Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΚΚΕ: Συμβολική η στάση πληρωμών

Σε συμβολική στάση πληρωμών κάλεσε τους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, για την τελευταία σύνοδο της ΕΕ. Η γ.γ. του ΚΚΕ εκτίμησε ότι «έχουμε κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που διογκώνει την κρίση και όχι κρίση χρέους», καλώντας το λαό να «μη σηκώνει ξένες σημαίες», εννοώντας τη συζήτηση περί κουρέματος του χρέους. «Όταν σηκώνεις ξένη σημαία χάνεις, είναι σαν να παραδέχεσαι ότι υπάρχει μια μορφή διαχείρισης της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, η «στάση πληρωμών» που πρότεινε δεν αφορούσε την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

                                         Σε διορθωτική δήλωση για τον Δεκέμβριο του 2008 προχώρησε η Αλέκα Παπαρήγα.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ 



Κατά την ομιλία της υπογράμμισε ότι «ο λαός πρέπει να διαγράψει στη συνείδησή του το χρέος». Σε ερώτηση του Πριν αν το χρέος πρέπει να διαγραφεί και επισήμως, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι «το αίτημα αυτό δεν μας είναι ξένο, εμείς θέλουμε να διαγράψουμε την αστική τάξη ως τάξη, το χρέος είναι που θα μας πονέσει;». Σημείωσε πάντως ότι «η πάλη για τη διαγραφή του χρέους είναι στενά δεμένη με την πάλη για την εξουσία», σημειώνοντας ότι αποκομμένο από τη λαϊκή εξουσία, το αίτημα συνιστά τεχνοκρατική πρόταση πολιτικά αποδυναμωμένη.

Η Αλέκα Παπαρήγα έβαλλε και εναντίον των απόψεων που δίνουν στην πάλη για την έξοδο από την κρίση, χαρακτηριστικά εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. «Αθωώνουν την ελληνική αστική τάξη που έχει συμφέροντα από την επίθεση», σημείωσε, «ή στην καλύτερη περίπτωση της αποδίδουν ενδοτισμό». Απαντώντας σε ερώτηση για το «Κίνημα» του Μίκη Θεοδωράκη είπε ότι «απελευθερωτικό είναι το κίνημα εκείνο που μιλάει για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, για τον παραγωγικό συνεταιρισμό, για τον πανεθνικό σχεδιασμό, τον εργατικό έλεγχο, την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».

Ερωτώμενη αν η εκρηκτική κατάσταση στην κοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα τύπου Δεκέμβρη του 2008, η γ.γ. του ΚΚΕ σημείωσε ότι «εμείς δεν έχουμε κανένα τέτοιο σημείο αναφοράς». «Η κουκούλα, το σπάσιμο της βιτρίνας και η πέτρα δεν είναι κίνημα. Το πραγματικό κίνημα είναι αυτό που ζητάει η ιδιοκτησία του πλούτου να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία», είπε ενώ έκανε αναφορά και στην γνωστή της δήλωση τον Δεκέμβριο του 2008: «Κάποτε στη Βουλή είπαμε και έχει γράψει πολλά γι’ αυτό και το Πριν, ότι σε αυτή τη λαϊκή εξέγερση που εμείς θα στηρίξουμε δεν θα σπάσει βιτρίνα. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι ο αντίπαλος δεν θα μας σπάσει τα κεφάλια. Αλλά ο στόχος δεν θα είναι η βιτρίνα του συστήματος, ο στόχος θα είναι το ίδιο το σύστημα αυτό».

0 Τοποθετησεις: