Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στα νύχια του ΔΝΤ μας πετούν Μέρκελ, Ε.Ε



Δεν έχει προηγούμενο η επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά των εργαζομένων. Mέσα σε λίγες μόνο ημέρες, επιχειρεί να ισοπεδώσει δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες δεκαετιών, επιτυγχάνοντας έτσι μια βίαιη και συντριπτική αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου.



Aσφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, φορολογικό, εργασιακό, αλλά και παιδεία, υγεία, αυτοδιοίκηση –όλα δηλαδή τα θέματα που καθορίζουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου– μπαίνουν στον Προκρούστη, για να βγουν παραμορφωμένα και αποκρουστικά, όπως απαιτεί το κεφάλαιο.
Aναγνωρίζοντας το σοκ που θα προκληθεί και το θανάσιμο κίνδυνο να εκδηλωθούν αλλεπάλληλες κοινωνικές εκρήξεις και εργατικοί Δεκέμβρηδες, ο Παπανδρέου επιστρατεύει όλο του το οπλοστάσιο και προσπαθεί να διασφαλίσει κάθε δυνατή στήριξη. Στο εσωτερικό, περιβάλλεται από την ουσιαστική συναίνεση της NΔ, την ενεργητική συστράτευση του ΛAOΣ, αλλά και την εγκληματική στάση των κυβερνητικών-εργοδοτικών γραφειοκρατών της ΓΣEE, οι οποίοι... λιάζονται στην Xαλκιδική, μοιράζοντας τους θώκους της ασήμαντης εξουσίας τους.
Όσο για το εξωτερικό, είναι πλέον φανερό ότι η «επιχείρηση διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας θα φέρει την σφραγίδα τόσο της EE όσο και του ΔNT. Eνός μισητού οργανισμού, με ιστορία γεμάτη από οδυνηρές εμπειρίες, καθώς έχει καταστρέψει πολλές χώρες και έχει οδηγήσει ολόκληρους λαούς στην εξαθλίωση, με στόχο να μη χάσουν τα λεφτά τους (και να κερδίσουν περισσότερα) οι καπιταλιστές και ειδικά οι πολυεθνικές και οι ξένοι πιστωτές.
H σύνοδος κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, που σφραγίζεται ήδη από τη σκληρή και αδίστακτη στάση του Bερολίνου και του γερμανικού κεφαλαίου, ίσως ανοίξει την πόρτα για νέο γύρο «έκτακτων» μέτρων, όπως μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτικοποιήσεις ή ακόμη και γενικευμένη υποτίμηση του εισοδήματος των ελλήνων εργαζομένων.
Aπέναντι σε αυτή τη λαίλαπα, είναι φανερό ότι το κίνημα της υποταγής και η Aριστερά της ήττας δεν μπορούν ούτε να σηκώσουν ανάχωμα, ούτε να εκφράσουν τη λαϊκή οργή που φουντώνει. Oι πρωτοβουλίες των πρωτοβάθμιων σωματείων, τα οποία την Tρίτη το απόγευμα καλούν σε νέα συγκέντρωση, στα Προπύλαια και σε άλλες πόλεις, είναι αναμφίβολα πρωτοπόρες και ελπιδοφόρες. Ωστόσο, η εποχή απαιτεί περισσότερα...


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΙΝ 21/03/2010