Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Έγκλημα στη Μεσόγειο

To NATO δολοφονεί 

Απίστευτο: 61 μετανάστες αφέθηκαν αβοήθητοι ανοιχτά των λιβυκών ακτών να πεθάνουν από δίψα και πείνα όταν το σκάφος που θα τους μετέφερε στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα της Ιταλίας έπαθε βλάβη. Η λέξη τραγωδία δεν είναι αρκετή για να περιγράψει την αποκάλυψη του Γκάρντιαν. Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας το σκάφος με 72 μετανάστες έφυγε από την Τρίπολη της Λιβύης στις 25 Μαρτίου. Αντιμετώπισε όμως βλάβη και για 16 μέρες έπλεε αβοήθητο στη Μεσόγειο. Αυτό που προκαλεί σοκ είναι ότι παρά την επικοινωνία με τις ιταλικές λιμενικές αρχές, παρά την προσέγγιση του σκάφους τόσο από ΝΑΤΟϊκό αεροπλανοφόρο όσο και από πολεμικά ελικόπτερα, οι άνθρωποι αφέθηκαν να πεθάνουν.



ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 



Οι συνθήκες που περιγράφονται είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικές για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Στο σκάφος επέβαιναν πρόσφυγες από την Αιθιοπία, το Σουδάν, τη Γκάνα, τη Νιγηρία και την Ερυθραία. Ανάμεσά τους είκοσι γυναίκες και δύο παιδιά. Ο κυβερνήτης του σκάφους είχε ως προορισμό τη Λαμπεντούζα αλλά μετά από 18 ώρες στη θάλασσα αντιμετώπισε βλάβη και διαρροή καυσίμων. Οι επιβαίνοντες χρησιμοποίησαν το δορυφορικό τηλέφωνο του σκάφους για να τηλεφωνήσουν σε επικεφαλής οργάνωσης προσφύγων στη Ρώμη, που ειδοποίησε με τη σειρά του τις αρχές. Το σκάφος εντοπίστηκε και ένα πρώτο ελικόπτερο μετέφερε μπουκάλια, νερό και μπισκότα για να επιβιώσουν οι πρόσφυγες μέχρι τη διάσωσή τους. Όμως μετά από αυτό δεν εμφανίστηκε κανείς.

Μέχρι τις 27 Μαρτίου οι προμήθειες είχαν τελειώσει. Ο 24χρονος Αμπού Κουρκ, πρόσφυγας από την Αιθιοπία, που επέζησε τρώγοντας οδοντόκρεμα και πίνοντας τα ούρα του, είπε ότι επέπλεαν παρασυρόμενοι από τα ρεύματα. Δύο επιζώντες επιβεβαίωσαν ότι βρέθηκαν κοντά σε ένα αεροπλανοφόρο από το οποίο απογειώθηκαν δύο αεροπλάνα και πέταξαν πάνω από το πλοίο. Οι πρόσφυγες για να δείξουν ότι χρειαζόταν βοήθεια σήκωσαν στα χέρια τα μικρά παιδιά. Και πάλι κανείς δεν ανταποκρίθηκε. Χωρίς τροφή και νερό και με το πλοίο ακυβέρνητο «κάθε μέρα ξυπνούσαμε και ανακαλύπταμε ότι κάποιος πέθαινε, τον κρατούσαμε στο πλοίο για ένα εικοσιτετράωρο και μετά τον πετούσαμε στη θάλασσα», διηγήθηκε ο Κουρκ, «μέχρι τις τελευταίες μέρες όταν πια δεν ξέραμε ποιοι είμαστε... Όλοι είτε προσευχόταν, είτε πέθαιναν».

Κι ενώ ο ΟΗΕ και η Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων καταγγέλλουν λέγοντας ότι «όσοι δεν βοηθούν ανθρώπους στη θάλασσα πρέπει να τιμωρούνται», το ΝΑΤΟ διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε ενημέρωση, σε μια περιοχή όπου λόγω της επέμβασης στη Λιβύη τα πλοία του οργώνουν σπιθαμή προς σπιθαμή. Η κυβέρνηση της Γαλλίας, για την οποία καταγγέλλεται ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ ήταν αυτό που συνάντησε τους μετανάστες, αρνείται επίσης κάθε ανάμειξη, όπως και Ιταλία και η Μάλτα. Το συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε έρευνα, δακρύζοντας υποθετικά για την «μαύρη μέρα για την Ευρώπη» αν οι καταγγελίες ισχύουν. Όλοι αυτοί, πολεμοχαρείς των «ανθρωπιστικών» επεμβάσεων και πάντα Πόντιοι Πιλάτοι, «νίπτουν τας χείρας» με ανακοινώσεις όταν τουλάχιστον 800 πρόσφυγες χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου τους τελευταίους δύο μήνες μόνο προσπαθώντας να φτάσουν σε ένα πιο ανθρώπινο μέλλον.