Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εργάτες του κόσμου


Στο πόδι τα βρετανικά συνδικάτα

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου της Βρετανίας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Oμπζέρβερ κάλεσε τους βρετανούς εργαζόμενους να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε απεργίες, ενέργειες πολιτικής ανυπακοής και διαμαρτυρίας για να αντισταθούν στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Λεν Μακλάσκι, επικεφαλής του συνδικάτου Unite, είπε πως οι 6,5 εκατ. εργαζόμενοι στη Βρετανία που είναι μέλη συνδικάτων –περίπου το 25% του εγχώριου εργατικού δυναμικού– οφείλουν να «δώσουν μάχη».




Εν τω μεταξύ, τριήμερη διάσκεψη πραγματοποίησε η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων (Trades Union Congress, TUC) της Βρετανίας. Ο επικεφαλής της TUC, Μπρένταν Μπάρμπερ, δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει κύμα απεργιών το φθινόπωρο, αν η κυβέρνηση δεν υπαναχωρήσει από το σχέδιο να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Τον Ιούνιο 300.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και δάσκαλοι είχαν πραγματοποιήσει απεργία σε εθνικό επίπεδο για το θέμα. Αποστάσεις από τα συνδικάτα πήρε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Εντ Μίλιμπαντ, καταδικάζοντας τις κινητοποιήσεις του Ιουνίου.

Απεργίες στη Χιλή

Απεργιακή κινητοποίηση 48 ωρών πραγματοποίησαν την Τρίτη και την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας της Χιλής. Την απεργία κήρυξε η Εθνική Συνομοσπονδία Δημοτικών Υπαλλήλων στην Υγεία (CONFUSAM) που διεκδικεί αυξήσεις αποδοχών, αλλά και χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των τοπικών κλινικών. Η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα ωστόσο, προωθεί σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης της υγείας. Εν τω μεταξύ, στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο και άλλων πόλεων της Χιλής, βρέθηκαν και αυτή την εβδομάδα, οι φοιτητές, η πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και η Ένωση Δασκάλων της Χιλής, οι οποίοι διαδήλωσαν την Τετάρτη, απαιτώντας «δωρεάν δημόσια και ποιοτική παιδεία».

Κινητοποίηση σε ορυχείο χρυσού

Περίπου 2.000 εργάτες της τατζικο-κινεζικής επιχείρησης Ζεραφσίν, που ασχολείται με την εξόρυξη χρυσού στο Βόρειο Τατζικιστάν, πραγματοποίησαν απεργία διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους. Οι εργάτες ξεσηκώθηκαν μετά την εφαρμογή νέου συστήματος, που προβλέπει ότι ο μέσος μισθός του εργάτη των ορυχείων θα είναι της τάξης των 70-80 δολαρίων το μήνα, όταν οι κινέζοι ειδικευμένοι εργαζόμενοι λαμβάνουν μισθούς 2.000 δολαρίων.