Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δημοσιογραφική άσκηση για την «καταστολή πλήθους»


Το βίντεο από τη στρατιωτική άσκηση «Καλλίμαχος» θύμιζαν τα όσα διαδραματίστηκαν την Πέμπτη στον περίβολο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτή ήταν η ονομασία μιας στρατιωτικής άσκησης που είχε γίνει πέρυσι τον Φεβρουάριο σε ένα στρατόπεδο στο Κιλκίς με στόχο την «καταστολή πλήθους και εξεγέρσεων». Διαδηλωτές από τη μια, στρατιωτικές δυνάμεις από την άλλη. Από τη μια συνθήματα, πανό και οδοφράγματα. Από την άλλη οπλοπολυβόλα, σαρκοβόρα σκυλιά, τεθωρακισμένα.





Ήταν μια ήσσονος σημασίας τοπική «άσκηση επί χάρτου», είχε πει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ, δηλ. ο «Καλλίμαχος» δεν ήταν παρά μια συνήθης πρόβα «διαχείρισης κρίσεων» σε κατοικημένες περιοχές, στο πλαίσιο των συνηθισμένων «διεθνών ανθρωπιστικών αποστολών», στις οποίες συμμετέχει και ο ελληνικός στρατός.

Όμως αυτό που έγινε την Πέμπτη δεν ήταν μια άσκηση με εικονικά πυρά, με μοιρασμένους ρόλους. Απλήρωτοι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη μια, πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ από την άλλη. Ακολούθησε μια υπερτοπική και συντονισμένη «άσκηση επί δημοσιογραφικού χάρτου», αφού η κυβέρνηση και τα μεγάλα ΜΜΕ, εφημερίδες και κανάλια, αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο, μαστιγώνοντας τους απλήρωτους εργαζόμενους και μάλιστα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις: κατάλυση του κράτους, παραβίαση του νόμου, διασυρμός της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Όμως η αιτία και η αφορμή αυτής της σύγκρουσης αποσιωπήθηκε, εξαφανίστηκε μπροστά στη δύναμη της εικόνας και στο χείμαρρο της αγανάκτησης των πολιτικών σχολιαστών.

Τάξη εναντίον ανομίας! Όμως ποια τάξη φέρνουν οι απολύσεις, τα χαράτσια, η ανεργία, η ακρίβεια και η πείνα, ο κατ’ εξακολούθηση εμπαιγμός; Οι «κατοικημένες περιοχές» γίνονται το πεδίο των σύγχρονων μαχών, με τη Χρυσή Αυγή στο ρόλο του εφεδρικού εργοδοτικού και παρακρατικού στρατού, ενώ «εχθρός» βαφτίζεται όποιος δεν στήνεται με χαρά μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.