Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αναιρέσεις 2011: Διεθνής συνάντηση των μουσικών της αντίστασης


Η φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στην παρουσίαση ενός πλούσιου προγράμματος, αλλά φιλοξενεί για πρώτη φορά μια διεθνή συνάντηση μουσικών της αντίστασης. Αυτή η ιδέα, που μας απασχολούσε τα τελευταία 2 χρόνια στο πλαίσιο μιας φιλοσοφίας υπέρβασης της λογικής που χαρακτηρίζει σχεδόν όλα τα φεστιβάλ νεολαίας, δηλαδή των καλών συναυλιών από αξιόλογους δημιουργούς, παίρνει σάρκα και οστά στη φετινή διοργάνωση.








ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΚΑΡΙΟΣ



Οι προβληματισμοί για την ανάγκη να συμβάλει το φεστιβάλ των Αναιρέσεων τόσο στην επαφή του εγχώριου κοινού με μουσικούς και συγκροτήματα πολιτικοποιημένης δημιουργίας από όλο τον κόσμο, αλλά και στην κατεύθυνση του να μετατραπεί σε χώρο συνάντησης γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των πολιτικοποιημένων μουσικών της χώρας μας με συγκροτήματα του εξωτερικού, οδήγησε στη φετινή πρωτοβουλία, την οποία σκοπεύουμε να μονιμοποιήσουμε.

Στο πλαίσιο αυτής της ιδέας ήρθαμε σε επαφή με σχήματα από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Παλαιστίνη, κατορθώνοντας να φιλοξενήσουμε τελικά 4 πολύ ιδιαίτερα ονόματα που θα εμφανιστούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται καταρχήν για το συγκρότημα των Boikot από τη Μαδρίτη, ενός είναι από τα πιο ιστορικά γκρουπ του σκα-πανκ κινήματος, οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα για μια συναυλία που θα συνδυάσει το πάθος και το ρυθμό του πανκ-σκα με την αντιφασιστική και αντικαπιταλιστική θεματολογία. Δεσπόζουν στη δισκογραφία τους, τα 3 αλλεπάλληλα άλμπουμ τους αφιερωμένα στο Che, ενώ διασκευάζουν με το δικό τους τρόπο ιστορικά τραγούδια του λαϊκού κινήματος καθώς και του Ισπανικού Eμφυλίου.

Οι Bandista, το τούρκικο αριστερό συγκρότημα από τη Κωνσταντινούπολη είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα νέα συγκροτήματα της γειτονικής χώρας. Μουσικά κινούνται στο χώρο του folk rock με πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές τραγουδιών του παγκόσμιου κινήματος.

Από τη καρδιά του παγκόσμιου hip hop, το Μπρονξ της Νέας Υόρκης, μας έρχονται οι Rebel Diaz. Ντουέτο αποτελούμενο από παιδιά xιλιανών μεταναστών έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση ως γκρουπ το Μάρτιο του 2006, όταν προσκλήθηκαν από τους διοργανωτές της μεγάλης διαδήλωσης των 500.000 μεταναστών στην Νέα Υόρκη για να παίξουν τη μουσική τους. Ακτιβιστές και οι τρεις στο νότιο Μπρονξ, χρησιμοποιούν τη μουσική ως μέσο εκπαίδευσης και κοινωνικής αλλαγής. Με έντονες επιρροές από τη λατινοαμερικάνικη μουσική και τη σόουλ - φανκ, έχουν γίνει γνωστοί στο διαδίκτυο από τη διασκευή του κλασσικού εργατικού τραγουδιού Which side are you on?, το οποίο έχουν μετατρέψει σε μια σύγχρονη διακήρυξη των κινημάτων. Μαζί τους ο «νονός του βρετανικού hip hop» Rodney P, με σημαντικότατες συνεργασίες (Active Member, Dub Pistols, Bjork), και ο Skitz παραγωγός και DJ αναφοράς.

Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα των Αναιρέσεων