Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ξεπουλούν ΔΕΗ και ενέργεια



Πρωτοφανές ξεπούλημα και διάλυση του τομέα της ενέργειας, έτσι ώστε να πλουτίσουν οι ξένες και ντόπιες εταιρείες που θα λεηλατήσουν τον κλάδο, προβλέπει το προσχέδιο του νόμου για την ενέργεια, που συζητείται ήδη σε κυβερνητικούς κύκλους. Η κυβέρνηση - «δώστα όλα» του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση των πολυεθνικών, ετοιμάζει να παραχωρήσει στο κεφάλαιο το σύνολο της ηλεκτρενεργειακής υποδομής της χώρας (ορυχεία, σταθμοί, δίκτυα) που αποτελούν ως σήμερα τη ΔΕΗ, μέσω του τεμαχισμού τους σε τρεις ανεξάρτητες ανώνυμες εταιρείες. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκτούν αποφασιστικές αρμοδιότητες στη διοίκηση αυτών των εταιρειών, με μόνη νομιμοποίηση την πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών.


Η Κομισιόν αφού υπέδειξε ήδη ποια ορυχεία και μονάδες θα κλείσουν, επιλέγει τώρα τα μονοπώλια που θα υφαρπάξουν τον ορυκτό πλούτο και τα λιγνιτικά εργοστάσια της χώρας. Στο σχέδιο νόμου για την ενέργεια που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση, κατοχυρώνεται ότι μόνο το 15% της ετήσιας ηλεκτροπαραγωγής θα προέρχεται από λιγνίτες και υδροηλεκτρικά (δηλαδή τις πηγές ενέργειας που σήμερα διαχειρίζεται η ΔΕΗ). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία αυτών των μονάδων απειλείται είτε με κλείσιμο, είτε με ανταλλαγή, ενοικίαση, swaps ή όπως αλλιώς βαφτίζουν την πώληση.
Οδηγούμαστε σε πρωτοφανή ενεργειακή υποβάθμιση κι εξάρτηση, αφού η κυβέρνηση καταργεί κάθε έννοια κοινωνικού δικαιώματος κι εκχωρεί όλες τις κυβερνητικές αρμοδιότητες στην «ανεξάρτητη» Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η ΡΑΕ δεν θα υπόκειται ούτε καν σε κυβερνητικό έλεγχο. Θα λογοδοτεί μόνο στην Κομισιόν(!), ενώ θα ελέγχεται απευθείας από τα μονοπώλια της ενέργειας.

0 Τοποθετησεις: