Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Μπήκε πάτος στο βαρέλι


Της Μαριάννας Τζιαντζή

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα; Γιατί μπήκε πάτος στο βαρέλι, παιδάκι μου. Δεν μπήκε πάτος στο βαρέλι της φτώχειας, των απολύσεων, της ανεργίας, των έκτακτων εισφορών, των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις, των ιλιγγιωδών αυξήσεων, αλλά στο βαρέλι του δημόσιου χρέους.

Η φράση του Ευ. Βενιζέλου «μπήκε πάτος στο βαρέλι» θα μπορούσε να ήταν τίτλος λαϊκού τραγουδιού ή πολιτικής επιθεώρησης: Η Ευρώπη μάς αγκάλιασε, η Ευρώπη μάς προστατεύει. Όποιος δεν χαμογελά σήμερα, όποιος δεν νιώθει ανακούφιση, όποιος δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό της κυβέρνησης και πολλών ΜΜΕ ανήκει στη κατηγορία των μιζερόψυχων, ίσως κι εκείνων που ποντάρουν στη χρεοκοπία της χώρας.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες πράγματι νιώθουν ότι βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα βαρέλι, που δεν έχει μόνο πάτο, αλλά και καπάκι και μάλιστα αεροστεγώς κλεισμένο. Σε ένα βαρέλι δίχως φως, προοπτική κι ελπίδα. Εκτός και αν βρεθεί ένας καλός ξένος μπακάλης, που θα αγοράσει το βαρέλι, θα το γεμίσει τυρί φέτα ή παστούς μπακαλιάρους και θα αφήσει λίγες χαραμάδες στα τοιχώματα για να μην πεθάνουμε από ασφυξία. Ένα «ευρωπαϊκό Marshall Ρlan», όπως το χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη, έρχεται να μας σώσει. Σιωπηρή προϋπόθεση για να επιβιώσουμε είναι η μείωση του αριθμού των γεννήσεων. Κατά σατανική σύμπτωση, ένα 24ωρο μετά το θρίαμβο των Βρυξελλών, δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα αποτέλεσματα της Απογραφής του 2011 που δείχνουν ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 156.000 σε σύγκριση με την Απογραφή του 2001. Όταν σε καιρό ειρήνης οι θάνατοι σε μια χώρα ξεπερνούν τις γεννήσεις, είναι προφανές ότι η χώρα αυτή βρίσκεται σε παρακμή, ότι ο Γενικός Δείκτης Αισιοδοξίας πέφτει κατακόρυφα… και ας προσπαθούν με άγχος να τον ανεβάσουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της.

Το Σχέδιο Μάρσαλ ταυτίστηκε με την ψυχροπολεμική περίοδο, όμως ο κλώνος του, το Σχέδιο Μέρκελ και Σία, προϋποθέτει έναν αμείλικτο πόλεμο ενάντια σε όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολεμικής περιόδου και, κυρίως, ενάντια στην εργασία. Οι τράπεζες θωρακίζονται, περνούν με επιτυχία το stress test, όμως ο λαός εξαθλιώνεται.