Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πάνε την Κύπρο για... Μνημόνιο


Μπήκε σε κίνηση ο μηχανισμός, όπως όλα δείχνουν, προετοιμασίας των συνθηκών υπαγωγής της Κύπρου σε καθεστώς Μνημονίου! Έχοντας ως στόχο το υπερμεγέθες σε σύγκριση με την οικονομία του νησιού τραπεζικό σύστημα, το οποίο γιγαντώθηκε από τα κολοσσιαία ποσά δεκάδων δισεκατομμυρίων που έκλεψαν διάφοροι κατά την κατάρρευση των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού», κύκλοι ηγετικών χωρών της ευρωζώνης ξεκίνησαν εκστρατεία αποσταθεροποίησης της κυπριακής οικονομίας.


Πρώτη ήταν η γερμανική οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ. «Έκρηξη κάνει την Κύπρο τέταρτη χώρα υποψήφια βοήθειας» από την ευρωζώνη, ήταν ο τίτλος της σχετικής ανάλυσης την επομένη της καταστροφής. «Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι η επόμενη χώρα που θα ζητήσει σχέδιο διάσωσης» ήταν ο τίτλος άλλης ανάλυσης, της γαλλικής Μοντ αυτή τη φορά, προχθές. Είχε μεσολαβήσει η περίεργη παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έθεσε θέμα νέου πακέτου άγριας λιτότητας με στόχο δήθεν «να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως μεταξύ άλλων η ένταξη της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και για το εθνικό θέμα»!

Η Κύπρος την έχει άσχημα, καθώς παρουσιάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κατέστρεψαν την Ιρλανδία και την Ισλανδία – έναν υπέρμετρα διογκωμένο τραπεζικό τομέα. Ο κύκλος εργασιών των κυπριακών τραπεζών ανέρχεται στο... 65% (!!!) του ΑΕΠ της Κύπρου, πράγμα που σημαίνει ότι αν οι τράπεζες περιέλθουν σε κρίση, το κυπριακό κράτος θα καταρρεύσει αμέσως. Αν προστεθεί σ’ αυτό και η εξάρτηση από την ελληνική οικονομία, η συνταγή της καταστροφής είναι πλήρης.