Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πρώτες εκτιμήσεις για τις εκλογές της 6ης Μάη 2012


  1. Οι εκλογές της 6ης Μάη κατέγραψαν μια εκκωφαντική όσο και αντιφατική λαϊκή καταδίκη των κομμάτων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, που υλοποίησαν από κυβερνητικές θέσεις την άγρια αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και των Μνημονίων. Ο λαός αψήφησε τα τρομοκρατικά διλήμματα κι έριξε ένα τρανταχτό εκλογικό χαστούκι στα κόμματα που πρωτοστάτησαν στο «μαύρο μέτωπο». Στην καταδίκη αυτή συνέβαλε το μαζικό κίνημα των προηγούμενων χρόνων, με τα όριά του, αλλά και η παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.  Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ.Ο παραδοσιακός δικομματισμός, οι βασικοί πυλώνες της αστικής πολιτικής, δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα και γι’ αυτό το σύστημα αναζητεί την ανασυγκρότησή του με νέα υλικά. Αξιοποιεί σε αυτή την κατεύθυνση και τις διάφορες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις, χωρίς πολιτική ρήξης με το κεφάλαιο και την ΕΕ. Ιδιαίτερη προσπάθεια θα γίνει για την ενσωμάτωση δυνάμεων της Αριστεράς, στη βάση του κυβερνητισμού και της τάσης «πασοκοποίησής».

2. Το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί νέες δυνατότητες για αριστερή ανατρεπτική παρέμβαση, αλλά προκαλεί επίσης σοβαρότατους λόγους ανησυχίας για την πορεία των εξελίξεων. Η λαϊκή απαίτηση για αλλαγή της εφιαλτικής πορείας δεν χρωματίστηκε -όσο έντονα απαιτεί η ίδια η ποιότητα της επίθεσης- από αντικαπιταλιστικό και αντιΕΕ περιεχόμενο. Σε μεγάλο βαθμό χαρακτηρίστηκε από τις αυταπάτες των άμεσων λύσεων από τα πάνω και των κυβερνητικών διεξόδων, τις οποίες τροφοδότησε ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αναπτύσσοντας μια δεξιόστροφη πορεία με απαντήσεις εντός της ΕΕ και χωρίς ρήξη με το σύστημα.
Προβληματικό είναι το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της «αντιμνημονιακής» ψήφου κατευθύνθηκε στο συντηρητικό μόρφωμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η καταγραφή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, που αποτελεί ένα πολύ αρνητικό γεγονός. Υπογραμμίζει τον κίνδυνο από μια στροφή προς τον φασισμό, στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης. Το ΚΚΕ καθηλώνεται σε μια μικρή αύξηση (με πτώση όμως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), καθώς δεν διαθέτει ανατρεπτική τακτική και επαναστατική στρατηγική, ενώ έχει γυρίσει την πλάτη στην αναγκαία κοινή δράση για ένα νικηφόρο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Η παρουσία της συστημικής ΔΗΜΑΡ, μαζί με τους σχηματισμούς που έμειναν τελικά εκτός βουλής (από τους Οικολόγους Πράσινους μέχρι τους τρεις νεοφιλελεύθερους συνδυασμούς) διευρύνει τη γκάμα με τα διάφορα δεκανίκια του συστήματος.
.
3. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατέγραψε μια σαφή άνοδο σε ψήφους και ποσοστό. Για πρώτη φορά η αντικαπιταλιστική και επαναστατική Αριστερά αποτελεί κι εκλογικά μια διακριτή και ανερχόμενη δύναμη. Χαιρετίζουμε τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που έδωσαν με πρωτοφανή αγωνιστικότητα την εκλογική μάχη. Το μήνυμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έφθασε πολύ πλατύτερα από άλλες φορές και αποτέλεσε επιλογή ψήφου για πολύ περισσότερο κόσμο. Όλα αυτά αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη. Παρόλα αυτά το εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι σαφώς μικρότερο των στόχων που είχαμε θέσει, αναντίστοιχο με τις απαιτήσεις της ταξικής αναμέτρησης. Οι αιτίες δεν πρέπει να αναζητηθούν κυρίως στην πίεση από τις συνθήκες του αντιδραστικού εκλογικού συστήματος, αλλά στην επάρκεια και το στρατηγικό βάθος των προγραμματικών απαντήσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και στην ποιότητα των πολιτικών δεσμών που έχει αναπτύξει με το λαό. Στις νέες συνθήκες, αντιμετωπίζουμε τα ελλείμματα του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και τα προβλήματα όλης της μη ενσωματωμένης Αριστεράς, με αίσθημα ανησυχίας και μάχιμου προβληματισμού, από τη σκοπιά της αναγκαίας τομής στην Αριστερά για στρατηγικές απαντήσεις, για την αντεπίθεση στο μέτωπο των αξιών, για τολμηρές – ανατρεπτικές επιλογές υπέρ των εργαζομένων.

4. Το αμέσως επόμενο διάστημα η επίθεση της Ιερής Συμμαχίας κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ θα κλιμακωθεί. Το αποτέλεσμα των εκλογών δημιουργεί μια ρευστή πολιτική κατάσταση, προκαλεί δυσκολίες στην προώθηση της αντεργατικής επίθεσης καθώς δεν δίνει «σταθερή κυβέρνηση», ανοίγει το δρόμο για πιο ενεργητική παρέμβαση των εργαζομένων και του λαού, ενώ θα ορθώσει κρίσιμα πολιτικά διλήμματα για όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Το Νέο Αριστερό Ρεύμα αντιμετωπίζει με αισιοδοξία τη νέα περίοδο αγώνων που ανοίγεται. Ούτε μια μέρα χαμένη για τον αγώνα με στόχο την ανατροπή της κανιβαλικής επίθεσης του κεφαλαίου. Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή στα κυβερνητικά μαγειρεία του συστήματος. Αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, με στροφή στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Αναβάθμιση κι ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συμβολή της στη συστράτευση της αντισυστημικής, αντιΕΕ και σύγχρονα κομμουνιστικής Αριστεράς, καταλύτης τόσο για να επιβληθεί η αριστερή κοινή δράση στο πεδίο των ανατρεπτικών αγώνων, όσο και για την αναγκαία τομή στην Αριστερά. Για να ηττηθούν η λογική διαχείρισης του συστήματος, κυβερνητισμού και σοσιαλδημοκρατικοποίησης, καθώς και οι αντιλήψεις περιχαράκωσης και ηττοπάθειας.