Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΝΑΡ: 3o Συνέδριο κομμουνιστικής τομής


Παρουσιάστηκε το Κείμενο Εργασίας για την καπιταλιστική κρίση 


 Πλώρη για Συνέδριο κομμουνιστικής επανεξόρμησης έχει βάλει το Νέο Αριστερό Ρεύμα. Με ανοιχτή εκδήλωση τη Δευτέρα, στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδος, παρουσιάστηκε το Κείμενο Εργασίας του ΝΑΡ για την καπιταλιστική κρίση. Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο θα οδηγήσει την οργάνωση σε Πανελλαδικό Σώμα για την κρίση, που θα διεξαχθεί στις αρχές Απριλίου. Μέχρι το 3ο Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο, θα προηγηθεί άλλο ένα προπαρασκευαστικό Πανελλαδικό Σώμα, με θέμα το επαναστατικό υποκείμενο και τον αναγκαίο κομμουνιστικό φορέα, που θα λάβει χώρα πριν το καλοκαίρι.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 


Τις ομιλίες άνοιξε ο Αλέκος Αναγνωστάκης που αναφέρθηκε στις προκλήσεις της εποχής και στον ιστορικό ρόλο που καλείται να παίξει η κομμουνιστική Αριστερά. «Με τη σημερινή εκδήλωση ανοίγει ένας βαθύς και ειλικρινής, προσυνεδριακός διάλογος», τόνισε. Όπως άλλωστε σημείωσε ο Γιάννης Ελαφρός στην ομιλία του, η πορεία προς το Συνέδριο «δεν μπορεί να είναι μια εσωτερική περίκλειστη συζήτηση, σαν σε συνθήκες πολιτικού εργαστηρίου», αλλά να «τροφοδοτείται, να εμπνέεται και να απαντάει στις καταστροφικές άμεσες επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή εργαζόμενων». Το 3ο Συνέδριο περιγράφεται ως διαδικασία θεωρίας αλλά και πράξης, πολιτικής γραμμής. «Επιμένουμε στην πολιτική γραμμή του αντικαπιταλιστικού εργατικού προγράμματος και μετώπου», σημείωσε ο Γιάννη Ελαφρός, περιγράφοντας τρία πεδία συμβολής του Συνεδρίου: Πρώτον, η προγραμματική και πολιτική ανασυγκρότηση της κομμουνιστικής Αριστεράς στον 21ο αιώνα και η δημιουργία του πολιτικού κόμματος της κομμουνιστικής απελευθέρωσης. Δεύτερον, ο πόλος της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής Αριστεράς, με πρώτο βήμα την συνεισφορά στο πολιτικό και θεωρητικό βάθεμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και τρίτον, το νέο εργατικό κίνημα ρήξης και χειραφέτησης, που θα μπορεί να νικήσει. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ομιλητής, θα είναι ένα «συνέδριο τομής για την ανάδειξη του ΝΑΡ σε σύγχρονη εργατική κομμουνιστική οργάνωση, με αντίστοιχη μετονομασία».
Ο ομιλητής σημείωσε ακόμη ότι οι προβληματισμοί που θέτει το ΝΑΡ απασχολούν για πρώτη φορά με τόσο έντονο τρόπο ένα ευρύτερο τμήμα αγωνιστών από όλα τα ρεύματα της Αριστεράς. «Με όσο το δυνατόν περισσότερο απ’ αυτό τον κόσμο θέλουμε να συζητήσουμε», σημείωσε ο Γ. Ελαφρός συμπληρώνοντας ότι «με όσες δυνάμεις αναζητούν μια σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική θα επιδιώξουμε με συγκροτημένο, ανοιχτό και συντροφικό τρόπο, να συζητήσουμε από κοινού και να διαμορφώσουμε τους όρους για ένα σύγχρονο κομμουνιστικό φορέα». Τα βασικά σημεία του Κειμένου Εργασίας παρουσίασε ο Βασίλης Μηνακάκης. Σκοπός της συλλογικής αυτής επεξεργασίας όπως είπε ήταν «μια συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης κι όχι απλώς να αναπαράγουμε τις θεμελιακές αρχές της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας». Ο ομιλητής εκτίμησε ότι το βάθος της κρίσης που διανύουμε απορρέει από τους θεμελιώδεις νόμους του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που σηματοδοτούν τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κρίση αυτή έχει διπλή διάσταση: «Αποτελεί μορφή βίαιης εκδήλωσης των αντιθέσεων του καπιταλισμού αλλά και τρόπο βίαιης εξομάλυνσής τους. Μιας εξομάλυνσης που θα καταλήξει, ως φαίνεται, στην οικοδόμηση ενός κανιβαλικού καπιταλισμού, αν το ταξικό εργατικό κίνημα και η Αριστερά δεν ορθώσουν αποτελεσματικό αντίπαλο δέος».

Στο σημείο αυτό, ο Β. Μηνακάκης ανέπτυξε την ιστορική αισιοδοξία του ΝΑΡ για την αντεπίθεση των κομμουνιστικών ιδεών. «Αλλάζει το ιστορικό πρόσημο της εποχής μας», είπε. «Από μια εποχή στην οποία, ειδικά μετά το 1989, το ιστορικό προβάδισμα ανήκε στις καπιταλιστικές τάσεις και τις αστικές ιδέες, περνάμε σε μια εποχή όπου το ιστορικό προβάδισμα μπορεί να διεκδικηθεί και να κατακτηθεί από τις εργατικές, αντικαπιταλιστικές τάσεις». Παράλληλα, ως «καρδιά» της επαναστατικής πολιτικής τακτικής, υπέδειξε την πάλη για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης και της αντιδραστικής τομής.
Στις προτεραιότητες του ΝΑΡ μπροστά στις συνεδριακές διαδικασίες, αλλά και στην καθημερινή πολιτική πρακτική, ξεχωρίζουν τρία σημεία: Πρώτον, η οικοδόμηση ενός νέου ταξικού εργατικού κινήματος για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης. Δεύτερον, η ισχυροποίηση του αντικαπιταλιστικού δυναμικού, για την αλλαγή των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών. Και τρίτον, η «ανάγκη των αναγκών», όπως υπογράμμισε ο Β. Μηνακάκης: Η δημιουργία φορέα που θα εκφράζει τις κομμουνιστικές τάσεις της εποχή μας.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό οι Γιάννης Σηφακάκης από το ΣΕΚ, Χρήστος Μπίστης από το ΕΚΚΕ και Παναγιώτης Σωτήρης από την ΑΡΑΝ. Μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν αντιπροσωπείες της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της ΚΟ Ανασύνταξη και του ΕΕΚ. Ακόμα, την εκδήλωση δόθηκε η έκδοση του Κειμένου Εργασίας πάνω στην καπιταλιστική κρίση, καθώς και πρόσφατη έκδοση της οργάνωσης Αθήνας με κείμενα των Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν σχετικά με τα κρατικά χρέη. Ανάλογες εκδηλώσεις ήδη προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, από τις οργανώσεις του ΝΑΡ και της νΚΑ.

0 Τοποθετησεις: