Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αναιρέσεις 2011: Ξεκινούν σε Πάτρα, Βόλο, Xανιά και Θράκη

Σε τέσσερις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας ξεκινά σήμερα το πολιτικό-πολιτιστικό φεστιβάλ Αναιρέσεις 2011 με στόχο όπως και κάθε χρόνο να συνευρεθούν τα ρεύματα του κινήματος, οι ριζοσπαστικές θεωρητικές αναζητήσεις, οι εναλλακτικές πολιτιστικές προτάσεις, η νεολαία της αμφισβήτησης και οι παλαιότερες γενιές των αγώνων για μια διαφορετική πρόταση έξω από το κέρδος και τον ανταγωνισμό. 


Στην Πάτρα: Την Παρασκευή 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 6 μ.μ. Θέμα: «Από την Κερατέα στην Ξερόλακκα και το κίνημα “Δεν Πληρώνω” - Ελεύθεροι χώροι και κινήματα πόλης». Ομιλητές: Α.Παπασπυρίδης, Ι. Μασούρας, Κ. Τουλγαρίδης, Δ. Δεσύλλας. Ακολουθούν συναυλίες με τους: Jam diFusion, Apostolos Gougoulakis & band, Απροσάρμοστοι, Δ. Πουλικάκος και τα Αδέσποτα Σκυλιά. Το Σάββατο 28 Μαΐου θα γίνει συζήτηση στις 7 μ.μ. με θέμα: «Η αντικαπιταλιστική Αριστερά στην κρίση και η σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική». Ομιλητές: Κ. Καλαμπαλίκης, Β.Μηνακάκης, Δ. Δημητούλης. Συναυλίες: Hava  Rüzgα, Χαΐνηδες, Ρεμπέτικο Γλέντι. Επίσης στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 μ.μ. στον Έσπερο προφεστιβαλική εκδήλωση των Αναιρέσεων με θέμα 70 χρόνια ΕΑΜ και το σύγχρονο αντικαπιταλιστικό εργατικό Μέτωπο, ομιλητές: Α. Δραγανίγος, Α. Αναγνωστάκης, Κ. Γκάντας. Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ: Άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Και να μην ξεχάσουμε το μεγάλο γεγονός των Αναιρέσεων που θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 3-4-5 Ιουνίου.




Το φεστιβάλ Αναιρέσεις θα «ταξιδέψει» για πρώτη φορά σε τρεις πόλεις της Θράκης, σε Αλεξανδρούπολη - Ορεστιάδα - Ξάνθη στις 27-28-29 Μάη. Σε όλες τις πόλεις θα μιλήσουν ο Γ. Ελαφρός και η Ντ. Λούκρη. Στην Αλεξανδρούπολη, στο Φουαγιέ του Παιδαγωγικού στις 7 μ.μ., θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Κίνημα, Επανάσταση, Κομμουνισμός: Για μια επιθετική απάντηση στην κρίση». Θα ακολουθήσουν μουσικά δρώμενα στο χώρο της Φοιτητικής Λέσχης, με live μαθητών στις 9.30 μ.μ. και ρεμπέτικο γλέντι στις 10.30 μ.μ. Την επόμενη μέρα στην Ορεστιάδα θα γίνει συζήτηση στο Πανεπιστήμιο, στις 6 μ.μ., για τον «εργασιακό μεσαίωνα και την εργατική απάντηση της Αριστεράς». Οι Αναιρέσεις θα κλείσουν στην Ξάνθη ανοίγοντας άλλη μια φορά το θέμα «Κίνημα, Επανάσταση, Κομμουνισμός».

Στα Χανιά θα γίνει το Φεστιβάλ των Αναιρέσεων στο πάρκο Κομμένο Μπεντένι στις 27-28 Μάη. Την πρώτη μέρα Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Να βγουν στην ανεργία ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΔΝΤ». Στις 7 μ.μ. εκδήλωση με θέμα «Ανατροπή της επίθεσης: Εργατική εξουσία και σύγχρονη εργατική προοπτική», ομιλητής: Κ. Μάρκου, Σ. Τσάδαρη, Δ. Γρηγορόπουλος. Θα ακολουθήσει συναυλία με του Χαΐνηδες, Οbsession, Paint it blue. To Σάββατο 5.30 μ.μ. γίνεται προβολή του ντοκιμαντέρ Χρεοκρατία, στις 7 μ.μ. Έπειτα εκδήλωση με θέμα «Δημόσιο χρέος: Η απάντηση της Αριστεράς και του εργατικού κινήματος». Ομιλητές: Α. Χατζηστεφάνου, Π. Μαυροειδής, Δ. Χατζηστεφάνου, Γ. Κυριακάκης. Στις 8 μ.μ. παρουσίαση βιβλίου Εξουσία τι μπάλα παίζεις; με το συγγραφέα Δ. Ελευθεράτο. Στις 10 μ.μ. θα ακολουθήσει συναυλίες με ρεμπέτικο τραγούδι, κρητική μουσική κ.λπ.



Στο Βόλο την Παρασκευή 27.05 το φεστιβάλ θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 18.00 με εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο: Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η απάντηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και η σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων  του Αντώνη Δραγανίγου μέλους της ΠΕ του ΝΑΡ και του οικονομολόγου και μέλους του ΣΕΚ Σωτήρη Κοντογιάννη, θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι ενώ η γενική είσοδος θα είναι μόλις 2 ευρώ. 

Το Σάββατο 28.05 μετά τις 18.00 θα ξεκινήσει η συζήτηση με θέμα: Η μάστιγα της Ανεργίας στο φόντο της κρίσης και η απάντηση του εργατικού κινήματος με τη συμμετοχή του Θωμά Σουνάπογλου από τη νΚΑ και του Φάνη Γενηκομψίου από την ΠΕ του ΝΑΡ. Θα προβληθεί η βραβευμένη ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ: Che Part 1&2. Θα ακολουθήσει πάρτι στα Πλατανια Αρχιτεκτονικής. 

Την Κυριακή 29.05 την ίδια ώρα με τις προηγούμενες μέρες θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του  Σπύρου Μαρκέτου: "Πως φίλησα τον Μουσσολίνι! Τα πρώτα βήματα του ελληνικού φασισμού".  Θα ακολουθήσει συζήτηση όπου θα μιλήσει και ο συγγραφέας του βιβλίου Σπύρος Μαρκέτος, ιστορικός. 

Μετά τις 22:00 θα ξεκινήσει συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα ενώ τη βραδιά θα κλείσει ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης.