Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Πώς λήστεψαν το ταμείο των δημοσιογράφων



Ιδού τα νέα μαθηματικά του «κουρέματος» που έκανε ο Βενιζέλος στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είναι με νόμο υποχρεωμένα να τα τοποθετούν σε κρατικά ομόλογα: 115 – 25 = 5,6!!! Όχι, 115 μείον 25 στην εποχή του PSI δεν κάνει 90, όπως μάθατε στο Δημοτικό, κάνει όντως 5,6! Αυτό έμαθαν με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο οι δημοσιογράφοι μέσω της λεηλασίας των διαθεσίμων του επικουρικού ταμείου τους, του ΕΔΟΕΑΠ. Οι αριθμοί που προαναφέρθηκαν είναι αληθινοί και αφορούν εκατομμύρια ευρώ. 




Τα διαθέσιμα του ΕΔΟΕΑΠ λοιπόν στις 3 Μαΐου ήταν 115,3 εκατομμύρια ευρώ. Με το PSI εν μια νυκτί έφαγε η κυβέρνηση Παπαδήμου τα 56 εκατομμύρια με το «κούρεμα» και απόμειναν μόνο 59 εκατομμύρια, κατατεθειμένα υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ απέσυρε –για λόγους που αναμένεται να διευκρινιστούν– 25 εκατομμύρια. Και πάλι όμως 59 μείον 25 δεν κάνει 24, όπως αποδείχθηκε. Κάνει ...5,6 όπως ισχυρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος! Αυτό διαπίστωσε ο ΕΔΟΕΑΠ όταν στις αρχές Ιουνίου ζήτησε να αποσύρει 6 εκατομμύρια και η τράπεζα του απάντησε ότι δεν μπορεί γιατί το υπόλοιπο των 59 εκατομμυρίων μετά την ανάληψη των 25 είναι μόνο 5,6 εκατομμύρια ευρώ!

Το «μυστικό» είναι ότι μετά το «κούρεμα», τα παλιά ομόλογα αντικαταστάθηκαν με νέα «ομόλογα - σκουπίδια» του ελληνικού κράτους που αρχίζουν να λήγουν το ...2013 και τελειώνουν μετά από τριάντα χρόνια, το 2042! Όπως είναι ευνόητο, τα ομόλογα αυτά σήμερα δεν αξίζουν ούτε το ένα τέταρτο της αξίας τους, οπότε για να δώσουν 25 εκ. στον ΕΔΟΕΑΠ ρευστοποίησαν ομόλογα που τυπικά άξιζαν 55! Στην πραγματικότητα, για να δώσουν 10 εκ. του χρέωσαν σχεδόν...40(!), γιατί τα πρώτα από τα 25 ήταν με ευρωπαϊκή εγγύηση οπότε πουλήθηκαν σχεδόν στην ονομαστική τους αξία. Για να πάρει δηλαδή ο ΕΔΟΕΑΠ τα 6 εκ. που ζήτησε τον Ιούνιο, θα έπρεπε να είχε ομόλογα αξίας ...24 εκατομμυρίων!

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα –και συχνά πολύ χειρότερη– σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, χωρίς να το γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι!