Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Θετική απήχηση της πρότασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Εκτιμήσεις από το «πρώτο κύμα» συζητήσεων με αριστερές οργανώσεις και κινήσεις

Μετά το «πρώτο κύμα» συζητήσεων η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μετά από δημόσιο κάλεσμα προς κάθε οργανωμένο ή ανένταχτο αγωνιστή της Αριστεράς και του μαχόμενου μαζικού κινήματος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνθηκε σε μια σειρά κομμάτων, μετώπων, οργανώσεων και δυνάμεων της Αριστεράς για μια ειλικρινή, ουσιαστική και όχι «επικοινωνιακού» ή προεκλογικού χαρακτήρα συζήτηση, πάνω στην πρότασή της για τη συγκρότηση ενός Αγωνιστικού Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής της σαρωτικής επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων που τη διαχειρίζονται.
Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εκτιμά ότι η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προκαλεί ενδιαφέρον και συζητιέται ήδη θετικά σε μεγάλα τμήματα αγωνιστών της Αριστεράς και του πρωτοπόρου μαζικού κινήματος. Ταυτόχρονα, είχε θετική απήχηση σε οργανωμένες δυνάμεις της Αριστεράς, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε πλευρές του περιεχομένου και των μορφών συγκρότησης.





Σε θερμό συντροφικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις με την Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη, την ΟΚΔΕ, το ΕΕΚ, το ΚΚΕ (μ-λ), οργανώσεις με τις οποίες μας δένουν μακροχρόνιοι αγώνες και κοινές προσπάθειες σε πολιτικά και κοινωνικά μέτωπα, αλλά και με το Ξεκίνημα. Με τις παραπάνω οργανώσεις, υπήρξε συμφωνία για μετωπική κοινή δράση στο μαζικό κίνημα. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτή η ιδιαίτερη πρόσκληση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς τις προαναφερόμενες δυνάμεις, για μια ευρύτερη μετωπική πολιτική συνεργασία σε αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική και ανατρεπτική προγραμματική βάση, που θα υπερβαίνει τον κατακερματισμό των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής Αριστεράς.

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με το Μέτωπο Aλληλεγγύης και Ανατροπής, το οποίο συμφώνησε με την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κοινή δράση, καθώς και στο βασικό περιεχόμενο στόχων του Αγωνιστικού Μετώπου Ρήξης και Ανατροπής, ενώ έθεσε και τις δικές του απόψεις για τις ευρύτερες πολιτικές συνεργασίες και μέτωπα της Αριστεράς. H συνάντηση διαμορφώνει δυνατότητες και προϋποθέσεις για βαθύτερο διάλογο και προσέγγιση.
Στην πρόσκληση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανταποκρίθηκε θετικά η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι οι σοβαρές πολιτικές διαφορές, ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης του χρέους, της ΕΕ και του εργατικού ελέγχου, δεν επιτρέπουν μια μετωπική προγραμματική ενότητα, η συνάντηση βοήθησε να ανοίξει ο διάλογος για μια πιο ουσιαστική κοινή δράση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, για την υπεράσπιση του εισοδήματος των εργαζομένων και του λαού από την καπιταλιστική επίθεση των κυβερνήσεων και της τρόικας, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων από τους μηχανισμούς κρατικής καταστολής, αλλά και από τη δράση των φασιστικών, ρατσιστικών και νεοναζιστικών επιθέσεων.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμά ότι οι δυνατότητες αυτές, τόσο με το ΣΥΡΙΖΑ, όσο και με τις άλλες δυνάμεις, μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν για να μετατραπούν άμεσα οι παρελάσεις της 25ης Μαρτίου σε παλλαϊκές διαδηλώσεις, για τη συνέχεια των απεργιών και των καταλήψεων ενάντια στα βάρβαρα μέτρα, πριν και μετά τις εκλογές και γενικότερα, για την οργάνωση των αγώνων από τα κάτω, υπερβαίνοντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει τη λύπη της για τη μέχρι στιγμής άρνηση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας. Πιστεύει ότι η στάση αυτή δεν αναλογεί στην κλίμακα και το βάθος της αστικής επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους, το λαϊκό κίνημα και την Αριστερά, ούτε στις διαθέσεις των αγωνιστών της Αριστεράς. Δεν απαντά στην ιστορική αναγκαιότητα για υπέρβαση του κατακερματισμού στο ταξικό μαζικό κίνημα και δεν διευκολύνει τον ουσιαστικό θεωρητικό διάλογο για την προοπτική του σοσιαλισμού και κομμουνισμού της εποχής μας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνει ότι, παρά τη στάση αυτή, θα συνεχίσει την προσπάθεια για κοινή δράση και διάλογο με τις δυνάμεις του ΚΚΕ.
Η πρόσκληση για διάλογο και κοινή δράση συμβολής σε ένα Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα με τις δυνάμεις της Αριστεράς και ευρύτερα, καθώς και ιδιαίτερα με τις μαχόμενες οργανώσεις, συνδικάτα και φορείς του μαζικού κινήματος. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα προσπαθήσει να πείσει για την ανάγκη ταξικής αγωνιστικής ενότητας στο εργατικό κίνημα, σε ρήξη με τη λογική του υποταγμένου συνδικαλισμού. Την ίδια στιγμή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει το “παρών” σε όλες τις κρίσιμες κοινωνικές και πολιτικές μάχες του άμεσου μέλλοντος για τη νικηφόρα αντίσταση και την ανατροπή της επίθεσης κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και των κυβερνήσεών τους».

Συνάντηση με ΣΥΡΙΖΑ

Προχθές Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση πολυμελών αντιπροσωπειών μεταξύ ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία του ΕΚΚΕ. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση πήραν μέρος οι Κ. Αθανασίου (συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ), Δ. Βίτσας (γραμματέας ΚΠΕ Συνασπισμού), Στ. Λεουτσάκος (μέλος της ΠΓ του Συνασπισμού, Αριστερό Ρεύμα) καθώς και τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντ. Νταβανέλος (ΔΕΑ) και Τ. Χριστοδουλοπούλου (ανένταχτη). Στην αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν οι Αντ. Δραγανίγος, Μ. Ζευγώλη, Τ. Κατιντσάρος, Χρ. Μπίστης, Γ. Νικολαΐδης, Γ. Παυλόπουλος, Δ. Σαραφιανός και Γ. Σηφακάκης.
Η συνάντηση έγινε σε συντροφικό κλίμα με ανταλλαγή απόψεων για τη γενικότερη οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, την πανευρωπαϊκή επίθεση κατά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων με πρόσχημα την κρίση και τις αντιδραστικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητήθηκε εκτενώς η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής. Κοινή ήταν η εκτίμηση των δύο αντιπροσωπειών για δυνατότητες βαθύτερης και πιο μόνιμης κοινής δράσης των δύο δυνάμεων στο εργατικό λαϊκό κίνημα και στο ζήτημα των δημοκρατικών ελευθεριών, δυνατότητες που θα διερευνηθούν στο άμεσο μέλλον, ενόψει των κρίσιμων μαχών του λαϊκού κινήματος, όπως στην 25η Mαρτίου, στο μέτωπο για τις συλλογικές συμβάσεις κ.ά., παρά το γεγονός της ύπαρξης σοβαρών πολιτικών διαφορών που δεν επιτρέπουν γενικότερη προγραμματική σύμπραξη.

Κάλεσμα για ξεσηκωμό

Να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν την πάλη τους εδώ και τώρα χωρίς καμιά αναμονή. Μέσα στο επόμενο δίμηνο και πριν τις εκλογές θα κριθούν πολύ σοβαρά ζητήματα για την εργατική τάξη και το λαό. Ο λαός πρέπει να απαντήσει στην επιδρομή». Με αυτό το σκεπτικό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της καλεί σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και σε μετατροπή των παρελάσεων σε λαϊκές - εργατικές διαδηλώσεις, καθώς και στη διοργάνωση νέας πανεργατικής απεργίας.
«Κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου. Κάτω οι αδίστακτοι υπηρέτες των τραπεζιτών, των ντόπιων και ξένων τοκογλύφων, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο λαός δεν υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση, δεν την αναγνωρίζουμε, την ανατρέπουμε. Δεν περιμένουμε να φύγουν, παλεύουμε για να τους διώξουμε. Τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος – υπάρχει άλλος δρόμος, χωρίς χρέος, έξω από ευρώ, την ΕΕ, τον καπιταλισμό, για να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων!», τονίζεται χαρακτηριστικά.