Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αντοχή και αποφασιστικά δημοκρατικά βήματα


Μαζικό και με μεγάλο παλμό ήταν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα το φοιτητικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν πάνω από 30 κατειλημμένες σχολές την Πέμπτη στα Προπύλαια. Τουλάχιστον 5.000 φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας τη συνέχιση του αγώνα μέχρι να ανατραπεί ο νόμος - έκτρωμα Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση που χτυπά συνολικά την παιδεία, την εργασία και κάθε δημόσιο αγαθό στην κατεύθυνση που βάζουν και ΕΕ και ΔΝΤ.



του Τάσου Πανταζόπουλου 


Παρά την υψηλή θερμοκρασία, για πάνω από δύο ώρες οι φοιτητές κατευθύνονταν προς το Σύνταγμα, με την έντονη παρουσία δυνάμεων καταστολής καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας. Ιδιαίτερα έντονη στιγμή ήταν η συγκέντρωση όλων των φοιτητικών μπλοκ έξω από τη Bουλή, όταν χιλιάδες κόσμου φώναζαν δυνατά συνθήματα για την ανυποχώρητη έκβαση του αγώνα τους, ενάντια στο νόμο και την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως όταν τα πανό στράφηκαν προς την κατεύθυνση του κτιρίου της Bουλής, δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ παρατάχθηκαν απέναντί τους, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση πλέον φοβάται το εξελισσόμενο φοιτητικό κίνημα και με φθηνές προκλήσεις προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους αποφασισμένους φοιτητές. Όπως και με τις απειλές για χαμένες εξεταστικές κι εξάμηνα, βέβαια, ο αγωνιζόμενος κόσμος δεν πτοήθηκε και κατευθύνθηκε στο Πολυτεχνείο, όπου πραγματοποιήθηκε το μαζικότερο φετινό Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων. Εκεί, σε μαζικότατο ακροατήριο τοποθετήθηκαν αντιπρόσωποι συντονιστικών επιτροπών κατάληψης από 27 φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, καταλήγοντας σε κοινή ανακοίνωση. Μάλιστα, το Συντονιστικό εξέδωσε πανκοινωνικό κάλεσμα αγώνα σε νεολαία και εργαζόμενους, απευθυνόμενο σε όσους πλήττονται από την επίθεση της κυβέρνησης στα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τη δουλειά, προκειμένου να σχηματιστεί ένα πραγματικό μέτωπο όλων των πληττόμενων στρωμάτων που θα μπορεί να ανατρέψει τα παραπάνω.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε με κάλεσμα του Συντονιστικού σε πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία την επόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.