Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Κοινωνική Συμφωνία»: Ούτε ναι, ούτε όχι στο Μνημόνιο

Λούκα Κατσέλη-Χάρης Καστανίδης

Σε μια συντηρητική και ακίνδυνη κατεύθυνση επιχειρεί να εκτρέψει τις αντιμνημονιακές διαφοροποιήσεις στο κυβερνών κόμμα αλλά και στην κοινωνία, ο νέος σχηματισμός με το όνομα Κοινωνική Συμφωνία που ίδρυσαν από κοινού η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης. Το χαρακτηριστικότερο απόσπασμα από την εισήγηση της πρώην επικεφαλής των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, είναι η τοποθέτηση ότι «ανάμεσα στο καταστροφικό “ναι σε όλα” και στο ανεδαφικό “όχι σε όλα” υπάρχει εναλλακτική πρόταση»






. Η Λ. Κατσέλη, περιέγραψε τη θέση της ως «σκληρή διαπραγμάτευση για να ανατραπεί η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας», εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός ευρώ, κατευθύνσεις που αποτυπώθηκαν και στον πλήρη τίτλο του νέου κόμματος.
Χαρακτηριστικό της επαμφοτερίζουσας στάσης της Κοινωνικής Συμφωνίας, μεταξύ των αντιμνημονιακών διαθέσεων του λαού και των φιλοΕΕ θέσεων των επικεφαλής του, είναι ότι το νέο κόμμα υιοθετεί αντιδραστικές πλευρές της ακολουθούμενης αστικής πολιτικής, όπως η αντιμεταναστευτική ατζέντα: Εξ ου και η Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι δίνει «προτεραιότητα στην πάταξη της εγκληματικότητας» και την «πάταξη της λαθρομετανάστευσης». Κορύφωση των αυταπατών που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει, είναι το «σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης» που πρότεινε ο νέος σχηματισμός, σύμφωνα με το οποίο, «η βιωσιμότητα του χρέους μας, εντός του ευρώ, θα εξασφαλίζεται και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα ικανοποιούνται, όχι όμως με εξαθλίωση του λαού, αλλά με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη». Με άλλα λόγια, το κόμμα των Κατσέλη - Καστανίδη αποδέχεται ασμένως το δημόσιο χρέος, το ασφυκτικό και φιλογερμανικό δημοσιονομικό σύμφωνο, την οικονομία της αγοράς, τα δεσμά του ευρώ και την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας το πλαίσιο της ΕΕ, αλλά υποστηρίζει την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό θα πει ουτοπία! Σε πολιτικό επίπεδο, το νέο κόμμα στοχεύει στο «κόσμο που πίστεψε στο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, «μένει τώρα ορφανός».

H Kοινωνική Συμφωνία αν κατορθώσει να εισέλθει στη Βουλή, θα αποτελέσει σίγουρα καταλύτη πολιτικών εξελίξεων στο βαθμό που κληθεί να συμπράξει με άλλα κόμματα στο σχηματισμό κυβερνήσεων. Στον πυρήνα της πολιτικής του κόμματος βρίσκονται άλλωστε όπως είπε η Λ. Κατσέλη και άλλα στελέχη στη συνέχεια, τα «εθνικά ισοδύναμα», δηλαδή η «ακύρωση στην πράξη των αρνητικών προσανατολισμών του δεύτερου Μνημονίου». Αυτό μάλλον δημιουργεί τη βάση για μια μετεκλογική συνεννόηση εντός Μνημονίου, αλλά με «κοινωνικές» πλευρές, αν ποτέ είναι δυνατό κάτι τέτοιο να συμβεί.