Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Φατάχ, Ισραήλ και ΗΠΑ κατά Χαμάς

«Διαμάντια» φέρνουν στο φως τα τηλεγραφήματα του Wikileaks, καθώς με τη βοήθειά τους αποδεικνύεται με αδιαμφισβήτητο πλέον τρόπο η προδοτική συνεργασία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και της οργάνωσής του Φατάχ, με τον ισραηλινό στρατό κα τους Αμερικάνους για να ανατρέψουν τη Χαμάς από τη Γάζα.





ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΙΤΙΔΗ 


Δύο χρόνια θα συμπληρωθούν τη Δευτέρα από την εγκληματική ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει για τον χειμαζόμενο λαό της. Τα παιδιά της εξακολουθούν να υποσιτίζονται, το νερό της παραμένει μολυσμένο και η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να την προδίδει. Τα τηλεγραφήματα του Wikileaks, που απ’ τα τέλη Νοεμβρίου ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές της αμερικανικής διπλωματίας, φέρνουν στη δημοσιότητα συζητήσεις αφενός καθοριστικές κι αφετέρου εξοργιστικές για τις εξελίξεις στην περιοχή. Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε, λόγου χάρη, ότι ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας ρώτησε τη Φατάχ, λίγο πριν από την επίθεση του 2008, αν ήθελε να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας, εφόσον οι δυνάμεις του νικούσαν τη Χαμάς. Την Τρίτη, ένα ακόμα έγγραφο, με παλαιότερη ημερομηνία, ήρθε να επιβεβαιώσει τη συνεργασία Φατάχ και Ισραήλ στην πλάτη, πάντοτε, του παλαιστινιακού λαού.
Λίγο μετά τη νίκη της Χαμάς στις εκλογές του 2006 και το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Ισμαήλ Χανίγιε, ο ηγέτης της Φατάχ, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηριζεται «απελπισμένος, αποδιοργανωμένος και χωρίς ηθικό» σε σχέση με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Βρισκόμαστε στις 13 Ιουνίου του 2007. Ο αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ρίτσαρντ Τζόουνς, σημειώνει σε τηλεγράφημά του ότι το Ισραήλ είχε «αναπτύξει πολύ καλή σχέση συνεργασίας με τις δυνάμεις του Αμπάς, ο οποίος έχει απελπιστεί με τη Χαμάς τόσο πολύ που θα ήθελε να επιτεθεί στη Λωρίδα της Γάζας όπως και το Ισραήλ». Μάλιστα, ο πρέσβης αναφέρει ότι η Φατάχ στράφηκε στο Ισραήλ για βοήθεια ώστε να επιτεθούν μαζί στη Χαμάς. «Έχουν φτάσει σε κατάσταση μηδενικού αθροίσματος και παρ’ όλα αυτά μας ζητούν να επιτεθούμε στη Χαμάς. Αυτό ήταν πρωτόγνωρο για τους Ισραηλινούς. Είναι πραγματικά απελπισμένοι» σημειώνει ο πρέσβης, προσθέτοντας ότι οι παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας μοιράζονται με τις αντίστοιχες του Ισραήλ σχεδόν το σύνολο των πληροφοριών που συγκεντρώνουν.
Η Γάζα προδίδεται από τους παλαιστίνιους αδερφούς της, όπως αργότερα η Δυτική Όχθη θα προδοθεί απ’ τη διεθνή κοινότητα, που υποτίθεται πως πιέζει το Τελ Αβίβ για πάγωμα των εποικισμών. Ήταν Ιούνιος του 2009 όταν ο Μπάρακ Ομπάμα εκφώνησε την ιστορική ομιλία του στο Κάιρο, στην οποία ανακοίνωσε μια «νέα εποχή» στις σχέσεις των ΗΠΑ με το μουσουλμανικό κόσμο και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη. Πέντε μέρες μετά, διπλωματικό έγγραφο από την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι, που αποκάλυψε το Wikileaks, αναφέρει ότι ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε σε γάλλους διπλωμάτες ότι είχε «μυστική συμφωνία» με την αμερικάνικη κυβέρνηση για τη «φυσική εξάπλωση» των οικισμών στη Δυτική Όχθη.
Οι έποικοι μένουν πραγματικά ανενόχλητοι στο καταστροφικό τους έργο, στο οποίο συμβάλλει τα μάλλα, όπως φαίνεται, και ο ισραηλινός στρατός. Ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στις 21 Δεκέμβρη από την ισραηλινή ΜΚΟ Σπάζοντας τη Σιωπή, καταγγέλλεται ότι ο «στρατός υπηρετεί τα συμφέροντα των εποίκων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Δεν διώκει τους εποίκους, όταν επιτίθενται στους Παλαιστίνιους και δέχεται τις εντολές τους για την πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί. «Ο επικεφαλής της ασφάλειας του εβραϊκού οικισμού είναι εκείνος που αποφασίζει τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Είναι μια αρκετά παράδοξη κατάσταση, αν σκεφτεί κάποιος ότι ένας απλός πολίτης υπαγορεύει στο στρατό ποια είναι τα όριά του και ποιοι είναι οι νόμοι», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας ισραηλινός στρατιώτης.
Την ίδια στιγμή, ο στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας. Το προηγούμενο Σάββατο, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας πέντε άτομα, που –σύμφωνα με το Ισραήλ– ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες εναντίον των εδαφών του. Ήταν μία απ’ τις πλέον θανατηφόρες επιθέσεις μετά από εκείνη του Δεκεμβρίου του ’08, που κόστιζε τη ζωή 1.400 Παλαιστινίων. Οι επιθέσεις από αέρος συνεχίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, τραυματίζοντας δύο ακόμα Παλαιστίνιους. Αυτή τη φορά η δικαιολογία δεν ήταν η «πρόληψη», αλλά ότι εννέα ρουκέτες έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος – χωρίς πάντως να προκαλέσουν καμία καταστροφή. Μία μέρα αργότερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει αντιπυραυλικά συστήματα στα σύνορα με τη Γάζα, ισχυριζόμενο ότι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποίησαν το προηγμένο αντιαρματικό σύστημα ρωσικής κατασκευής Kornet εναντίον ισραηλινού άρματος μάχης.
Σε αυτό το κλίμα, ευτυχώς, απλοί πολίτες απ’ όλο τον κόσμο συνεχίζουν να διατρανώνουν την υποστήριξή τους στο λαό της Γάζας. Ανήμερα της επετείου της επίθεσης του 2008, ένα ασιατικό κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο απαρτίζουν ακτιβιστές από 18 χώρες θα φτάσει στη Γάζα, σπάζοντας την πολιορκία της και θυμίζοντας στον πλανήτη τις καταστροφικές της επιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, δυναμώνει το κύμα κρατών απ’ τη Λατινική Αμερική που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος. Μετά την Αργεντική και τη Βραζιλία, η Βολιβία προχώρησε την Τετάρτη στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967. Η Βολιβία, που είχε διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ τον Ιανουάριο του 2009 μετά το τέλος της ισραηλινής επίθεσης, αναμένεται να δώσει τη σκυτάλη στην Ουρουγουάη, που έχει δεσμευτεί να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη μέσα στο 2011.
Τη μεγάλη συμβολική αξία αυτής της κίνησης, δυστυχώς δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τα κράτη της ΕΕ, παρόλο που στο θέμα των εποικισμών πρόσφατα διαφοροποιήθηκαν απ’ τις ΗΠΑ. Ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες, ύστερα από συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι: «Οι εποικισμοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο και αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη».

0 Τοποθετησεις: