Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Η άλγεβρα της εξόδου από το ευρώ


Το αίτημα της εξόδου από το ευρώ και της αποδέσμευσης από την ΕΕ δεν τίθεται από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης της εθνικής καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά ως όρος για τη βελτίωση της θέσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας στο βαθμό που η ΕΕ έχει εξελιχθεί σε στρατηγείο της επίθεσης κατά των εργαζομένων.

H απάντηση του Κ. Καλλωνιάτη, όπως δημοσιεύεται στη διπλανή σελίδα, στη δική μου απάντησή σε προγενέστερο άρθρο του στην Αυγή βαθαίνει τον (πέρα για πέρα αναγκαίο) διάλογο σε ό,τι αφορά στη θέση της Αριστεράς απέναντι στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτού του πολύτιμου διαλόγου καμία κακοπιστία ή προκατάληψη δεν υπήρχε, παρά μόνο η βούληση να φτάσει κάθε θέση που υποστήριξε ο Κ. Καλλωνιάτης στα πολιτικά και ιδεολογικά της άκρα, στις απώτερες συνέπειες της.



ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ 

Η μεγάλη αυταπάτη της εξόδου από την ευρωζώνη

Μια απάντηση στον Λεωνίδα Βατικιώτη

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ


Θέλω να ευχαριστήσω τον Λ. Βατικιώτη για την τιμή που μου έκανε να ασχοληθεί με τις σκέψεις που εξέφρασα στο άρθρο μου στην Αυγή της 17/5 με τίτλο «Το αδιέξοδο της εξόδου από το ευρώ» αφού έτσι μου προσφέρει μία ευκαιρία να εξηγήσω καλύτερα τις απόψεις μου. (Βλέπε εδώ το κείμενο μου  «Το αδιέξοδο... της εξόδου από το ευρώ» και εδώ το δικό του κείμενο   «Βαπτίζουν πρόοδο τη θύελλα του κεφαλαίου». 

 Δεν νομίζω, ωστόσο, ότι περιποιεί τιμή στον ίδιο ο τρόπος με τον οποίο χαρακτήρισε και μεταχειρίστηκε το κείμενό μου και εμένα προσωπικά. Γιατί ενώ ισχυρίζεται πως καταφεύγω σε «προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ειρωνείες και παραποιήσεις των επιχειρημάτων υπέρ της εξόδου από το ευρώ», δεν μπαίνει στον κόπο να υποδείξει ούτε ένα σχετικό παράδειγμα από το γραπτό μου ως την ελάχιστη μαρτυρία.


Εξέγερση τώρα του λαού!


Συγκέντρωση στο Μουσείο 10.30 π.μ από Πρωτοβάθμια Σωματεία, Κινήσεις-Επιτροπές, Συνελεύσεις και  δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, πορεία στη Βουλή. 

Ξεσηκωμός! Όλοι στην απεργία, όλοι στους δρόμους και στις πλατείες, όλοι στις συγκεντρώσεις. Δεν θα περάσει το νέο, ακόμα πιο άγριο, Μνημόνιο! Ήρθε η ώρα να φύγουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. Εξέγερση παντού! Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από τους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές, ενόψει της μεγάλης σημερινής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της Τετάρτης 15 Ιούνη. 

Ο εφιάλτης λαός

Το 1974 το αστικό πολιτικό σύστημα εντός και εκτός χώρας καραδοκούσε για άμεση λύση στην πολιτική κρίση που είχε δημιουργήσει η εμφάνιση του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο και εν συνεχεία η προδοσία της Κύπρου. Παρά την προηγούμενη, προδικτατορική, φθορά του πολιτικού προσωπικού η ασθενής παρουσία του λαϊκού παράγοντα επέτρεψε να δοθεί η πιο συντηρητική λύση με την επιστροφή του Κ. Καραμανλή, του μόλις πριν δέκα χρόνια εκδιωχθέντα από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, ως σωτήρα και παράγοντα σταθερότητας. Η εξέλιξη αυτή όρισε την πορεία όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ

«Άμεση Δημοκρατία»: Ένα ρόδο με πολλά αγκάθια

Το δύσκολο στοίχημα της συλλογικότητας σε μια εποχή που βγαίνει μέσα από τριάντα χρόνια κυριαρχίας του νεοφιλελεύθερου ατομικισμού, να τι αντιμετωπίζει η «άμεση δημοκρατία», που επιμένει ν’ αποφεύγει κόμματα και οργανώσεις, αλλά ορισμένες φορές αντιγράφει τις πιο κακές τους ιδιότητες.





ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

O μαχόμενος λαός στο Σύνταγμα


Στις 25/5 συγκεντρώθηκαν 20 χιλιάδες, στις 29/5 80 χιλιάδες, στην 2η πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης –την Κυριακή 5/5– το… κοντέρ έγραψε εκατοντάδες χιλιάδες. Μάλιστα πολλοί κάνουν λόγο για πάνω από 200 χιλιάδες συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους. Και η καταμέτρηση δεν σταματά εδώ, καθώς οι πλατείες των περισσότερων πόλεων της χώρας «πλημμύρισαν» και εκείνες από κόσμο.



ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ

Αιμοσταγής ύαινα!

Δεν ιδρώνει με τίποτα το αυτί του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Δεν πάνε να μαζεύονται και εκατό και διακόσιες και τριακόσιες χιλιάδες κόσμου που να διαμαρτύρονται στην πλατεία Συντάγματος εναντίον της πολιτικής του Μνημονίου; Απτόητος αυτός συνεχίζει την ίδια πολιτική. Σαν αιμοδιψής ύαινα ο Γ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να κατασπαράξει οικονομικά και κοινωνικά τον ελληνικό λαό, να λεηλατήσει μισθούς και συντάξεις και να βυθίσει σε απέραντη φτώχεια και δυστυχία όλους τους Έλληνες εκτός από τους πλούσιους και τα λαμόγια, υλοποιώντας το πολιτικοοικονομικό σχέδιο που είχε ευθύς εξαρχής όταν ανέλαβε την εξουσία!



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 

Γραμμή εξέγερσης με προοπτική ανατροπής!

¨Ολοι στην απεργία
Να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο, να φύγει κυβέρνηση - τρόικα

Σε ένα κρίσιμο εικοσαήμερο μπαίνει η χώρα και η μεγάλη κινητοποίηση του λαού με αρχή τη γενική πανελλαδική απεργία της ερχόμενης Τετάρτης 15 Ιουνίου. Πρόκειται για μια απεργία με οξύτερο και βαθύτερο περιεχόμενο που συμπεριλαμβάνει και υπερβαίνει όλες τις 10 γενικές απεργίες μαζί, ενώ συμπίπτει και ενώνεται με το πλατύτερο λαϊκό «κίνημα της πλατείας», βάζοντας σε αυτό τη σφραγίδα της εργατικής κοινωνικής πλειοψηφίας.



ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Πορτογαλία: Κοινοβουλευτισμός χωρίς δυναμική


Ένα μελαγχολικό φάντος επιφύλασσαν οι κάλπες της προηγούμενης Κυριακής για την πορτογαλική Αριστερά, θέτοντας ευρύτερα ερωτήματα. Οι συνθήκες έδειχναν ιδανικές για την Αριστερά. Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών κατέρρεε υπό το βάρος ενός απαράδεκτου Μνημονίου, ενώ το δεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έθετε θέμα καλύτερης διαχείρισης, χωρίς εναντίωση στο Μνημόνιο. Ταυτόχρονα, προεκλογικά, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Μέτωπο (Μπλόκο) της Αριστεράς είχαν συναντηθεί και είχαν εξαγγείλει μετεκλογική κοινή δράση, σπάζοντας μια πολύχρονη περίοδο εχθρότητας (κυρίως από το ΚΚ).
Κι όμως, τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. 



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Πραγματική Δημοκρατία: Αυτό το αίτημα το μικρό το μέγα

  
Tο σάιτ της συνέλευσης της πλατείας Συντάγματος έχει τίτλο «real democracy» - «πραγματική δημοκρατία», ενώ τα αιτήματα για πραγματική και άμεση δημοκρατία είναι μάλλον τα πιο διαδεδομένα στις πλατείες όλης της Ελλάδας. Κατά ένα περίεργο τρόπο η πάλη για τη δημοκρατία συνδέει τις αγωνιστικές εμπειρίες από τις αραβικές εξεγέρσεις μέχρι τις ΗΠΑ, τον  ευρωπαϊκό νότο και τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και μάλιστα το αίτημα παραμένει εκπληκτικά ίδιο απέναντι σε τυραννικά καθεστώτα, βασιλικές οικογένειες, δικτατορίες αλλά και στον αστικό κοινοβουλευτισμό προεδρευομένης ή προεδρικής δημοκρατίας.
Τέτοια μαζική αμφισβήτηση της δυτικής «δημοκρατίας» δεν έχουν ξαναδεί οι νεότερες γενιές. 



ΘΑΝΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ

Στρατηγικό πρόγραμμα επίθεσης του κεφαλαίου

  
Mια στρατηγικής σημασίας προσπάθεια του κεφαλαίου να συντρίψει τις κατακτήσεις των εργαζομένων αποτελεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να μας αφαιρέσει 28,3 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που περιλαμβάνει ισοδυναμούν με λαίλαπα: μειώσεις συντάξεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών, αύξηση ΦΠΑ και των τελών κυκλοφορίας, περικοπές επιδομάτων του ΟΑΕΔ, πρόσθετες εισφορές σε δημόσιους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας και το σημαντικότερο, ξεπούλημα κάθε ίχνους δημόσιας περιουσίας: Επιχειρήσεις, υποδομές, μονοπωλιακά δικαιώματα και ακίνητα, όλα βγαίνουν στο σφυρί!




 ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ