Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Φοιτητικές εκλογές: Άνοδος της ΕΑΑΚ σε όλες τις μεγάλες σχολές

Η ΠΑΣΠ «πλήρωσε» για την κοινωνική δυσαρέσκεια

Ξεκάθαρο αντικυβερνητικό μήνυμα έδειξαν οι φοιτητικές κάλπες τη προηγούμενη Τετάρτη καθώς η κυβερνητική παράταξη σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από 2,5%. Πολλά περισσότερα συμπεράσματα μπορεί να δει κανείς αν διαβάσει σε βάθος τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, ενώ και οι εκτιμήσεις των πολιτικών δυνάμεων έχουν τη δική τους σημασία. Παρά τον προεκλογικό θόρυβο στα ΜΜΕ για εκκωφαντική αποχή από τις κάλπες, η τάση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς η συμμετοχή διατηρήθηκε στα περσινά επίπεδα.



ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ



 Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος λίγες μέρες πριν δήλωσε πως οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να πάρουν το χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ του κυβερνητικού έργου και το φοιτητικό σώμα τον επαλήθευσε, δίνοντας το «παρών» σε ένα δημοψήφισμα που σίγουρα προβλημάτισε τα κομματικά επιτελεία.

Σε όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η ΕΑΑΚ ανέβασε τα ποσοστά της. Αν και με διαφορετικό τρόπο σε κάθε σύλλογο, η έκφραση μιας πειστικής πρότασης αγώνα, αποστοίχισης από τις κυρίαρχες δυνάμεις των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ έδειξε να βρίσκει έδαφος σε ένα συχνά ασφυκτικό πλαίσιο για την ανάπτυξη αγώνων.

«Είναι πλέον σαφές ότι η προσπάθειά μας για πολιτικοποίηση της νεολαίας καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς καθώς και η συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης Πρότασης για την Ανώτατη Εκπαίδευση έπιασαν τόπο με το παραπάνω», δήλωσε για το αποτέλεσμα ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Α. Παπαμιμίκος, θέλοντας να σχολιάσει την άνοδο της ΔΑΠ, ξεχνώντας αφενός πως δεν πρόκειται για άνοδο αλλά για ανάκαμψη και αφετέρου πως η πολιτικοποίηση γύρω από την «πρόταση» ήταν το μόνο πράγμα που δεν έκαναν όλη τη χρονιά, σαμποτάροντας τις διαδικασίες των συλλόγων και δίνοντας έμφαση στη λειτουργία του πελατειακού μηχανισμού της. Από την άλλη πλευρά, εκτός τόπου η κυβερνητική ΠΑΣΠ είδε επιβράβευση της παρουσίας της και του κυβερνητικού έργου! Η νεολαία ΣΥΝ διαπιστώνει πως ηττήθηκε το πολιτικό σχέδιο της ΠΑΣΠ και καταγγέλλει πως η ΔΑΠ με μόνο στόχο να αυξήσει τα ποσοστά της, επιστράτευσε αντιδημοκρατικές πρακτικές ενώ αποδίδει την πτώση της ΠΚΣ στην ιδέα για διάσπαση των συλλόγων. Τέλος, σε δήλωσή του ο γραμματέας της ΚΝΕ εκτίμησε πως: «Μέσα και από αυτή τη μάχη αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη της αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, της οργάνωσης της πάλης ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της πλουτοκρατίας και των συμμάχων τους».

Έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός πως σε σχολές που η ΕΑΑΚ πρωτοστάτησε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις συγκράτησε τις δυνάμεις της και σε ορισμένες ανέβηκε, τόσο στην Αθήνα όσο και σε επαρχιακά πανεπιστήμια. Αυτό ανέδειξε και την αναγκαιότητα αναβάθμισης της αντιπαράθεσης με ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Παράλληλα, απαντά και στα ζητήματα στα οποία κλείνουν τα μάτια (και μέσω των ανακοινώσεων τους) ΑΡΕΝ και ΠΚΣ. Οι εκφραστές της επίσημης Αριστεράς δεν προβληματίζονται ούτε λίγο για τη σταθερά καθοδική πορεία τους τα τελευταία χρόνια. Από τη μία πλευρά η ΠΚΣ δεν δείχνει καμία πίστη στη δυνατότητα του φοιτητικού κινήματος να κερδίζει, προτιμά την κομματική περιχαράκωση από τη ριζοσπαστικοποίηση ευρύτερων τμημάτων της νεολαίας απέχοντας από τις διαδικασίες τους. Αυτή η αδιέξοδη πολιτική αντίληψη την κράτησε έξω από τις συγκλονιστικότερες στιγμές του νεολαιίστικου κινήματος τα τελευταία χρόνια, χωρίς να προκαλέσει καμία αυτοκριτική. Από την άλλη, η νεολαία ΣΥΝ πιστεύει πως ανέξοδα μπορεί να πατά σε δυο βάρκες, αυτή της θεσμικής διεκδίκησης, του ευρωσκεπτικισμού και την άλλη του κινηματισμού και της ανέξοδης ρητορικής. Χωρίς ουσιαστική πρόταση εξόδου από την κρίση και συγκρότησης μαχητικού κινήματος, η ΑΡΕΝ ακολουθεί την ΠΚΣ σε πτωτικά ποσοστά αποδεικνύοντας πως η ενότητα της Αριστεράς πάνω στο τίποτα δεν εξασφαλίζει καθόλου την εμπιστοσύνη του κινήματος.

Νέες καταγραφές για την ΕΑΑΚ φέτος, ξανά το Βιολογικό, οι Νηπιαγωγοί, οι Χημικοί Μηχανικοί στο Αριστοτέλειο, το τμήμα Μεθοδολογίας της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το τμήμα Θεατρικών Σπουδών στην Πάτρα, οι Μηχανολόγοι - Μηχανικοί του Βόλου. Για ακόμη μία χρονιά, η νΚΑ μέσω του δικτυακού της τόπου έδινε συνεχώς online αποτελέσματα, με τη μεγαλύτερη πανελλαδική εικόνα (υπερδιπλάσιες σχολές από όσες δίνουν ΔΑΠ - ΠΑΣΠ- ΣΥΝ). Η επισκεψιμότητα ήταν τεράστια, δημιουργώντας ορισμένα τεχνικά θέματα που λύθηκαν αμέσα.