Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

20 χρόνια Πριν





¨Οπως και το ομώνυμο περιοδικό όταν πρωτοεκδόθηκε πριν ένα χρόνο, έτσι και σήμερα η εβδομαδιαία εφημερίδα αποφασίζει να κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα. Σύσσωμος ο Τύπος είναι με τη "συναίνεση" -εμείς είμαστε αντίθετοι.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΙΝ 18/03/1990



   Οι άλλοι διαφωνούν με τη "συναίνεση" κατά καιρούς, ανάλογα με το αν είναι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ που χρησιμοποιούν την περιφερόμενη πλέον στην πολιτική "πιάτσα" αριστερά σαν κυβερνητικό εξάρτημα.
 Ο Α. Παπανδρέου κατακεραύνωνε το Συνασπισμό για την απαράδεκτη συνεργασία του με τη Δεξιά στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, κατόπιν όμως την εναγκαλίστηκε στενά στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα. Και τώρα, μετά τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού στις μονοεδρικές, ο Α. Παπανδρέου "ερωτεύτηκε" τόσο την Αριστερά, ώστε να ονειρεύεται...δεκαετή κυβέρνηση μαζί της!
  Ο Κ. Μητσοτάκης υμνεί ασταμάτητα την "υπευθυνότητα" του Συνασπισμού, από τον Ιούλιο μέχρι το Μάρτη, όσο δηλαδή συνεργάζεται κυβερνητικά μαζί του, αλλά ξεσπάει σε λίβελλους εναντίον του μόλις ο Συνασπισμός αποφασίσει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. "Πούλησαν την αριστερά!" οδύρεται η..."Απογευματινή", ενώ η "Αυριανή" καλεί όλους τους Πειραιώτες να ψηφίσουν τον Μ. Ανδρουλάκη!!
  Κι ο Συνασπισμός, που πλήρωσε με απώλεια 2 εκατοστιαίων μονάδων τη συνεργασία του με τη Δεξιά κι ετοιμάζεται να πληρώσει αντίστοιχο εκλογικό τίμημα για τη συμμετοχή του στην οικουμενική, κάνει πως αγνοεί τη συρρίκνωση του και ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πλέον στο..."κέντρο των εξελίξεων". Ονομάζει "ευέλικτη" και "σύγχρονη" πολιτική τις συμμαχίες άνευ όρων, με μοναδικό αντίτιμο τη συμμετοχή του πάση θυσία στην κυβέρνηση, όποιου κι αν είναι η κυβέρνηση αυτή!!
Αυτό είναι λοιπόν το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Κι ο κόσμος; Μέχρι πότε θα το ανέχεται;
Αρκεί τάχα η απομάκρυνση των αποστεωμένων αρχηγών των κομμάτων για να δοθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας; Αρκεί δηλαδή να ανανεωθούν οι πολιτικές ηγεσίες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για την Ελλάδα;
 Η απάντηση μας είναι, όχι!
 Όχι, το πρόβλημα για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, των "μη προνομιούχων", δεν είναι το ποιός θα είναι ο καλύτερος, υποτίθεται συνδυασμός των τριών κομμάτων για να κυβερνήσουν τη χώρα. Τώρα που είδαμε καθαρά την πολιτική τους, αυτό που προβάλλει επιτακτικά είναι η ανάγκη του λαού να οργανώσει την αντιπολίτευση του εναντίον της πολιτικής και των τριών κομμάτων.
 Κανένα από τα τρία κόμματα δεν προτίθεται να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, παρά τις όποιες φιλολαϊκές διακηρύξεις τους. Αντίθετα όπως απέδειξαν τα αποτελέσματα των συναινετικών κυβερνήσεων τους, οι τέτοιου είδους κυβερνήσεις τους λύνουν τα χέρια για να πάρουν αντιλαϊκά μέτρα, που κανένα κόμμα δεν θα τολμούσε να πάρει από μόνο του αν βρισκόταν στην κυβέρνηση από το φόβο του πολιτικού κόστους που θα έπρεπε να πληρώσει. Ο λαός πρέπει πρώτα απ'όλα, λοιπόν, να οργανώσει τη δική του αντιπολίτευση στην πολιτική τους. Θα τα καταφέρει;