Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η Βιομηχανική Μεταλλευτική μπορεί να επαναλειτουργήσει υπό τον έλεγχο των εργατών της!


  
Τον δικό τους σκληρό και ηρωικό αγώνα για να κρατήσουν το εργοστάσιο ανοιχτό και την ελπίδα ζωντανή κάνουν οι εβδομήντα περίπου εργάτες που έχουν καταλάβει τη Βιομηχανική Μεταλλευτική, θυγατρική της Φίλκεραμ Τζόνσον, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης.



του Δημήτρη Σταμούλη

Ο Ασάνζ δεν πρέπει να πέσει στα νύχια της Ουάσινγκτον


Νέα τροπή δόθηκε στη 18μηνη καταδίωξη από τους Αμερικανούς του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks. Ο 40χρονος Ασάνζ ζήτησε πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο, μετά την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας της έφεσης που είχε ασκήσει κατά της έκδοσής του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.



του Μιχάλη Ψύλου

Αναμενόμενη ευρεία πλειοψηφία των σοσιαλιστών

Με φόντο τη λιτότητα

Οπως αναμενόταν, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών ενίσχυσε τις κύριες τάσεις του πρώτου γύρου, παρέχοντας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ολάντ μια από τις ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που εξασφάλισε ποτέ πρόεδρος της Αριστεράς σε αυτή τη χώρα (συγκρίσιμη με εκείνη του Μιτεράν το 1981):  Χάρη, κυρίως, στη «λεηλασία» των ψήφων των μικρότερων αριστερών κομμάτων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσπασε άνετα την απόλυτη πλειοψηφία με 302 έδρες (στις 557). Προσθέτοντας δε τους ήδη συγκυβερνώντες συμμάχους του (Αριστεροί Ριζοσπάστες 13 και Πράσινοι 18) ο προεδρικός συνασπισμός φτάνει στις 333 έδρες. Αν μάλιστα προστεθούν οι 10 έδρες του Αριστερού Μετώπου (από 18 που είχε στην απελθούσα Εθνοσυνέλευση) η δύναμη της «προεδρικής πλειοψηφίας» στην οποία εντάσσει τον εαυτό του το τελευταίο ανέρχεται στις 343 έδρες

του Γιάννη Καυκιά

Η ακροδεξιά πίσω από το παραβάν



Στους αστυνομικούς και τους άνδρες (με τον 1 στους 10 να την προτιμούν) εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις της η Χρυσή Αυγή στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι της, με βάση έρευνες, δήλωσαν πως την ψήφισαν για διαμαρτυρία, αγανάκτηση, τιμωρία.



του Παναγιώτη Φραντζή

Αντιπολίτευση σύγκρουσης ή υποταγής;


Σε θάλαμο επιτάχυνσης της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέλαβε στη νέα Βουλή. Ταυτόχρονα, η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα θα ενισχύσει τις γραφειοκρατικές, συντηρητικές τάσεις περιθωριοποιώντας τις πιο ριζοσπαστικές συνιστώσες του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.



του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Μνημονίου συνέχεια


Υλοποιήθηκε μέσω του αποτελέσματος των εκλογών ο ύψιστος στόχος του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, να γίνει πρωθυπουργός. Δικαιώθηκαν έτσι αντικειμενικά οι επιλογές του – τόσο η πολιτική κουλτούρα του περασμένου Νοέμβρη που προσχώρησε στο μνημονιακό στρατόπεδο όσο και η επιμονή του να προκηρυχθούν εκλογές τον Μάιο. Μπορεί οι εκλογές της 6ης Μαΐου να κατεδάφισαν το μεταπολιτευτικό σκηνικό. Μπορεί να ωφελήθηκε απο τις εκλογές αυτές πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η ΝΔ να σημείωσε το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας της (18,85%). Η ουσία είναι ότι με τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός, έστω και αν η ΝΔ σημείωσε το δεύτερο χειρότερο ποσοστό της ιστορίας της (29,66%).




του Γιώργου Δελαστίκ

Ακτινογραφία του εκλογικού αποτελέσματος



΄Αλλο νομιμότητα κι άλλο λαϊκή νομιμοποίηση. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο αναγνωρίζεται στην πολιτική σκηνή όλων των κρατών, απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη. Κι αν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρώτη για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ, είναι αμφίβολο ότι εξασφάλισαν τη δεύτερη, μέσα στις συνθήκες ακραίας πόλωσης που επιβεβαιώθηκαν από το εκλογικό αποτέλεσμα.




της Κατερίνας Κιτίδη

Παλινόρθωση μνημονιακής πολιτικής


  
Συνέχιση του Μνημονίου με ...άλλα μέσα για να παραφράσουμε τον περίφημο ορισμό που έδωσε στον πόλεμο ο Καρλ Φον Κλαούζεβιτς, συνιστά η προγραμματική συμφωνία που επεξεργάζονται ακόμα η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ  Η παλινόρθωση της μνημονιακής πολιτικής, μετά από ένα σύντομο διάστημα που η λαϊκή βούληση την έθεσε «εκτός νόμου», τίθεται με κάθε επισημότητα στην ημερήσια ατζέντα της εκτελεστικής εξουσίας.




του Γιώργου Λαουτάρη


ΔΗΜΑΡ: Υποστήλωμα και μπαλαντέρ


Mε σταθεροποίηση των ποσοστών της στο 6,25%, ελάχιστα παραπάνω από το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου και με 17 βουλευτές,  η Δημοκρατική Αριστερά φαίνεται σε πρώτη φάση να εδραιώνει την παρουσία της στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας. Η αξιοσημείωτη αντοχή που επέδειξε σε μια περίοδο μεγάλης πόλωσης, παρά το ότι της στοίχισε απώλειες ψηφοφόρων προς το ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όμως αντισταθμίστηκαν από εισροές άλλων, προερχόμενων από το καταρρέον ΠΑΣΟΚ, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε βασικό σημείο αναφοράς στην προσπάθεια αναδιάταξης και επανίδρυσης του χώρου της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας.




του Μάκη Βάσιλα

«Είναι καιρός και πάλι για ταξίδια!»...



Όπως λένε, είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς τη νίκη. Λένε ακόμα πως είναι ακόμα πιο δύσκολο να διαχειριστείς την αποτυχία. Κοντολογίς, τίποτα δεν είναι εύκολο και επί του προκειμένου, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα. Έγιναν οι εκλογές, έγινε κι η νέα δεξιά κυβέρνηση, μετρήσαμε κέρδη και ζημιές, πολλές ζημιές ως φαίνεται από τη μια εκλογή στην άλλη, τώρα να μετρήσουμε τι μας φταίει. Μπορεί να ανακαλύψουμε παντού φταίχτες, πάντα οι συνθήκες έχουν δυσκολίες που δεν έγινε δυνατό να υπερπηδηθούν.

  

του Θανάση Σκαμνάκη

Μέσα στον λαό, μαζί με τον λαό


Ο ελληνικός λαός κλήθηκε στις 17 Ιουνίου να εκλέξει κυβέρνηση υπό την τρομοκρατική απειλή «ευρώ ή πλήρης καταστροφή». Η εντολή της τρόικας και της Μέρκελ ήταν ρητή: «Υποταγή στα μνημόνια ή έξοδος από το ευρώ» συνοδευόμενη από όλα τα τέρατα της Αποκάλυψης. Προσωποποίησαν την «έξοδο» στον ΣΥΡΙΖΑ παρά τους όρκους του στο ευρώ ή ορθότερα, εξαιτίας αυτών.



της Φλώρας Παπαδέδε

AΠO σπόντα




••• Na πει κανείς ότι δεν τον είχε προειδοποιήσει τον Σαμαρά ο Μητσοτάκης; • Μη γίνεις πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας, του είπε δημόσια
• Δεν τον άκουσε ο Αντωνάκης
• Στο χειρουργείο χτες, ο Αντωνάκης! • Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς • Κινδύνεψε να χάσει το μάτι του • Στο νοσοκομείο και ο υπουργός Οικονομικών Βασίλης Ράπανος
••• Ο Ράπανος δεν ορκίστηκε καν υπουργός • Δεν πρόλαβε, τον έτρεχαν να τον σώσουν καθώς σωριάστηκε λιπόθυμος

• Ο Σαμαράς δεν ήταν βέβαιο πριν την εγχείρηση αν θα μπορέσει να ταξιδέψει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα έπαιρνε μέρος ως πρωθυπουργός
• Τι περίμενε κι αυτός αφού δεν έκανε ούτε τον Κυριάκο ούτε την Ντόρα υπουργούς; • «Τη χώρα και τα μάτια σου!» του ευχήθηκε ο Μητσοτάκης, όπως έγραψε ο Νεόκοπος.


Κοινωνική πόλωση και ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Ευρεία κοινωνική πόλωση, λαϊκή δυναμική που στρέφεται προς τα αριστερά, ανασυγκρότηση της Δεξιάς και της ακροδεξιάς, ελπίδες, αυταπάτες και στο βάθος, μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις. Το μετεκλογικό τοπίο μυρίζει μπαρούτι και η αντικαπιταλιστική και επαναστατική Αριστερά πρέπει να ανασυγκροτηθεί για να δώσει με αυτοτέλεια, μέσα στον λαό, τη μάχη για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης.




του Γιάννη Ελαφρού

Αναγκαία η αλληλεγγύη στη Χαλυβουργία



Δεν πρόλαβε να σχηματιστεί η νέα μνημονιακή κυβέρνηση και άρχισαν οι τσαμπουκάδες των εργοδοτών. Άρχισαν και μάλιστα όχι σε τυχαίο επίπεδο αλλά εναντίον των απεργών ενός αγώνα συμβόλου για την εργατική τάξη της χώρας μας. Τα πρωτοπαλίκαρα, οι μπράβοι και οι υποτελείς απεργοσπάστες του ιδιοκτήτη της Ελληνικής Χαλυβουργίας επέλεξαν την περασμένη Πέμπτη, μετά από 235 ημέρες απεργίας, για να επιτεθούν και να καταλάβουν το εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Εκμεταλλευόμενοι μια χαλαρή στιγμή της περιφρούρησης, εισέβαλαν με σφοδρότητα στο εργοστάσιο και τραυμάτισαν συνολικά τρεις απεργούς, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, με έναν εξ αυτών να αντιμετωπίζει πρόβλημα μερικής αμνησίας ενδεχομένως εξαιτίας χτυπήματος.



του Μάκη Γεωργιάδη

Συνεχίζουμε αποφασιστικά, αλλάζοντας ποιοτικά


Απάντηση στον κεραυνοβόλο πόλεμο που θα εξαπολύσει η νέα κυβέρνηση
Το αστικό στρατόπεδο πέτυχε στις εκλογές της 16ης Ιουνίου μια ασταθή νίκη με μεγάλες απώλειες. Κυριότερη απώλεια είναι οι πάνω από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι που αντιστάθηκαν στην πρωτοφανή διεθνή «εκστρατεία του φόβου» με μια αριστερή ψήφο, που ακριβώς λόγω αυτής της αντίστασης, αποκτά περισσότερο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά.



του Κώστα Μάρκου

Συγκυβέρνηση «τρόικας εσωτερικού»





Eπιθετική κυβέρνηση υλοποίησης των Μνημονίων συγκροτήθηκε υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με τη στήριξη της ΝΔ, των υπολλειμμάτων του ΠΑΣΟΚ και των σύγχρονων Τσιριμώκων, που ακούν στο όνομα ΔΗΜΑΡ. Ανύπαρκτα τα μέτρα δήθεν λαϊκής ανακούφισης που προβάλλουν τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ενώ εξαφανίστηκε από το λεξιλόγιο της νέας συγκυβέρνησης ακόμα και η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση», βασική ατάκα του νυν πρωθυπουργού την προεκλογική περίοδο. Οι κατευθύνσεις είναι καθορισμένες από το Μνημόνιο 2 και τις ντιρεκτίβες Βερολίνου και Βρυξελλών, καθώς και από τα συμφέροντα τραπεζιτών και βιομηχάνων.

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει στην ΕΕ



Πρώτα τα λεφτά ή πρώτα οι υπογραφές; Σε αυτό το ερώτημα μπορεί να συμπυκνωθεί η σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στην ΕΕ, στο φόντο της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης (και) του ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η Γερμανία με τους συμμάχους της στον ευρωπαϊκό Βορρά, ενώ από την άλλη οι βασικοί ανταγωνιστές του γερμανικού κεφαλαίου στην Ευρώπη, δηλαδή οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί.



του Γιώργου Παυλόπουλου

Πώς λήστεψαν το ταμείο των δημοσιογράφων



Ιδού τα νέα μαθηματικά του «κουρέματος» που έκανε ο Βενιζέλος στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είναι με νόμο υποχρεωμένα να τα τοποθετούν σε κρατικά ομόλογα: 115 – 25 = 5,6!!! Όχι, 115 μείον 25 στην εποχή του PSI δεν κάνει 90, όπως μάθατε στο Δημοτικό, κάνει όντως 5,6! Αυτό έμαθαν με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο οι δημοσιογράφοι μέσω της λεηλασίας των διαθεσίμων του επικουρικού ταμείου τους, του ΕΔΟΕΑΠ. Οι αριθμοί που προαναφέρθηκαν είναι αληθινοί και αφορούν εκατομμύρια ευρώ.