Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Οι νέες επικίνδυνες τάξεις


Μια απειλή πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, όπως φαίνεται από πρόσφατα δημοσιεύματα και δηλώσεις πολιτικών, ύστερα από τα γνωστά γεγονότα με τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Είναι η απειλή της ανομίας, της κατάλυσης του κράτους και της δημοκρατίας. Δεν είναι η απειλή της πείνας, του παγερού χωρίς πετρέλαιο χειμώνα, της ανεργίας, της κατάθλιψης, των αυτοκτονιών.



της Μαριάννας Τζιαντζή 

Ομοσπονδίες, σωματεία καλούν σε αγώνα διαρκείας


Μέρα με τη μέρα δυναμώνει το ρεύμα του πανεργατικού απεργιακού ξεσηκωμού διαρκείας μέσα σε ευρέα τμήματα εργαζομένων. Πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες, συντονισμοί σωματείων που έχουν συγκροτηθεί σε πολλές πόλεις αναδεικνύουν την ανάγκη για ένα «μεγάλο, πλατύ, μαζικό παλλαϊκό εργατικό ανατρεπτικό ξεσηκωμό», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων Αθήνας. Το πρώτο βήμα αγωνιστικού συντονισμού έγινε χθες το απόγευμα με τη διαδήλωση πρωτοβάθμιων σωματείων στο Σύνταγμα, με σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί». Από αύριο όμως αρχίζουν τα πιο κρίσιμα. Ο Συντονισμός καλεί σε συνελεύσεις σωματείων, επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς και ανέργων, σε συμπόρευση αγωνιζόμενων κλάδων, σε αγωνιστικές αποφάσεις ομοσπονδιών για κινητοποιήσεις, που θα δημιουργούν και θα συγκροτούν τον πραγματικό, μαζικό, λαϊκό εργατικό ξεσηκωμό σε έναν πολύμορφο και ανυποχώρητο αγώνα μέχρι τη νίκη.

Επίσκεψη σε κατακτημένη χώρα


Ηλεκτροσόκ για τον ελληνικό λαό αποτέλεσε η είδηση ότι μεθαύριο θα επισκεφθεί την Αθήνα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Συναισθήματα οργής και εθνικής ντροπής κυριάρχησαν στον κόσμο, καθώς όλοι συνειδητοποίησαν ότι πρόκειται για επιθεώρηση κατακτημένης χώρας από τον ηγέτη των δυνάμεων κατοχής. Αντιθέτως, αμόκ δουλοφροσύνης κατέλαβε τους σύγχρονους «γερμανοτσολιάδες» της συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, με τους δύο τελευταίους να κινούν γη και ουρανό προκειμένου να καταδεχθεί η Μέρκελ κάπως να τους συναντήσει κι αυτούς στο περιθώριο των συζητήσεών της με τον πρωθυπουργό αυτής της άθλιας επαρχίας του Τέταρτου Ράιχ.




του Γιώργου Δελαστίκ

Όλη η Ελλάδα στο πόδι ενάντια στη Μέρκελ


Η ηγεμόνας της ΕΕ έρχεται να …επιθεωρήσει την κυβέρνηση Σαμαρά

Εξω η Μέρκελ» ήταν η αυθόρμητη σκέψη στο άκουσμα της είδησης ότι η καγκελάριος της Γερμανίας έρχεται την Τρίτη για να δει τον Σαμαρά. Είναι πρόκληση για τον λαό που υποφέρει η επίσκεψη του βασικού εκφραστή της πολιτικής των μνημονίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει προκαλέσει έναν πραγματικό συναγερμό για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων στην Αθήνα και σε κάθε πόλη της χώρας.

                                                        (Ημέρες του 1999)


του Γιώργου Κρεασίδη

Δημοσιογραφική άσκηση για την «καταστολή πλήθους»


Το βίντεο από τη στρατιωτική άσκηση «Καλλίμαχος» θύμιζαν τα όσα διαδραματίστηκαν την Πέμπτη στον περίβολο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αυτή ήταν η ονομασία μιας στρατιωτικής άσκησης που είχε γίνει πέρυσι τον Φεβρουάριο σε ένα στρατόπεδο στο Κιλκίς με στόχο την «καταστολή πλήθους και εξεγέρσεων». Διαδηλωτές από τη μια, στρατιωτικές δυνάμεις από την άλλη. Από τη μια συνθήματα, πανό και οδοφράγματα. Από την άλλη οπλοπολυβόλα, σαρκοβόρα σκυλιά, τεθωρακισμένα.


Έρχεται η Μέρκελ! Όλοι στους δρόμους!


Κλίμα παλλαϊκού ξεσηκωμού επικρατεί σε όλη τη χώρα εναντίον της επίσκεψης στην Αθήνα την Τρίτη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία, οι συνταξιούχοι σωστά θεωρούν την άφιξη στην Ελλάδα της Γερμανίδας καγκελαρίου ως προσπάθεια στήριξης της επαίσχυντης συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη. «Η επίσκεψη έρχεται να συμβολίσει τη συμμαχία του ελληνικού κεφαλαίου με τις τράπεζες και τους καπιταλιστές της Ευρώπης στο πλαίσιο της ΕΕ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητη» τη Μέρκελ.


Στο σφυρί τώρα και η Κύπρος


Βέβαιη θεωρείται από τώρα η εγκατάσταση και στη Λευκωσία κυβέρνησης πολιτικών Κουίσλινγκ, μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Η προσκόλληση του απεχθούς ΔΗΚΟ στο δεξιό κόμμα του ΔΗΣΥ καθιστά εξαιρετικά πιθανό να αναδειχθεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο αρχηγός του τελευταίου, Νίκος Αναστασιάδης, φανατικός υπέρμαχος του σχεδίου Ανάν.
Καθώς μάλιστα η κυπριακή Δεξιά τάσσεται αναφανδόν και υπέρ της υπαγωγής της χώρας σε καθεστώς Μνημονίου για να επωφεληθεί τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το κυπριακό κεφάλαιο, αποδυναμώνοντας το ήδη κάθε άλλο παρά ισχυρού διεθνούς κύρους κυπριακό κράτος, οι προοπτικές διαγράφονται ζοφερές. Οι τουρκικοί όροι επίλυσης του Κυπριακού θα έχουν εξαιρετικά αυξημένες πιθανότητες επιβολής και δεν αποκλείεται καθόλου ο Ν. Αναστασιάδης να αποδειχθεί ο τελευταίος πρόεδρος του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.