Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Kόμμα δηλώνει «σοκαρισμένο» με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με την άκρα Δεξιά στην Ελλάδα για το σχηματισμό κυβέρνησης. «Ο Νικολά Σαρκοζί μπορεί να συνεχάρη τη νέα ελληνική κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά οι γάλλοι σοσιαλιστές αρνούνται κατηγορηματικά να συγχαρούν μια τέτοια κυβέρνηση στην οποία μετέχουν υμνητές της χούντας». «Ντροπή σε εκείνους που δέχονται να συγκυβερνούν με τους επιγόνους των συνταγματαρχών», δηλώνει ο επιφανής γάλλος σοσιαλιστής βουλευτής, Ζυλιάν Ντρεΐ, ενώ ο εικονιζόμενος υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου για τις προεδρικές εκλογές, Ζαν Λικ Μελανσόν, καλεί όλα τα προοδευτικά κόμματα να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το ΠΑΣΟΚ.
του Μιχάλη Ψύλου
Χωρίς υπερβολή, η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσει κυβέρνηση με την άκρα Δεξιά έχει πυροδοτήσει απίστευτη οργή ακόμη και στους πιο συμβιβασμένους ευρωπαίους ομοϊδεάτες τους. Γιατί διαβλέπουν ότι το «πειραματόζωο Ελλάδα» άνοιξε το δρόμο για να βρεθούν «οι Ευρωπαίοι υπό τη δικτατορία των αγορών» όπως γράφει το περιοδικό Μαριάν. «Το σχέδιο που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα είναι μια δικτατορία πολύ πιο ύπουλη από εκείνη των συνταγματαρχών», γράφει το γαλλικό περιοδικό. Ο εκπρόσωπος του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπενουά Αμόν στο βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα με τίτλο Γυρίστε σελίδα γράφει: «Σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη διαπραγματεύονται μέτρα λιτότητας που θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, οι λαοί δεν αντιτίθενται μόνο στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά εξεγειρονται και εναντίον των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων που θυσιάζουν το κράτος πρόνοιας, προκειμένου να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός και να εξευμενίσουν τις αγορές. Αυτό που κάνουμε είναι να κλείνουμε την πορεία προς την πρόοδο σε διάφορα μέρη του κόσμου και δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου από αυτό».
Ο γάλλος σοσιαλιστής δηλώνει μάλιστα πως τρέμει με την ιδέα να υπάρξει «ένας γάλλος Παπανδρέου που θα έχει στόχο την αναπαλαίωση της παλιάς καθεστηκυίας τάξης». Στη Μοντ Ντιπλοματίκ δημοσιεύεται μάλιστα δήλωση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Έλενας Παναρίτη, που λέει: «Στη Μάργκαρετ Θάτσερ πήρε 11 χρόνια για να ολοκληρώσει τις αλλαγές σε μια χώρα που τα δομικά προβλήματα δεν ήταν τόσο σοβαρά. Στην Ελλάδα το δικό μας πρόγραμμα λειτουργεί μόλις 14 μήνες». Δηλαδή, «ο Παπανδρέου τα καταφέρνει καλύτερα από τη Θάτσερ;» διερωτάται ειρωνικά η γαλλική επιθεώρηση σε άρθρο του διευθυντή της, Σερζ Χαλιμί.
«Να πού οδηγεί η Ευρώπη όταν γυρίζει την πλάτη της στους λαούς, με την επιβολή σκληρής και τυφλής λιτότητας», καταγγέλει σε επίσημη ανακοίνωσή του το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Σύντομα θα δείτε πως οι υπέρμαχοι αυτοί της “μόνης εφικτής πολιτικής” όχι μόνο δεν θα αντιστέκονται στην επίδειξη δύναμης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά θα την δικαιολογούν κιόλας» γράφει στο μπλογκ του ο Ζαν Λικ Μελανσόν. «Η αυταρχική εκτροπή στην Ευρώπη και η περιφρόνηση της λαϊκής ψήφου, θα γίνει μια συνήθης πολιτική κουλτούρα τόσο της Δεξιάς όσο και της κεντροαριστεράς» προσθέτει ο Μελανσόν.
Ακόμα και ο μετριοπαθής σοσιαλιστής και πρώην πρωθυπουργός, Μισέλ Ροκάρ, εκφράζει την ανησυχία του ότι η επιβολή σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ελληνικής δημοκρατίας. «Δεδομένης της οργής που οι άνθρωποι να αισθάνονται», λέει ο Ροκάρ, «είναι αμφίβολο κατά πόσο η όποια ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να σταθεί χωρίς την υποστήριξη του στρατού».
Ειναι πολύ χαρακτηριστικό το άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα World Socialist με τίτλο «η Ελλάδα και η δικτατορία των αγορών»: «Η κατάσταση στην Ελλάδα θυμίζει τη Γερμανία στη δεκαετία του 1930. Ο τότε γερμανός, κεντρώος καγκελάριος Χάινριχ Μπρούνιγκ προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης με δραστικά μέτρα λιτότητας, έχοντας την κοινοβουλευτική στήριξη της σοσιαλδημοκρατίας. Κατέστειλε τις λαϊκές αντιδράσεις με βάναυσες αστυνομικές επιχειρήσεις και άνοιξε το δρόμο για την άνοδο των ναζί στην εξουσία».