Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Χ. Κλίντον: Μάθαν ότι πουλιόμαστε…


Του Μάκη Βάσιλα

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη χώρα μας, η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον «πληθωρικό» αντιπρόεδρο Β. Βενιζέλο, ενώ δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τον «σεβάσμιο» πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Οι συναντήσεις αυτές, τουλάχιστον κατά το δημόσιο μέρος τους, έβριθαν από μεγαλόστομες τοποθετήσεις περί της κοινότητας αξιών και ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας που μοιράζονται οι δύο χώρες, ενώ η Χ. Κλίντον εμφανίστηκε σίγουρη για το ξεπέρασμα της κρίσης από τη χώρα μας. Αντίστοιχες βέβαια ήταν και οι ευχαριστίες που εξέφρασε η ελληνική πολιτική ηγεσία για τη συμβολή και βοήθεια που μας έχει προσφέρει η «μεγάλη» πέραν του Ατλαντικού... δημοκρατία. Τέλος, λίγο πριν αναχωρήσει, η υπουργός βρήκε χρόνο για να δει και τον καινούριο «καταλληλότερο» –σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις– Α. Σαμαρά.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με το κυβερνητικό επιτελείο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εποικοδομητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πλέον βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις «φιλότιμες» προσπάθειες που κατέβαλε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποτραπεί ο απόπλους του Στόλου της Ελευθερίας 2 για τη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας. Η υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και με θερμά λόγια για τη χρησιμότητα της ύπαρξης και λειτουργίας της βάσης της Σούδας, που συνεχίζει να χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, όπως άλλωστε έχει χρησιμοποιηθεί και κατά το παρελθόν για την υποστήριξη άλλων επεμβάσεων, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κατέστησε επίσης σαφές, το ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διαδικασία ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας της χώρας. Τόνισε δε με σημασία το ειδικότερο ενδιαφέρον τους για τον τομέα της ενέργειας, τόσο για οικονομικούς όσο κυρίως και για γεωπολιτικούς λόγους για τα δίκτυα του ρεύματος και του φυσικού αερίου... Απ’ αυτή την άποψη, η επίσκεψη Κλίντον αποτέλεσε και διερευνητική αποστολή εξακρίβωσης των προθέσεων της κυβέρνησης για τον κρίσιμο αυτό τομέα, ώστε να προληφθούν καταστάσεις μονομερούς εκμετάλλευσης. Άλλωστε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών κατέστη σαφές πως η Ουάσινγκτον δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί την πρωτοκαθεδρία των γερμανικών συμφερόντων στη διαδικασία «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας. Ήταν άλλωστε φανερό από την αρχή πως η Χίλαρι Κλίντον, δεν ήρθε απλά για μια εθιμοτυπική επίσκεψη στην Ελλάδα. Αντίθετα, ήρθε στην Αθήνα με σκοπό να προωθήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να στηρίξει την αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια κρίσιμη συγκυρία και να απαιτήσει μεγαλύτερη, ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με την αμερικανική πολιτική στην περιοχή.

Ανακοινώσεις που εκφράζουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην επίσκεψη εξέδωσαν οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς ενώ υπήρξε κινητοποίηση την Κυριακή το απόγευμα.