Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΘEMA: Το αστικό στρατόπεδο στην εποχή μας


Στο πλαίσιο του σταδίου του ολοκληρωτικού καπιταλισμού δημιουργείται ένα επιχειρηματικό - κρατικό σύμπλεγμα, το οποίο μπορεί να κρατά σε ανώτερη από κάθε άλλη εποχή «ομηρία» κάθε κυβέρνηση εντός της καπιταλιστικής κυριαρχίας. Η επαναστατική στρατηγική και τακτική πρέπει να έχει ως στόχο την κατάλυση και συντριβή του που αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο καθήκον.



του Κώστα Μάρκου


Τυφλό όργανο της τρόικας


Τώρα άρχισαν να κάνουν και πλάκα οι Γερμανοί στην κυβέρνηση του Αντωνάκη «Τσολάκογλου», αφού διαπίστωσαν ότι είναι τυφλό, εθελόδουλο όργανό τους που μάλιστα έχει βαλθεί να ξεπεράσει σε δουλικότητα ακόμη και την κυβέρνηση του Γιωργάκη «Τσολάκογλου», κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα το πετύχει με άνεση! Άλλαξαν τακτική. Τώρα δίνουν όλοι οι εκπρόσωποι του Τέταρτου Ράιχ «συγχαρητήρια» στον Αντωνάκη Σαμαρά για το έργο του, αλλά δεν του δίνουν ούτε ευρώ από τα συμφωνημένα δάνεια! Τώρα σπρώχνουν σιγά σιγά εκείνη την περιβόητη δόση των 31,5 δισ. ευρώ που έπρεπε να είχε δοθεί στις 28 Ιουνίου προς τον ...Νοέμβριο!!!



του Γιώργου Δελαστίκ

Τα «δύο άκρα» σε νέα συσκευασία


Η θεωρία των «δύο άκρων», γέννημα θρέμμα της ψυχροπολεμικής περιόδου, ανανεώνεται. Ο όρος «αριστεροχουντισμός» χρησιμοποιήθηκε στην αρχή της μεταπολίτευσης με σκοπό να συκοφαντηθεί η Αριστερά ώστε να ανακοπεί το ρεύμα ριζοσπαστικοποίησης του λαού και ταυτόχρονα, να ξεχαστεί η συνεργασία τμήματος της Δεξιάς με τη χούντα και η απουσία του Κέντρου από τους αντιδικτατορικούς αγώνες.

Για «ακροδεξιά και ακροαριστερά τάγματα εφόδου» μιλά σε κύριο άρθρο της η Καθημερινή, ισχυριζόμενη ότι το ρατσιστικό μίνι πογκρόμ στη Ραφήνα ταυτίζεται με τον περιβαλλοντικό αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, ενώ ο Γ. Πρετεντέρης γράφει στα Νέα ότι η αντίληψη «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» οδηγεί κατευθείαν στο «νόμος είναι το δίκιο του τραμπούκου». Είναι πάμπολλοι οι «πρόθυμοι» αρθρογράφοι και πολιτικοί σχολιαστές που χρησιμοποιούν αυτό το θλιβερό μπαγιάτικο επιχείρημα.



Επίδομα σε όλους τους ανέργους



Οικονομικοί δολοφόνοι κατά συρροή! Η συμμορία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ κατάφερε να φτάσει τους ανέργους σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια στην Ελλάδα (τριπλασιασμός μέσα σε δύο χρόνια), με τουλάχιστον 700.000 να μην παίρνουν καν το άθλιο επίδομα ανεργίας! Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιούνιο ήταν 1.168.761 (ποσοστό 23,6%), αυξημένοι κατά 44% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2011! Η πραγματική ανεργία όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η πλειοψηφία των ανέργων δεν λαμβάνει καν το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 59% των καταγεγραμμένων ανέργων είναι εκτός εργασίας για πάνω από ένα χρόνο, άρα σύμφωνα με τους απαράδεκτους νόμους, δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας! Πάνω από 660.000 άνθρωποι (επιπλέον οι μη εγγεγραμμένοι άνεργοι), βρίσκονται στον αέρα, στο δρόμο για την εξαθλίωση. Και η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα για το πώς θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, πώς θα διευκολυνθούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, πώς θα περικοπούν ακόμα τα επιδόματα ανεργίας, με πρώτα τα εποχιακά. Η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας για δύο χρόνια, που ήταν στα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων, ξεχάστηκε.

Σήμερα το εργατικό κίνημα πρέπει να παλέψει για μαζικές προσλήψεις στο Δημόσιο για κάλυψη κοινωνικών αναγκών, απαγόρευση των απολύσεων σε κρατικό και ιδιωτικό τομέα, μείωση των ωρών εργασίας με αύξηση των αποδοχών, μεγάλη αύξηση του επιδόματος ανεργίας άμεσα και χορήγησή του σε όλους για όσο χρόνο είναι άνεργοι.

Ξεσηκωμός ή εξαθλίωση!



Συναγερμός μάχης κτυπά σε όλες τις δυνάμεις του κινήματος και της μαχόμενης Αριστεράς, καθώς η κυβέρνηση του ξεπουλήματος ετοιμάζεται να ψηφίσει άμεσα στη Βουλή το αιματηρό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και βάλε. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν γενική πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου. Ο στόχος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας είναι γνωστός: το καπέλωμα και το ξεφούσκωμα των αντιδράσεων. Όμως η απεργία της 26/9 μπορεί να αξιοποιηθεί για να ξεκινήσει ένας γύρος μαχητικών αγώνων για να μην περάσει το φρικιαστικό πακέτο μέτρων της χούντας κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. 

Ελπιδοφόρο μήνυμα πάλης από τη ΔΕΘ


Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να οργανώσει τον κατήφορο της κοινωνίας προς το τρίτο Μνημόνιο, γίνεται φανερό ότι θα βρεθεί μπροστά σε μια σκληρή σύγκρουση. Ήδη με αφετηρία την κινητοποίηση στα εγκαίνια της ΔΕΘ, χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη, σπάζοντας το κλίμα φόβου και αμηχανίας που επιβλήθηκε από κυβέρνηση και ΜΜΕ μετά τις εκλογές.



του Γιώργου Κρεασίδη 

Χρυσή Αυγή: Συγκοινωνούν δοχείο με τα αστικά κόμματα



Η Χρυσή  Αυγή αυξάνει την επιρροή της, κερδίζει την ανοχή και «νομιμοποίηση» από ένα όχι ευκαταφρόνητο τμήμα πολιτών, που δεν ανήκει πολιτικά σε αυτήν, αλλά επηρεάζεται. Ταυτόχρονα, κλιμακώνει τους τραμπουκισμούς της και δημιουργεί κλίμα τρομοκρατίας με τα επελαύνοντα τάγματα εφόδου. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να μας ανησυχήσουν και να μας προβληματίσουν σοβαρά για τον χαρακτήρα και την αντιμετώπιση αυτού του καπιταλιστικού εξαμβλώματος.



του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Μαχητική απεργία των δασκάλων στο Σικάγο


«Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα! Γι’ αυτό και πρέπει να αγωνιστούμε!» φωνάζουν καθημερινά την τελευταία εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Σικάγο. Για πρώτη φορά μετά από 25 ολόκληρα χρόνια, είκοσι εννιά χιλιάδες δάσκαλοι και βοηθητικό προσωπικό, μέλη του Σωματείου Εκπαιδευτικών του Σικάγο, πραγματοποιούν μια από τις πιο επιτυχημένες σε μαζικότητα και διάρκεια απεργίες σε 675 σχολεία στην πόλη του Σικάγο. Μια απεργία που υπερψηφίστηκε σαν μέσο διεκδίκησης από το 90% των μελών του σωματείου, με μόνο 1,82% να τάσσεται κατά και έφερε μεγάλη αμηχανία στο προεκλογικό σκηνικό της χώρας.



της Κατερίνας Σταυρούλα

Συνέντευξη: Εκτός ορίων η κατάσταση στα σχολεία

Γ. Αναγνωσταράς, Λ. Νικολαράς, εκπρόσωποι Παρεμβάσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ

Με την έναρξη των σχολείων, τη δεύτερη κιόλας μέρα, η ΔΟΕ κήρυξε απεργία στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας. Το Πριν μίλησε με τον Γιάννη Αναγνωσταρά και τον Λάμπρο Νικολάρα, εκλεγμένους με τις Παρεμβάσεις στο ΔΣ της ΔΟΕ για την κατάσταση στα σχολεία και τις προοπτικές ενός νικηφόρου ανατρεπτικού κινήματος, αναπτυγμένου και συντονισμένου από τα κάτω.



Συνέντευξη στον Κυριάκο Νασόπουλο