Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

«Στον αέρα» την Πέμπτη το ντοκιμαντέρ Catastroika


Μετά από πολύμηνη δουλειά, παρουσιάζεται δημόσια σε τέσσερις μέρες το ντοκιμαντέρ Catastroika των Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνας Κιτίδη που ως θέμα έχει τις ιδιωτικοποιήσεις. Συνδικαλιστές και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δείχνουν με παραδείγματα τον ζόφο που θα ακολουθήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.











Σχεδόν έτοιμο είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ της ομάδας που πέρυσι τέτοια εποχή παρουσίασε το Debtocracy το οποίο είδαν σχεδόν δύο εκατ. άνθρωποι και πρόβαλλαν δεκάδες τηλεοράσεις σε όλο τον κόσμο από την Ιαπωνία μέχρι τον Ισημερινό. Το ντοκιμαντέρ, με τίτλο Catastroika, θα ανέβει στην ιστοσελίδα www.catastroika.com την Πέμπτη το βράδυ στις 8, απ’ όπου θα μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται. Και είναι πάρα πολλοί αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον που σημειώθηκε στη χρηματοδότηση του φιλμ, όλους τους προηγούμενους μήνες. Οι δημιουργοί του, Κατερίνα Κιτίδη και Άρης Χατζηστεφάνου, και όλη η ομάδα που συνέβαλε στη δημιουργία του, επέλεξαν και γι’ αυτό το ντοκιμαντέρ να ακολουθήσουν το μοντέλο χρηματοδότησης που είχε ακολουθηθεί και πέρυσι με απροσδόκητη επιτυχία: Ενισχύσεις αποκλειστικά και μόνο από τον κόσμο και από συλλογικούς φορείς, όπως εργατικά σωματεία, φοιτητικά σχήματα και συλλόγους, δημοτικές κινήσεις, πτέρυγες του κινήματος, κ.ά. Το μοντέλο πέτυχε, αν κρίνουμε από τις συνεισφορές, παρά την εμφανή και έντονη οικονομική δυσπραγία που πλήττει κατά κύριο λόγο όσους αντιπαλεύουν τις ιδιωτικοποιήσεις και υπεραμύνονται τη δημόσια περιουσία. Ένα επιπλέον δείγμα της επιτυχίας του νέου ντοκιμαντέρ είναι και ο καταιγισμός προσκλήσεων που έχει ήδη σημειωθεί τόσο από δεκάδες πόλεις της Ελλάδας όσο κι από το εξωτερικό (Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Κροατία, Ολλανδία, Ιταλία, κ.ά.) για δημόσια προβολή του φιλμ και συζήτηση σε ό,τι αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Αυτός ακριβώς ήταν κι ο στόχος των δημιουργών του ντοκιμαντέρ: Να ανοίξει η συζήτηση για τις συνέπειες που θα έχει στην καθημερινή μας ζωή η υλοποίηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, από το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να εισπράξει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2022. Ποσό που θα δοθεί αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα δηλαδή θα στερηθεί δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμούς και πολύτιμη ακίνητη περιουσία για να ωφεληθούν οι πιστωτές. Μια πραγματικότητα την οποία κρύβουν επιμελώς οι υπεύθυνοι του ξεπουλήματος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Επιδιώκουν αντίθετα συστηματικά να εμφανίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις ως «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, όπως το έκαναν την εβδομάδα που πέρασε με αφορμή δημοσκόπηση που διενήργησαν. Προσέξτε πολιτική απάτη: Ρώτησαν τον κόσμο αν θέλει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία! Κι όσοι συμμετείχαν, τι πιο φυσιολογικό από το να απαντήσουν, σε ποσοστό 76% μάλιστα, ότι ναι, το επιθυμούν! Τι απέκρυψε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου που πλήρωσε γι’ αυτή την έρευνα και ήδη, πριν καν αρχίσει να ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, έχει συνδεθεί με αδιαφανείς διαδικασίες και κατηγορίες για ευνοιοκρατία; (Εύκολα μπορούμε να φανταστούμε τι θα γίνει και στη συνέχεια…). Έκρυψε όχι μόνο ότι η «αξιοποίηση» ισοδυναμεί με ξεπούλημα για χάρη των πιστωτών, αλλά και τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίησή τους στη ζωή των ανθρώπων.



Ο Άρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη για να δείξουν αυτή την πλευρά ταξίδεψαν από το φθινόπωρο του 2011 στη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Γαλλία, την Γερμανία κ.α. Η συσσωρευμένη εμπειρία απ’ αυτές τις χώρες υπογραμμίζει ότι ιδιωτικοποιήσεις συνεπάγονται πριν απ’ όλα διαφθορά. Το μεγαλύτερο όργιο κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος και μίζας έγινε στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και προς δόξα του ελεύθερου ανταγωνισμού και της ιδιωτικής οικονομίας. Στη συνέχεια αμφισβήτηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Κάθε πρόγραμμα ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας συνοδεύτηκε από μια πρωτοφανή υπονόμευση των πολιτικών δικαιωμάτων και την επιβολή ενός αυταρχικού καθεστώτος. Τέλος, μεταξύ άλλων, οι ιδιωτικοποιήσεις συνοδεύτηκαν από πανάκριβα τιμολόγια και τον αποκλεισμό μεγάλου τμήματος της κοινωνίας από την πρόσβαση στις υπηρεσίες των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από πολλούς επιστήμονες που δέχθηκαν να μιλήσουν στην Catastroika: Νάομι Κλάιν, Σλαβόι Ζίζεκ, Άλεξ Καλίνικος, Κώστας Δουζίνας, Ντιν Μπέικερ, Γκρεγκ Πάλαστ, Ντάνι Ρόντρικ, Μπεν Φάιν, ο σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο λογοτέχνης Λουίς Σεπούλβεδα κ.ά.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, στο Catastroika αναδεικνύεται το παράδειγμα της ΔΕΗ, του ΟΣΕ και της ΕΥΑΘ, μεταξύ άλλων, για να φανεί ότι το πέρασμά τους σε ιδιώτες θα επιδεινώσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, μετατρέποντάς τις σε είδος πολυτελείας. Στο φιλμ, πέρα από συνδικαλιστές (Στ. Πράσσος, Φλ. Παπαδέδε, Κ. Μαριόγλου, Θ. Λεβέντης) εμφανίζονται και επιστήμονες όπως ο συνταγματολόγος Γ. Κατρούγκαλος, που τεκμηριώνει τη δυνατότητα επανεθνικοποίησης των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων και ο ιστορικός Σπ. Μαρκέτος που δείχνει την ομοιότητα της σημερινής εποχής με αυτή την του μεσοπολέμου.

Στους υπόλοιπους συντελεστές του ντοκιμαντέρ συμπεριλάμβάνεται ο Λεωνίδας Βατικιώτης, που είχε την επιστημονική επιμέλεια, ο Θάνος Τσάντας που είχε την ευθύνη της παραγωγής κι επίσης οι Active Member και ο Ερμής Γεωργιάδης που είχαν την μουσική επιμέλεια. Η παραγωγή ολοκληρώθηκε από την εταιρεία Infowar Productions.

Ήδη την Πέμπτη το βράδυ πολλά καφέ στην Αθήνα (π.χ. Φλοράλ, πλατεία Εξαρχείων, Pure Bliss, Σύνταγμα από την ομάδα «Οικολογικό Χρέος» κ.ά.) και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας έχουν προγραμματίσει να το προβάλλουν. Στην ιστοσελίδα του ντοκιμαντέρ www.catastroika.com έχουν αναρτηθεί τα σημεία που θα γίνουν δημόσιες προβολές. Επίσης, οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ ζητούν απ’ όσους ενδιαφέρονται για δημόσιες προβολές να τους ενημερώσουν έγκαιρα ώστε να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.