Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αναιρέσεις 2011: Πλούσιο και επίκαιρο το πρόγραμμα

Συζητήσεις και ομιλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  
Εξαιρετικά αναβαθμισμένο και ενδιαφέρον θα είναι και φέτος το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων - συζητήσεων των Αναιρέσεων. Στην Αθήνα, η συζήτηση που θα ανοίξει στο πρόγραμμα στις 7 μ.μ. καταπιάνεται με τα κινήματα και τις εξεγέρσεις σε ολόκληρο τον κόσμο: Από τις αραβικές εξεγέρσεις μέχρι το Ουισκόνσιν και από την πλατεία Ντελ Σολ της Μαδρίτης στο Σύνταγμα και σε όλη την Ελλάδα. Θα τοποθετηθεί ο Jallouli Ali εκ μέρους του ΚΚ Εργατών Τυνησίας με προσωπική συμβολή στην εξέγερση, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος και μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ, που βρέθηκε μέσα στη φωτιά των εξεγέρσεων και η Σοφία Τσάδαρη από το ΚΣ της νΚΑ, που θα αναδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο της νέας γενιάς. Οι Ισπανοί Boikot θα μοιραστούν την εμπειρία τους από το κίνημα των Indignados.




ΘΑΝΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ



Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχο θέμα θα έχει η εκδήλωση του Σαββάτου στις 6.30 μ.μ. με το δημοσιογράφο Γιώργο Παυλόπουλο και το μέλος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης Νίκο Χαραλαμπόπουλο να πλαισιώνει τον τυνήσιο σύντροφο.

Τα διλήμματα της Αριστεράς μέσα στην κρίση, το ζήτημα της πάλης ενάντια στην ΕΕ και της συνολικής ανατρεπτικής προοπτικής θα αναδειχθούν στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου 4 Ιούνη, στις 7.00 μ.μ.. Ο Γιάννης Ελαφρός, ο Παναγιώτης Σωτήρης από την ΑΡΑΝ, η Ελένη Σωτηρίου από την ΚΟΕ και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και ο Στάθης Κουβελάκης, πανεπιστημιακός με πολύτιμο έργο θα κάνουν τις αρχικές εισηγήσεις σε μια συζήτηση που κάθε αγωνιστής και συλλογικότητα της Αριστεράς καλείται να τοποθετηθεί. Στη Θεσσαλονίκη, με τα αντίστοιχα ερωτήματα θα καταπιαστεί η εκδήλωση της Κυριακής στις 6.30 μ.μ. με τους Παναγιώτη Μαυροειδή από το ΝΑΡ, Γιάννη Σκινδήλια από τη νΚΑ και τον μαχητικό πανεπιστημιακό και συγγραφέα Σπύρο Μαρκέτο.

Η τελευταία κεντρική εκδήλωση, της Κυριακής, θα ασχοληθεί με την πολύ σημαντική θεματική των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τις ξενοφοβίας και του σύγχρονου κοινωνικού αποκλεισμού, και συνολικά της κρίσης μέσα στη μητρόπολη. Ομιλητές θα είναι ο Κώστας Μάρκου από την ΠΕ του ΝΑΡ, ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, Πέτρος Κωσταντίνου, ο Δημήτρης Μπελαντής από την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων και ο Παναγιώτης Ψαθάς, εργαζόμενος στην υπηρεσία μεταναστών. Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν μετανάστες και νέοι ερευνητές για την αστική πραγματικότητα. Τέλος, στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση της Παρασκευής στις 6.30 μ.μ. έχει τον τίτλο «Όλα για το κεφάλαιο» και ασχολείται με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών. Στους ομιλητές συμμετέχουν τα μαχόμενα κομμάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας, Δημήτρης Καλιαμπάκος και Παναγιώτης Σωτήρης, αλλά και οι αγωνιστές του ΝΑΡ, Αλέκος Παπασπυρίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Σμύρνης και το μέλους του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ, Μάρκος Κλωνιζάκης.




Πρόγραμμα εκδηλώσεων σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη





Στην Αθήνα το φεστιβάλ των Αναιρέσεων γίνεται στη Γεωπονική:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/6

Συζήτηση: 7  μ.μ. με θέμα «Από την Τυνησία και το Ουισκόνσιν στην πλατεία Ντελ Σολ». Ομιλητές: Jallouli Ali, ΚΚ Εργατών Τυνησίας, ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος και μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ, Σοφία Τσάδαρη από το ΚΣ της νΚΑ.

Συναυλίες: 9.30 μ.μ. 1η Σκηνή: Σπύρος Γραμμένος, φιλική συμμετοχή Πάνος Μουζουράκης, Στάθης Δρογώσης, The Berger Project 10.30 μ.μ. 2η Σκηνή: Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη μαζί τους ο Μιχάλης Παπαζήσης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6
Συζήτηση: 7 μ.μ. με θέμα «Διλήμματα της Αριστεράς στην εποχή της κρίσης: Ο ρόλος της ΕΕ και η δυνατότητα ανατροπής». Ομιλητές: Γιάννης Ελαφρός, ΠΕ ΝΑΡ, Παναγιώτης Σωτήρης, ΑΡΑΝ - ΑΝΤΡΑΣΥΑ, Ελένη Σωτηρίου ΚΟΕ, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, Στάθης Κουβελάκης, πανεπιστημιακός. Συναυλίες: 9.30 μ.μ. 1η Σκηνή: Ska Bangies, Bandista (Τουρκία), Βoikot (Ισπανία), 2η Σκηνή: Μίλτος Πασχαλίδης, Χαΐνηδες.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/6.
Συζήτηση: 7 μ.μ. με θέμα «Μέρες ελληνικής δημοκρατίας: Κοινωνικός αποκλεισμός, ξενοφοβία, δημόσιος χώρος και δημοκρατικές ελευθερίες». Ομιλητές: Κώστας Μάρκου, ΠΕ ΝΑΡ, Πέτρος Κωνσταντίνου, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Δημήτρης Μπελαντής, Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, Παναγιώτης Ψαθάς, εργαζόμενος στην υπηρεσία μεταναστών. Συναυλίες: 9 μ.μ. 1η Σκηνή: Αctive Member, Rodney P & Skitz (M. Bρετανία), Rebel Diaz (ΗΠΑ). 2η Σκηνή: Modern-E- Quartet/ION, Μουσική παράσταση: Η πιο όμορφη θάλασσα με τους Ρίτα Αντωνοπούλου - Μάριος Στρόφαλης.

Στη Θεσσαλονίκη γίνεται στο πάρκο των σκύλων (πρόσβαση γίνεται μέσω των λεωφορείων 5,6,8,33, στάση: «σχολή τυφλών»).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/6
Συζήτηση: 6.30 με θέμα «Παιδεία, Υγεία, Περιβάλλον, Έρευνα: “Όλα για το κεφάλαιο” ή πάλη για την κοινωνικοποίηση των δημοσιών αγαθών;». Ομιλητές: Δημ. Καλιαμπάκος, καθηγητής ΕΜΠ, Παναγιώτης Σωτήρης, πανεπιστημιακός, κεντρικό Συντονιστικό ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Αλέκος Παπασπυρίδης, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Πολιτική Επιτροπή ΝΑΡ, Μάρκος Κλωνιζάκης, γιατρός, ΔΣ ΟΕΝΓΕ. Συναυλίες: 9.30 μ.μ. 1η Σκηνή: Bandista (TUR), Mode Plagal, Yiannies. 2η Σκηνή: Δάρνακες, μαθητικά συγκροτήματα, ρεμπέτικο γλέντι.

ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6
Συζήτηση: 6.30 μ.μ. με θέμα «Από την Τυνησία στο Ουισκόνσιν και τη Μαδρίτη. Οι εξεγέρσεις της κρίσης δείχνουν το δρόμο για την ανατροπή». Ομιλητές: Jallouli Ali, KK Εργατών Τυνησίας, Αhmet Sawki, δημοσιογράφος, συγγραφέας - Ουισκόνσιν, USA, Νίκος Χαραλαμπόπουλος, Αντιπολεμική Διεθν. Κίνηση, Δίκτυο Σπάρτακος, Γιώργος Παυλόπουλος, δημοσιογράφος. Συναυλίες: 9.30 μ.μ. 1η Σκηνή: Active Member, Rodney P & Skitz (UK), Rebel Diaz (USA). 2η Σκηνή: Γιώργος Μεράντζας, Χρήστος Μαστέλλος

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/6

Συζήτηση: 6.30 μ.μ. με θέμα:  «Η διεθνιστική έξοδος από την  ΕΕ: απάντηση στις ανάγκες μας και βήμα για επαναστατική προοπτική της κοινωνίας». Ομιλητές: Σπ. Μαρκέτος, πανεπιστημιακός ΑΠΘ, Παναγ. Μαυροειδής,  Πολιτική Επιτροπή ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Σκινδήλιας Γιάννης, Κεντρικό Συμβούλιο νΚΑ. Στις 9 μ.μ. θεατρική παράσταση: Ο Θείος Πάπαρος του Αουγκούστο Μποάλ, σε σκηνοθεσία Γ. Καμπούρη, Ι. Ευθυμιάδου, από τη θεατρική ομάδα του εμπ. συλλόγου Πυλαίας Οι παραβάτες της σκηνής. Συναυλίες: 10.μ.μ. Brown Cashlay, Χαΐνηδες.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
ΓIA KOINΩNIKA KAI ΠOΛITIKA METΩΠA


                                             Από τις περυσινές Αναιρέσεις


Το πρόγραμμα των Αναιρέσεων περιλαμβάνει και μια πληθώρα δράσεων πέρα από τις κεντρικές συναυλίες και εκδηλώσεις. Ολόκληρος ο χώρος της Γεωπονικής θα είναι γεμάτος και τις τρεις ημέρες με θεματικά περίπτερα και υλικά για όλα τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα, ενώ το χώρο θα διαμορφώνουν εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικές δημιουργίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τη φετινή χρονιά σε θεματικές συζητήσεις και workshop που θα λαμβάνουν χώρα σε αντίστοιχους χώρους.

Την πρώτη μέρα στις 8 μ.μ διοργανώνεται συνάντηση και συζήτηση για τις νέες τεχνολογίες και τα ΜΜΕ, στην οποία προσκαλούνται και πρωτοβουλίες δικτυακής ενημέρωσης καθώς και bloggers που κινούνται σε μια αριστερή κινηματική κατεύθυνση. Το Σάββατο αμέσως μετά την κεντρική εκδήλωση θα λάβει χώρα το ενδιαφέρον καλλιτεχνικό δρώμενο Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ζει, μια αναπαράσταση του λόγου που εκφώνησε ο μεγάλος αγωνιστής στις 24 Ιουνίου του 1962 στο θέατρο Πορεία. Την Κυριακή, στις 9 μ.μ. θα γίνει συζήτηση για την επίθεση στο σχολείο και το μαθητικό κίνημα διοργανωμένη από πρωτοβουλία μαθητών.



ΠΡΟΒΟΛΕΣ, ΤΑΒΕΡΝΑ
ΚΑΙ ΜΠΑΡ

Εκτός των οργανωμένων συζητήσεων ολόκληρο το φεστιβάλ θα είναι μια ζωντανή διαδικασία, με προβολές, ταβέρνα και μπαρ, παιδότοπο και μαθήματα ζογκλερικών. Οι Αναιρέσεις θα είναι για άλλη μια φορά σημείο συνάντησης και διαλόγου για τον κόσμο της Αριστεράς και των αγωνιστών του κινήματος, από τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες μέχρι τους κατοίκους της Κερατέας, της επιτροπές Δεν πληρώνω και την αντιπολεμική και αντιρατσιστική πάλη.