Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ψηφοδέλτια μάχης και ελπίδας


Μεθ’ ορμής ακαθέκτου, όπως έλεγε και ο κυβερνήτης του «Αβέρωφ» στους Βαλκανικούς πολέμους, πλέουν οι αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη τη χώρα, διαμορφώνοντας σταδιακά ένα εντυπωσιακό ρεύμα υποστήριξης και συμπόρευσης.




του Θάνου Ανδρίτσου



Το κριτικό ενδιαφέρον για τις θέσεις και τα πρόσωπα που πλαισιώνουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυξάνεται εκθετικά όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, γεγονός που φαίνεται από την αυθόρμητη και μαζική συμμετοχή εργαζομένων σε εκδηλώσεις και ομιλίες του μετώπου που διοργανώνονται σε πόλεις και χωριά όπου οι «σύνδεσμοι» ή οι υποψήφιοι είναι λίγοι ή δεν υπάρχουν. Αυτή ήταν η περίπτωση για παράδειγμα της Καβάλας, σε μια συζήτηση όπου παρουσιάστηκαν δεκάδες αγωνιστές και δήλωσαν τη θερμή υποστήριξή τους με κάθε τρόπο. Στη Σπάρτη, όπου για πρώτη φορά έγινε εκλογική παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπήρξε θετική υποδοχή από τους εργαζόμενους της πόλης. Στην Άρτα πραγματοποιήθηκε μια πολύ σημαντική εκδήλωση για τα δεδομένα της πόλης. Στην Κατερίνη, η εξόρμηση των αγωνιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έλαβε πολύ θερμή υποδοχή, με τους ντόπιους να «καθηλώνουν» τα συνεργεία αφισοκόλλησης για διεξοδική πολιτική συζήτηση, ενώ προχθές έγινε επιτυχημένη συγκέντρωση. Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κιλκίς, Βέροια, Νάουσα και Έδεσσα, όλες με επιτυχία, σε πόλεις που μέχρι πρότινος η φωνή της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς δεν είχε ακουστεί!

Η κραυγαλέα αποσιώπηση των θέσεων και των εκπροσώπων του μετώπου από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, φαίνεται ότι δεν έχει μειώσει τη διεισδυτικότητα που έχει το πολιτικό μήνυμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αντιθέτως, έχει φουντώσει το ενδιαφέρον! Η ασυμβίβαστη και μαχητική φυσιογνωμία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι καθαρές θέσεις για το ευρώ και την ΕΕ, για το χρέος και τις κυβερνήσεις του Μνημονίου, κερδίζουν ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους, προερχόμενους από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα. Μόνο αυτό το τριήμερο, από Παρασκευή ως Κυριακή, ήταν ακόμα προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Νέα Μάκρη, Κοζάνη, Σπάτα και Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Τα προεκλογικά σποτ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνουν θραύση στο διαδίκτυο, καθώς και όποια άλλη σχετική είδηση ή συνέντευξη δημοσιοποιείται από εναλλακτικά κανάλια ενημέρωσης. Το τείχος σιωπής και αποκλεισμού του μετώπου σπάει και φαίνεται ότι η ολόθερμη συμμετοχή του δυναμικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εκλογική μάχη φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα, διεμβολίζοντας ίσως για πρώτη φορά τόσο μεγάλα ακροατήρια. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι η «ατζέντα ΑΝΤΑΡΣΥΑ», δηλαδή οι συζητήσεις για το χρέος και την ανάγκη στάσης πληρωμών, για το ευρώ και την ανάγκη εξόδου, για το εργατικό κίνημα και την ανάγκη επανεξόρμησής του, επιδρούν σημαντικά στην ελληνική κοινωνία και αυτό είναι το σημείο που «κερδίζουν» τους εργαζόμενους τα υλικά, οι αφίσες ακόμα και τα συνθήματα δρόμου που γράφουν με μπογιά τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.


Ψηφοδέλτια αγώνα


Με πλήρεις συνδυασμούς κατεβαίνει σε όλη τη χώρα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στα ψηφοδέλτια της συμμετέχουν πάνω από 400 αγωνιστές και αγωνίστριες, στο μεγαλύτερο και πιο ελπιδοφόρο κατέβασμα της αντικαπιταλιστικής Aριστεράς. Αναλυτικά, όλοι οι υποψήφιοι, ανά νομό, βρίσκονται αναρτημένοι στην επίσημη ιστοσελίδα, www.antarsya.gr.
Πρόκειται για ψηφοδέλτια αγώνα που αποτελούνται από αγωνιστές της Αριστεράς, που πρωτoστάτησαν στους αγώνες των τελευταίων ετών αλλά και ιστορικές μορφές του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ψηφοδέλτια ζωντανά, με ανθρώπους που βρίσκονται καθημερινά στη πρώτη γραμμή των κοινωνικών αντιπαραθέσεων. Με αντιπροσώπευση όλων των ηλικιών, από τη νεότερη γενιά του φοιτητικού κινήματος και της εξέγερσης του Δεκέμβρη, τους πρωτεργάτες των κινημάτων των τελευταίων δεκαετιών, τη γενιά του ’90-91, της μεταπολίτευσης και της αριστερής αναζήτησης του ’70 και του ’80, τους πιστούς στην κοινωνική απελευθέρωση μαχητές του Πολυτεχνείου και της Νομικής, μέχρι και τους μεγαλύτερους συντρόφους με την κληρονομιά του ΕΑΜ και της ΕΔΑ. Με μεγάλη παρουσία γυναικών. Με ανθρώπους που συμβάλλουν στην υπόθεση της ανατροπής από όλους τους δρόμους, με τη στάση τους στους χώρους δουλειάς ή σπουδών, με την προσφορά τους στη ριζοσπαστική, μαρξιστική θεωρία ή με το αξιόλογο πολιτιστικό τους έργο. Αγωνιστές που είναι μπροστά σε όλα τα κινήματα, στο «κίνημα των πλατειών», στις εργατικές και απεργιακές μάχες, στα κινήματα στην εκπαίδευση, την υγεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, στο αντιπολεμικό κίνημα, στα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους, στους αγώνες κατοίκων, στην πάλη ενάντια στα χαράτσια και τα κινήματα «Δεν πληρώνουμε», στους αγώνες για τα δικαιώματα των μεταναστών, στο αντιρατσιστικό κίνημα, στη μάχη ενάντια στο σεξισμό και τις διακρίσεις, στην ηρωική πάλη των ατόμων με αναπηρία κ.ά. Είναι η πρώτη φορά που υπήρχε τόσο μεγάλη δυσκολία για να αποφασιστούν εν τέλει τα ψηφοδέλτια, καθώς οι θέσεις ήταν πολύ λίγες και πολλοί ακόμα αγωνιστές και αγωνίστριες θα μπορούσαν να κοσμούν τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ένας αέρας αισιοδοξίας πνέει, βλέποντας το ρεύμα που εκφράζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μαζικοποιείται και να προκαλεί θετικές μετατοπίσεις και από άλλα ρεύματα της Αριστεράς και του κινήματος.

Ενδεικτικό αυτής της ευρείας απήχησης είναι το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας. Σε αυτό συμμετέχουν οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Ρούσης και Σπύρος Μαρκέτος και ο ηθοποιός - συγγραφέας Κίμων Ρηγόπουλος. Οι σύντροφοι που εδώ και δεκαετίες πρωταγωνιστούν στην Αριστερά και τους λαϊκούς αγώνες, Αλέκα Ζορμπαλά, Μαρία Στύλλου, Αλέκος Βερναρδάκης, Γιάννης Φελέκης και Γιάννης Χριστόπουλος. Τρεις γυναίκες με πρωταγωνιστική δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα, η Σύλβια Κοιλάκου, με χρόνια θητεία προέδρου στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, η Φλώρα Παπαδέδε, εκλεγμένη συνδικαλίστρια από το διοικητικό προσωπικό της ΔΕΗ και η Γιάννα Σακελλαρίου, με πρωτοπόρα δράση στο χώρο των εργαζομένων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Ακόμα, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετέχει και ο γνωστός ψυχίατρος και διευθυντής κλινικής στο Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης.

Όμως αντίστοιχη δυναμική εκφράζουν και τα ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, από τα οποία εδώ μερικά μόνο ονόματα θα αναφερθούν ενδεικτικά. Στις δύο περιφέρειες της Αθήνας και του Πειραιά βρίσκονται μερικοί από τους πιο γνωστούς αγωνιστές του ανεξάρτητου εργατικού κινήματος που πρωτοστάτησαν στους αντικυβερνητικούς και αντιμνημονιακούς αγώνες. Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, ο απεργός της Χαλυβουργίας Ελλάδος Χάρης Μανώλης, ο Γιώργος Παυλόπουλος, συνδικαλιστής στις τράπεζες και μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, ο Μάκης (Αβραάμ) Γεωργιάδης από το Άλτερ, ο Γιώργος Κοβιός, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, ο Σταύρος Μανίκας, από το ΔΣ της ΕΘΕΛ, η Μαρία Ξιφαρά, μέλος ΔΣ εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, ο Κώστας Τουλγαρίδης, εκπαιδευτικός, η Ελένη Καλαμπόκα, συμβασιούχος μιας μέρας στον Ιππόδρομο, ο Νίκος Καββαδάς, ειδικός γραμματέας της ΟΣΝΙΕ, ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός και μέλος της διοίκησης του σωματείου του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ο Άλκης Ψυχογιός, γιατρός και μέλος του ΔΣ των εργαζόμενων στο «Κρατικό Νίκαιας», οι Γιάννης Θεοχάρης και Βασίλης Συλαϊδής από τη διοίκηση του σωματείου Ιντρακόμ, ο Νίκος Γουρλάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων στον αερολιμένα Αθηνών, η Στέλλα Ζούπα, συνδικαλίστρια στο χώρο του Βιβλίου-Χάρτου, η Χρυσούλα Παπαγεωργίου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, ο Παντελής Αυθίνος, γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων ΗΔΙΚΑ, η Τιάνα Ανδρέου, μέλος ΔΣ Σωματείου Κεφαλαιαγοράς, ο Σπύρος Κοντομάρης, μέλος ΔΣ εργαζόμενων Φυσικού Αερίου Αττικής.

Δεκάδες είναι και οι αγωνιστές που ήταν μπροστάρηδες σε μάχες κατοίκων, όπως στην Κερατέα, στο Ελληνικό, σε κινήματα για τους ελεύθερους χώρους, σε πρωτοβουλίες στις γειτονιές κ.α. Μερικοί εξ αυτών οι Νίκος Ξηρουδάκης, Παγώνα Στόμη, Νίκος Πυρουνάκης.

Σημαντική είναι η συμμετοχή γνωστών δημοσιογράφων τόσο για την προσφορά τους στην ενημέρωση όσο και για την πολιτική στάση τους. Μεταξύ άλλων οι Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Δελαστίκ, Λεωνίδας Βατικιώτης, Τάσος Αναστασιάδης, Ματίνα Παπαχριστούδη, Κώστας Σαρρής, Κατερίνα Θωίδου. Εξίσου σημαντική και η παρουσία πανεπιστημιακών με δράση και στο πανεπιστημιακό κίνημα, όπως ο Παναγιώτης Σωτήρης, η Τίνα Ζορμπαλά, ο Γιώργος Κάργας, ο Σπύρος Σακελλαρόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί και η παρουσία δικηγόρων που ιστορικά βρίσκονται στο πλευρό των αγωνιζόμενων ενώ και οι ίδιοι πρωταγωνιστούν στις κοινωνικές αναμετρήσεις και στα τεκταινόμενα του δικηγορικού συλλόγου, όπως ο Δημήτρης Σαραφιανός, ο Κώστας Παπαδάκης και ο Γιάννης Ραχιώτης.

Έντονο είναι το στίγμα του νεολαιίστικου αγώνα, με δεκάδες υποψηφιότητες νέων ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν τα τελευταία χρόνια στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες της νεολαίας, όπως ο Δημήτρης Γράψας, ο Ζάχος Χριστοδουλόπουλος, η Σοφία Τσάδαρη, ο Σπύρος Δρίτσας, ο Ηλίας Κεφαλάς, ο Γιάννης Μάντζαρης, η Μαριάννα Τσίχλη, ο Γιάννης Μπαλάσης και η Νίκη Αργύρη.
Βεβαίως, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, όπως ο Άγγελος Χάγιος, ο Πέτρος Κωσταντίνου, ο Δημήτρης Δεσύλλας, ο Αλέκος Παπασπυρίδης, ο Θανάσης Διαβολάκης και η Κατερίνα Πατρικίου. Ούτε και σημαντικά πολιτικά στελέχη της ίδιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, όπως ο Αντώνης Δραγανίγος, ο Παναγιώτης Μαυροειδής, ο Δημήτρης Τσίτκανος, ο Κώστας Μάρκου, ο Τάσος Κατιντσάρος, ο Πάνος Γκαργκάνας, ο Σπύρος Αλεξίου, ο Γιάννης Σηφακάκης, η Μαρία Ζευγώλη και ο Χρίστος Μπίστης.
Η ποιότητα των ψηφοδελτίων είναι χαρακτηριστική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη κατεβαίνουν οι αγωνιστές δάσκαλοι Ηλίας Σμήλιος και Θανάσης Αγαπητός, που έχουν πρωτοστατήσει σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων και στην Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων και κατηγορούνται για την «παρέλαση του λαού» στην 28η του Οκτώβρη, ο δικηγόρος Ζήσης Κλεισιάρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κούτρας, ο αγωνιστής στο κίνημα των τυφλών Σάββας Ψάλτης, οι συνδικαλιστές Στάγκος Κώστας στο Μετρό και Καραμεσίνη Λίτσα στον ΟΛΘ, ο αγωνιστής του νεολαιίστικου κινήματος Κώστας Γούσης και άλλοι. Στην Αχαΐα συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Θανάσης Σκαμνάκης, Αλέκος Αναγνωστάκης, ο αγρότης Θανάσης Στούμπος, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Αλέξανδρος Γεωργίου.

Είναι πολύ δύσκολο να χωρέσουν σε λίγες γραμμές οι σημαντικότατες υποψηφιότητες, γι’ αυτό αρκούμαστε σε ενδεικτικά στοιχεία, όπως τη συμμετοχή πολλών εκλεγμένων συνδικαλιστών σε εργατικά κέντρα, όπως του Βαγγέλη Νάνου στην Πρέβεζα και του Νίκου Ηλία στα Γιάννενα, του Στέφανου Πράσσου στην Κοζάνη, του αγωνιστή εργάτη της ΜΕΤΚΑ Αλέξη Παυλίδη στη Μαγνησία. Του γνωστού αγρότη συνδικαλιστική Χαρίλαου Αρχοντή στη Λάρισα, του γιατρού Στράτου Παυλή στη Λέσβο, του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου στη Σάμο, του συγγραφέα Άρη Σταματάκη στο Ηράκλειο και πολλών άλλων σε όλη την Ελλάδα. Καθώς και άλλων περιφερειακών συμβούλων, όπως του Νίκου Ζήκου στην Ήπειρο, του Φάνη Γενηκομσίου στη Θεσσαλία, του Σεραφείμ Ρίζου στην Κρήτη και της Τόνιας Λαχανιώτη στα Επτάνησα.

Μετά και την κατάθεση των ψηφοδελτίων, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει δυνατά στη προεκλογική μάχη. Κάθε μέρα και κάθε άνθρωπος είναι πολύτιμοι.

«Πάμε για το διπλό εκτός έδρας», για να νικήσουμε στο γήπεδο των αγώνων

Με ένα πρωτότυπο, αλλά εξαιρετικά πολιτικό τρόπο, επέλεξε να παρουσιάσει το κεντρικό πολιτικό στίγμα για την εκλογική μάχη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για πρώτη φορά, πολιτικός συνδυασμός παρουσιάζει τα ψηφοδέλτιά του μέσα από συνέντευξη Τύπου ζωντανά μέσω ίντερνετ, ενώ παρείχε τη δυνατότητα στη διατύπωση ερωτημάτων μέσα από το διαδίκτυο. Η επιλογή αυτή δεν έγινε μόνο για την πρωτοτυπία και τη διαδραστικότητά της, αλλά ήταν και μια ανοιχτή καταγγελία για τον αποκλεισμό της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς από τα ΜΜΕ και μια δήλωση αναζήτησης νέων μέσων και δρόμων διάχυσης του πολιτικού μηνύματος.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με την ανάγνωση της γραπτής δήλωσης του καθηγητή Γιώργου Ρούση που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επειδή παρά τις ήττες και τις χαμένες ελπίδες, πιστεύω ότι αξίζει να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι για να ’ρθουν οι καλύτερες μέρες που λαχταρήσαμε. Επειδή είναι πέρα από κάθε λογική, εκτός από εκείνη του καπιταλισμού, οι μελλούμενες γενιές να ζήσουν χειρότερα απ’ ότι η δικιά μας. Επειδή ο σοσιαλισμός –όχι δα εκείνος που αρχικά επιχειρήθηκε, αλλά απέτυχε παταγωδώς, αλλά εκείνος που δεν γνωρίσαμε, και που είναι σήμερα εφικτός– είναι η μόνη λύση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Επειδή τόσο η λογική του “όλα ή τίποτα”, όσο και εκείνη των αποκομμένων από τη σοσιαλιστική προοπτική μεταρρυθμίσεων, οδηγούν στη διαιώνιση του υπάρχοντος συστήματος, μιας και η πρώτη αποστερεί τον σκοπό από τα μέσα επίτευξης του, και η δεύτερη παραμένει δέσμια του κυρίαρχου συστήματος. Επειδή εκείνο που επιτάσσει η κρισιμότητα των καιρών είναι ένα αντικαπιταλιστικό - αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο, και όχι η λογική “το μοναστήρι να είναι καλά” ή εκείνη της ενότητας ως αυτοσκοπού, ή –ακριβέστερα– της ενότητας με σκοπό την πάση θυσία πρόσβαση στην εξουσία, ακόμη και σε συνεργασία με τους Πασόκους με πολιτικά… Επειδή, όπως έλεγε ο σύντροφος Κώστας Τζιαντζής, νομίσαμε ότι έχουμε χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ούτε λεπτό για χάσιμο… Αποφάσισα να αποδεχτώ την άκρως τιμητική για μένα πρόταση να κατέβω υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θέλοντας με την υποψηφιότητά μου αυτή να την ενισχύσω ολόπλευρα και ολόψυχα ως τη δύναμη εκείνη που ανταποκρίνεται με τη μεγαλύτερη συνέπεια στα κριτήρια που ανέφερα παραπάνω, να την ενισχύσω ως την τη πιο συνεπή, αγωνιστική, μετωπική, αδογμάτιστη, αγνή, αριστερή δύναμη».

Στη συνέχεια, ο Άγγελος Χάγιος, περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας, ανέφερε πως: «Είναι τιμητικό για μας που έχουμε εκατοντάδες βουλευτές μαζί μας, μιας άλλης Βουλής, αυτής των εργαζομένων και του λαού μας», ενώ εξήγησε πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν φιλοδοξεί να γίνει απλώς μία ακόμη κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά να αξιοποιήσει την παρουσία της και στο Κοινοβούλιο για την ενίσχυση και την κλιμάκωση των αγώνων. «Το μήνυμά μας», είπε, «δεν είναι μόνο εκλογικό. Απευθύνεται προς τον κόσμο της εργασίας και λέει: Κάντε τη δική σας Ανταρσία». «Η συμμετοχή μας στις εκλογές σημαίνει πως επιλέγουμε να δώσουμε τη μάχη ακόμα και στο γήπεδο του αντιπάλου. Και εκεί, εκτός έδρας, πάμε για το διπλό».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθήνας, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι απλώς μια αντιμνημονιακή δύναμη αλλά «προτείνει ένα συνολικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής του καπιταλισμού. Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά. Το γρανάζι δεν το κινούν αυτοί, αλλά οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της Χαλυβουργίας, του Άλτερ και όλων των ΜΜΕ, των νοσοκομείων και των σχολείων». «O ρόλος της Αριστεράς και των κομμάτων της δεν είναι να πάρουν την κυβέρνηση μέσω κοινοβουλευτικού δρόμου. Ρόλος της Αριστεράς είναι να οργανώσει και να δυναμώσει τους αγώνες μέχρι την επαναστατική ανατροπή του συστήματος. Όπου η Αριστερά συμμετείχε σε κυβερνήσεις οδηγήθηκε σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Δημήτρης Σαραφιανός, μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος βουλευτής στο νομό Αττικής, επισήμανε πως «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή θα σημαίνει όχι απλώς ότι θα υπάρχει αντικαπιταλιστική παρουσία μέσα στη Βουλή, αλλά κυρίως ότι θα υπάρχουν βουλευτές έξω από τη Βουλή, μέσα στην πλατεία Συντάγματος που θα παλεύουν για την ανατροπή των νόμων». «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνέχισε, είναι η δύναμη που είπε καθαρά από την αρχή: Ούτε ένα ευρώ στους τοκογλύφους δανειστές, παύση πληρωμών, διαγραφή του χρέους. Υπάρχει άλλος άμεσος δρόμος να σωθούν οι εργαζόμενοι ο μονόδρομος της ανατροπής. Απέναντι στους εκβιασμούς για το ευρώ, εμείς λέμε καθαρά ρήξη με την ΟΝΕ, αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση». Κλείνοντας έδωσε τον τόνο: «Το σύνθημα ψωμί, παιδεία, ελευθερία δεν είναι μόνο του παρελθόντος. Είναι πιο επίκαιρο από πότε και ήρθε η ώρα να κάνουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να το κάνουμε πράξη».