Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η δικαιοσύνη και η δημοκρατία


Του Θανάση Σκαμνάκη

Ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας θεωρείται η σημερινή και στο Προεδρικό Μέγαρο «δίδεται δεξίωσις». Πρώτης τάξεως υπόμνηση. Θα δοκιμάσω την υπομονή και τη μνήμη σας, παραθέτοντας μόνο πληροφορίες.

Στις 31 Οκτωβρίου 1969 καταδικάζονται από το Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας οι Γ. Ανωμερίτης, Δ. Δώδος, Ι. Μυλωνάς, Δ. Παπαϊωάννου σε 25 χρόνια κάθειρξη και οι Κ. Χουλιάρα, Β. Ράπανος, Δ. Κατσαρός σε 6-8 χρόνια για συμμετοχή στην οργάνωση «Ελληνικό Δημοκρατικό Κίνημα». Ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν εννέα βόμβες σε ισάριθμες τράπεζες.

Απρίλιος 1970, δίκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών της «Δημοκρατικής Άμυνας». Καταδικάζονται για τοποθέτηση βομβών που εξερράγησαν χωρίς να προκαλέσουν θύματα: Σ. Καράγιωργας, ισόβια, Γ. Α. Μαγκάκης, Σπ. Λουκάς, Ι. Σταράκης από 18 χρόνια, Γ. Κομποτιάτης 15, Α. Μιχαλακέας και Κωτσάκης από 10, Γ. Ιορδανίδης, Αθ. Φίλιας, Ν. Κωνσταντόπουλος, Χ. Πρωτόπαπας, Ι. Βασιλείου από 8 κ.λπ.

Μάρτιος 1971, Δίκη του ΠΑΚ στο Έκτακτο Στρατοδικείο για βομβιστικές ενέργειες, χωρίς θύματα. Καταδικάστηκαν: Ι. Κορωναίος 8 χρ., Ξ. Πελοποννήσιος 6, Α. Φραγκιάς 4,5, Γρ. Κασιμάτης 3 και άλλοι σε μικρότερες ποινές.

Οκτώβρης 1971, δίκη «Κινήματος 20ης Οκτώβρη», στο Έκτακτο Στρατοδικείο. Καταδίκες για βομβιστικές ενέργειες χωρίς θύματα: Γ. Σαγιάς, 17 χρ., Ν. Μανιός 16, Ν. Χρυσανθόπουλος 13, Α. Μανωλάκης 6 χρ.

Αύγουστος 1973, καταδίκη βομβιστών της «Εθνικής Αντίστασης Νέων» από το Έκτακτο Στρατοδικείο: Ι. Σαββούρας, 18 χρ., Ι. Ρούμπου 15 και άλλοι με μικρότερες ποινές.

Οι καταδίκες όλες είναι με την κατηγορία της τρομοκρατίας.
Στον κατάλογο, που είναι ενδεικτικός, δεν αναφέρονται οι καταδίκες κλιμακίων του ΚΚΕ, του ΚΚΕ εσ., του ΠΑΜ, του Ρήγα Φεραίου και άλλων αριστερών οργανώσεων, οι οποίες δεν αφορούσαν βομβιστικές ενέργειες και στηρίζονταν στους νόμους περί ανατροπής του πολιτεύματος. Εκεί οι ποινές ήταν ακόμα πιο βαριές (τα στοιχεία είναι από το αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας, για την «Γνωστή-άγνωστη αντίσταση κατά της χούντας»).
Και τώρα κάνουμε ένα μεγάλο άλμα περίπου σαράντα χρόνων.

Ιούλιος 2011: Κατηγορία για τρομοκρατία. Το δικαστήριο του Κορυδαλλού καταδίκασε για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και τρεις βομβιστικές ενέργειες, χωρίς θύματα, τους Χ. Χατζημιχελάκη και Π. Αργυρό σε 37 χρόνια, Γ. Καραγιαννίδη 20 χρόνια., Π. Μασούρα, Κ. Καρακατσάνη, Α. Μητρούσια 11 χρόνια.
Είναι όλοι τους περίπου 20 χρονών.

Μια μόνη σημείωση: Διαφωνούσα τότε και διαφωνώ και τώρα με τη βομβιστική δράση. Οι βόμβες κάνουν μόνο κρότο. Θεωρώ πως εκφράζουν ανθρώπους που δεν έχουν την υπομονή να δράσουν στο μαζικό κίνημα και δεν εμπιστεύονται ούτε τις πολιτικές θέσεις τους ούτε τους εαυτούς τους. Αλλά τα Έκτακτα Στρατοδικεία της χούντας να είναι πιο επιεική από τα τακτικά δικαστήρια της «Δημοκρατίας»!...