Οργίασαν τα φιλο-αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για τη δήθεν φιλελληνική στάση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ έφτασαν στο σημείο να λένε ότι ο Ομπάμα έστειλε τον υπουργό του των Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, στην άτυπη σύνοδο του Γιούρογκρουπ στην Πολωνία την Παρασκευή για να βοηθήσει την …Ελλάδα έναντι των κακών Γερμανών και λοιπών δορυφόρων του Βερολίνου.
του Μιχάλη Ψύλου
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε πάντως τον πραγματικό σκοπό της παρουσίας του για πρώτη φορά σε σύνοδο του Γιούρογκρουπ. «Είμαι σίγουρος», είπε, «ότι οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα καταρρεύσουν, όπως έκανε η Λίμαν Mπράδερς στην κορύφωση της χρηματοοικονομικής κρίσης των ΗΠΑ».
Αυτή ακριβώς είναι η αγωνία τόσο του εκλεκτού της Γουόλ Στριτ, Γκάιτνερ, όσο και του Ομπάμα, που δεν ίδρωσαν με τα απίστευτα στοιχεία για τη φτώχεια στην Αμερική, τα οποία δημοσιεύτηκαν εντός της εβδομάδας: Κάπου 46,2 εκατομμύρια Αμερικανοί τρέφονται στα συσσίτια, 50 εκατομμύρια δεν έχουν ιατρική περίθαλψη, ενώ το εισόδημα του μέσου νοικοκυριού μειώθηκε κατά 1.100 δολάρια το χρόνο.
Το πραγματικό ενδιαφέρον του Ομπάμα είναι να σώσει με κάθε θυσία το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που είναι τρομακτικά εκτεθειμένο σε δάνεια προς τις προβληματικές ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα μπουν σε τεράστιες περιπέτειες σε περίπτωση χρεωκοπίας της Ελλάδας. Η Γουόλ Στριτ Tζέρναλ σε άρθρο της με τίτλο «το ευρώ απειλή για τον Ομπάμα», προειδοποιούσε στα μέσα της εβδομάδας ότι «μια ευρωπαϊκή αποτυχία είναι βέβαιο ότι θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές».
Σε μια πρόσφατη έρευνα, ο οργανισμός Φιτς Pέιτινγκς διαπίστωσε ότι από τα τέλη Ιουλίου, η έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ή το 45% του συνολικού ενεργητικού τους. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών αναφέρει μάλιστα ότι οι αμερικανικές τράπεζες είναι εκτεθειμένες με δάνεια ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες και κινδυνεύουν να τα δουν να μετατρέπονται σε… χαρτί τουαλέτας σε μια νύχτα.
«Η υπερ-έκθεση των αμερικανικών τραπεζών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να κρατάει τον Ομπάμα ξύπνιο τη νύχτα», γράφει η Γουόλ Στριτ Tζέρναλ, υπενθυμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τη σειρά τους είναι πάρα πολύ εκτεθειμένες, καθώς έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως λέει ο Ερίκ Τουσέν, πρόεδρος της Επιτροπής για την Κατάργηση του Χρέους του Τρίτου Κόσμου (CADTM), το πρώτο εξάμηνο του 2009 οι ξένες τράπεζες ώθησαν σκόπιμα την Ελλάδα στην παγίδα ενός δυσβάσταχτου χρέους, προσφέροντας χαμηλά επιτόκια, κάτω του 1%. «Έχοντας εξασφαλίσει νωρίτερα τη γενναιόδωρη βοήθεια από τα κράτη για την κάλυψη των ζημιών της κρίσης του 2008, οι τράπεζες έκριναν ότι θα ήταν κερδοφόρα επένδυση αν τα χρήματα αυτά μετατρέπονταν σε δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης», τονίζει ο Τουσέν. Το κόστος της διάσωσης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών με χρήματα των κυβερνήσεων ανήλθε για τις ΗΠΑ στο ποσό των 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και στην ΕΕ σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια!
Τα αστρονομικά αυτά ποσά μεταφέρθηκαν στις πλάτες των αμερικανών και των ευρωπαίων φορολογουμένων και ακριβώς αυτή είναι η αιτία της υστερίας πανευρωπαϊκής επιβολής μέτρων εξουθενωτικής λιτότητας που διαπερνά πλέον την πολιτική των κυβερνήσεων όλων των κρατών μελών της ΕΕ.
Ο αμερικανός οικονομολόγος Μάικ Γουίτνεϊ λέει ότι «η Ελλάδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η ίδια η ευρωζώνη, που βρίσκεται μπροστά στην πόρτα του θανάτου. Η Ευρωζώνη είναι ουσιαστικά μια τράπεζα που έχει μεταμφιεστεί σε ομάδα χωρών, μόνο που τώρα η κωμωδία τελειώνει».