του φοιτητικού κινήματος


Του Θάνου Ανδρίτσου

Να που μερικές φορές οι προσδοκίες μας βγαίνουν αληθινές. Πριν από μια εβδομάδα, τις πρώτες ώρες και μέρες μετά την πραξικοπηματική ψήφιση στη Βουλή από τη σύγχρονη χούντα, του νόμου εκτρώματος της επιχειρηματικοποίησης της παιδείας, της διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου και της κατάργησης του ασύλου, το σύνολο του προοδευτικού κόσμου της χώρας ήλπιζε ότι άμεσα πρέπει να υπάρξει η απάντηση του κινήματος. Όλοι το προσδοκούσαν, αρκετοί το περίμεναν, κάποιοι το προετοίμαζαν.

Δεν χρωστάμε στην κυβέρνηση, δεν πουλάμε τα πανεπιστήμια, δεν πληρώνουμε τις σπουδές μας


Ανακοίνωση του Συντονιστικού Συνελεύσεων και Καταλήψεων

Βρισκόμαστε εδώ, τη στιγμή που πάνω από 150 σχολές σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της, ΝΔ και ΛΑΟΣ, όπως και το μαύρο μέτωπο ΕΕ και ΔΝΤ, ήταν γελασμένοι που νόμιζαν ότι μας βρήκαν απροετοίμαστους. Βρισκόμαστε εδώ, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό και δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε για την ανατροπή του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αντιλαϊκή πολιτική. Βρισκόμαστε εδώ, δείχνοντας ότι η συναίνεση των κομμάτων εξουσίας, αυτών που οδήγησαν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, δεν εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία, που εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται στους δρόμους και τις πλατείες».

«Μαλλιάδες, οπαδοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κομμουνιστές»


Του Παντελή Προμπονά

Συνέχεια στο χορό δηλώσεων του μαύρου πολιτικού συνασπισμού δόθηκε την περασμένη βδομάδα με ανεκδιήγητες επιθέσεις από γνωστά κέντρα εναντίον της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, της ΕΑΑΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την αρχή έκανε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής τόνισε πως τα μέλη της ΕΑΑΚ είναι «κάτι μαλλιάδες άπλυτοι, με κάτι τούφες, κάτι τατουάζ που αν τους ρίξεις νερό θα πάθουνε δηλητηρίαση»! Σκυτάλη πήρε η πένα του Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος μέσα από τη στήλη του στα Νέα υπενθύμισε στην κοινωνία το σκοπό του πανεπιστημίου: «Πως οφείλουν να παράγουν επιστήμονες και όχι οπαδούς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ»!

Η ανατροπή του νόμου ξεκίνησε


Του Λάζαρου Απέκη

Τα κόμματα που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, εγχώριο και διεθνές, και ενεργούν σύμφωνα με τις επιταγές των επιτελείων του –ΕΕ, ΔΝΤ– ψήφισαν στη Βουλή το νόμο που κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση. Για να νομιμοποιήσουν αυτή την επίθεση, αυτά τα κόμματα, τα βυθισμένα στη διαπλοκή, τη διαφθορά, τα σκάνδαλα και την προκλητική συγκάλυψή τους, με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ, δημιούργησαν ένα κλίμα άκρως πολεμικό και δυσφημιστικό κατά των δημόσιων πανεπιστημίων και των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Έφοδος του κινήματος στη Θεσσαλονίκη!


Άνοδος των μυρίων στη ΔΕΘ κατά ΕΕ, ΔΝΤ και κυβέρνησης

Ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει το μισό δημόσιο τομέα σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» πριν την οριστική απόλυση, όπως δήλωσε στη συνέντευξη υποταγής στην τρόικα, την Παρασκευή, ο αντιστασιακός της …μισής μέρας, B. Βενιζέλος, το λαϊκό κίνημα επιστρατεύει την αγωνιστική εφεδρεία της νεολαίας. Η άνοδος των μυρίων που αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, το ερχόμενο Σάββατο στη ΔΕΘ, θα είναι μια πρόβα τζενεράλε των μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων για την ανατροπή της βάρβαρης επίθεσης, που ωθούνται από τρεις εξαιρετικά σπουδαίους, νέους παράγοντες. Ο πρώτος είναι το κύμα των 230 καταλήψεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που συμπαρασύρει ακόμη και τους φοιτητές των καθεστωτικών παρατάξεων, μαζί με την πλειοψηφία των καθηγητών και το οποίο μπορεί να εμπνεύσει και τους μαθητές. Το κύμα αυτό αλλάζει τον κοινωνικό συσχετισμό σε βάρος της κυβέρνησης και της τρόικας. Ο δεύτερος είναι η νέα φάση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, που εγκαινιάστηκε με την κατρακύλα των χρηματιστηρίων τον Αύγουστο και η οποία ωριμάζει βαθύτερα τη συνείδηση ότι ο καπιταλισμός έχει τεθεί σε γενικότερη ιστορική παρακμή, ενισχύοντας τις επαναστατικές κομμουνιστικές αναζητήσεις. Ο τρίτος παράγοντας είναι η κατάρρευση όλων των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης και της τρόικας, εν μέσω μιας γενικευμένης όξυνσης όλων των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, που αντικειμενικά θα γεμίζει με ρωγμές το ενιαίο αντιδραστικό μέτωπο.

Ωστόσο, η επίθεση κατά των εργαζομένων και του λαού, όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα γνωρίσει νέες, πολύ πιο επικίνδυνες και καταστροφικές εκφάνσεις, με κύρια την εκτίναξη της ανεργίας. Απομονωμένη από το λαό, η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ, τα εξαπτέρυγα και το μιντιακό υπερκράτος, θα καταφύγουν στην απροσμέτρητη βία του κράτους και σε κάθε μορφής προβοκάτσια του παρακράτους, κατά του εργατικού, λαϊκού κινήματος και ειδικά, του φοιτητικού. Η πολύμορφη και βαθύτατη αντίδραση μπορεί να ακυρωθεί από ένα μέτωπο εργασίας, παιδείας και δημοκρατίας για την ανατροπή, με την κοινή δράση της Αριστεράς και όλων των δυνάμεων αντίστασης που απελευθερώνονται. Ένα μέτωπο που θα στηρίζεται σε όργανα αιρετών και ανακλητών εκπροσώπων, ελεγχόμενων από τη βάση των συνελεύσεων και συγκροτημένων σε ένα «σώμα» ικανό να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να τις επιβάλει με την «απαραίτητη δριμύτητα».

Βοηθείστε να μην κλείσουμε!


Δραματική είναι η οικονομική κατάσταση του Πριν. Χωρίς την άμεση ενίσχυση από τους συντρόφους, φίλους και αναγνώστες, η εφημερίδα κινδυνεύει με κλείσιμο. Για να γίνουμε σαφέστεροι, αδυνατεί να βγάλει το Σεπτέμβρη! Αν δεν μας βοηθήσετε, θα υποχρεωθούμε να διακόψουμε την έκδοση της εφημερίδας. Η οξύτητα του προβλήματος δεν αφήνει περιθώρια διαφορετικού χειρισμού.
Σε αντίθεση με τις εφημερίδες των κομμάτων της κοινοβουλευτικής Αριστεράς που έχουν χρέη εκατομμυρίων ευρώ, το Πριν στα 21 και πλέον χρόνια της ζωής του ουδέποτε πήρε χρήματα από κρατικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα και ουδέποτε δημιούργησε χρέη. Με τέτοια γραμμή που έχει η εφημερίδα μας θα ήταν άλλωστε αδύνατον να χρωστάει χρήματα σε οποιονδήποτε, χωρίς να δημιουργούνται παγίδες υπονόμευσης της αντικαπιταλιστικής ριζοσπαστικής πολιτικής που προβάλλει και υπερασπίζεται.

Μόνο ευγνωμοσύνη χρωστάει μέχρι τώρα το Πριν σε φίλους και αναγνώστες που στις δύσκολες οικονομικά στιγμές μας βοηθούσαν να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Σήμερα όμως που η βιαιότητα και το βάθος της κρίσης δικαιώνει πέρα ως πέρα τη γραμμή μας, η ίδια η κρίση πιέζει ασφυκτικά την εφημερίδα και τους φίλους μας.

Χρειαζόμαστε την άμεση οικονομική ενίσχυσή σας για να επιβιώσουμε και στις σημερινές, εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Έχουμε βαθιά την πεποίθηση ότι θα ανταποκριθείτε στο μέγιστο των δυνατοτήτων του καθενός, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την κοινή πορεία που αρχίσαμε σε πολύ πιο άγονους για τη ριζοσπαστική αντικαπιταλιστική Αριστερά καιρούς. Η μάχη είναι πολύ σκληρή και ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας ελάχιστος, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι!

ΔΕΘ: Μέτωπο εργασίας - παιδείας - δημοκρατίας


Του Γιάννη Ελαφρού

Ποιος θα το περίμενε. Ότι στα τέλη του Αυγούστου, 230 και περισσότερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα θα είχαν κατάληψη. Η αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά και του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ είναι εντυπωσιακή, καθώς δεν έχουν μπορέσει να συμμορφώσουν ούτε τους δικούς τους. ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, υπό την πίεση των φοιτητικών μαζών, τάχθηκαν ενάντια στο νόμο - έκτρωμα, που ψήφισαν «χέρι - χέρι» Παπανδρέου και Σαμαράς. Μόνο, η αθεράπευτα καθεστωτική ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ μένει στο πλευρό της φράου Άννα.

Λαός κατά κυβέρνησης


Του Γιώργου Δελαστίκ

Απάτη της κυβέρνησης με καθαρά προπαγανδιστικούς στόχους ήταν η υποτιθέμενη «ρήξη» της με την τρόικα, η οποία κράτησε από τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Πέμπτης μέχρι το ...μεσημέρι της Παρασκευής! Είχε φοβερή πλάκα να βλέπει κανείς τα «εξεγερμένα παπαγαλάκια» του ΠΑΣΟΚ κατά το ...τρίωρο 9-12 το πρωί της Παρασκευής και το πάθος με το οποίο είχαν προσχωρήσει στο εθνικοπατριωτικό απελευθερωτικό μέτωπο –κατευθείαν ως ...ηγέτες του!– βγάζοντας πύρινους λόγους κατά της ΕΕ και του ΔΝΤ και την παγωμάρα που έπεσε μόλις ο Βενιζέλος βγήκε σε συνέντευξη Τύπου και ισχυρίστηκε ότι όλα με την τρόικα είναι μέλι - γάλα.

«Πρέσβη μου, ιδού τα ΑΕΙ σας»


Του Γιώργου Λαουτάρη

Οι ισχυρές πιέσεις των Αμερικανών σε πολιτικούς και ακαδημαϊκούς παράγοντες για τις αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια ήρθαν στο φως, μετά την περιπετειώδη αποκάλυψη ενός μεγάλου πακέτου τηλεγραφημάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η σημερινή υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρώην πρύτανης Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θάνος Βερέμης, όλοι αποδεικνύονται ιδιαίτερα συνεργάσιμοι με τους Αμερικανούς, που από το 2006 πίεζαν για τη θέσπιση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στα κολέγια και για αλλαγή του νόμου πλαίσιο.

Ζητούνται «πένες» υπέρ ΗΠΑ


Σοβαρή πτυχή των αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας από τις αναφορές της αμερικανικής πρεσβείας που διέρρευσαν μέσω των Wikileaks είναι η επιμελής προσπάθεια των Αμερικανών να διεισδύσουν στα ελληνικά ΜΜΕ, επηρεάζοντας δημοσιογράφους και εκδότες.

Αμερικανάκια τα "εξαπτέρυγα" ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ


«Δεξί χέρι» των Αμερικανών αποδεικνύονται οι τωρινοί πολιτικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης, ΛΑΟΣ και Ντόρα Μπακογιάννη, από τις αναφορές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο.

Εργασία λάστιχο επιδιώκουν τρόικα κυβέρνηση, ΣΕΒ


Του Βασίλη Μηνακάκη

Ας ξεκινήσουμε από το ρεπορτάζ. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης και η τρόικα, πριν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων που δεν πρόκειται να αλλάξει την ατζέντα και την κατεύθυνσή τους, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Δευτέρα συζήτησαν την απαίτηση των «δανειστών μας» για πλήρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς κάτω και από αυτούς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επιπλέον, συζήτησαν τη θεσμοθέτηση τοπικών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους των κλαδικών σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος. Όπως πάντα, πρόσχημα για τη νέα εκστρατεία κατά της συλλογικής θέσης των εργαζομένων και των μισθών τους είναι η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».