Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αδίστακτοι εκβιαστές


Φιάσκο αποδείχθηκε τελικά για τους κυβερνητικούς στόχους η φαιδρή φαρσοκωμωδία της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία συγκλήθηκε κατ’ απαίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Μοναδικός στόχος αυτής της σύσκεψης ήταν αφενός να πιεστεί περισσότερο ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς να συναινέσει φραστικά στο Μνημόνιο και στην πολιτική που απορρέει από την εφαρμογή του και αφετέρου να δώσει κάποια προπαγανδιστικά επιχειρήματα στον πρωθυπουργό ότι δήθεν αυτός επιδιώκει τη συναίνεση, αλλά φταίει ο Α. Σαμαράς που την αρνείται.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ 




Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί ήταν ...άσχετα διακοσμητικά στοιχεία και είναι να απορεί κανείς γιατί η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας πήγαν σε αυτή τη σύσκεψη - καραγκιοζιλίκι και δεν επανέλαβαν τη σωστή περυσινή στάση τους, στις 10 Μαΐου 2010, όταν αρνήθηκαν να παραστούν στο «τσίρκο» που είχε διοργανώσει ο πρωθυπουργός μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας, λίγα 24ωρα μετά την υπογραφή του δολοφονικού για τον ελληνικό λαό Μνημονίου του Γ. Παπανδρέου με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν επί του Σαμαρά τόσο από την ελληνική ολιγαρχία όσο και από την ευρωπαϊκή Δεξιά ξεπέρασαν κάθε όριο. Στον εσωτερικό τομέα είναι χαρακτηριστικό ότι δημόσια παρέμβαση μέσω του Μέγκα και του Σταρ έκανε με μαγνητοσκοπημένη προσωπική του δήλωση πίεσης προς τον Α. Σαμαρά, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος είναι ο θερμότερος ίσως και σίγουρρα ο ισχυρότερος υποστηρικτής της πολιτικής του Μνημονίου μεταξύ των κορυφαίων οικονομικών παραγόντων της χώρας. Σε διεθνές επίπεδο απαίτησαν εκ νέου τη συναίνεση του Α. Σαμαρά ο Όλι Ρεν και ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με τον τελευταίο να εκβιάζει πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον Α. Σαμαρά, λέγοντας ότι δεν θα δώσουν η ΕΕ, το ΔΝΤ τη δόση του δανείου αν δεν πάρει όρκο στο Μνημόνιο ο αρχηγός της Δεξιάς και τον πρώτο να απαιτεί υποταγή του Σαμαρά ...μετά τη σύσκεψη!

Η πεμπτουσία των προτάσεων Σαμαρά είναι σαφώς δεξιότερη και πιο νεοφιλελεύθερη από τη γραμμή Παπανδρέου - τρόικας αφού το κύριο στοιχείο της είναι η μείωση των φόρων στο 15%(!) για τις επιχειρήσεις και στο 30% για τους πλούσιους σε επίπεδο προσωπικών εισοδημάτων. Όσο όμως ο Α. Σαμαράς επιμένει φραστικά στο «Όχι στο Μνημόνιο» και συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της Δεξιάς σε αυτή τη θέση, συντείνει αποφασιστικά στο να τάσσεται κατά του Μνημονίου η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων σε ποσοστό που συνολικά υπερβαίνει το 75%-80% του πληθυσμού. Αυτό καθιστά αδύνατη τη νομιμοποίηση του καθεστώτος του Μνημονίου στη συνείδηση του ελληνικού λαού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται διαρκώς η δυσκολία περάσματος των διαρκώς χειρότερων νέων μέτρων, να αποσυντίθεται η υποστήριξή τους και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο και την κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία πάντως μέχρι τώρα δεν προβάλλει καμιά αξιόλογη αντίσταση στην ψήφιση της πιο αντιλαϊκής πολιτικής που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα.

Πάγια τακτική του ΔΝΤ στις χώρες που τίθενται υπό την κατοχή του είναι κάποιες φορές να καθυστερεί την εκταμίευση κάποιας δόσης δανείου ώστε να βοηθάει πολιτικά τις προδοτικές κυβερνήσεις που περνούν την πολιτική του προς όφελος του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το πιο τυφλό εκτελεστικό όργανο της πολιτικής της ΕΕ δηλαδή του Βερολίνου, είπε ήδη ότι δήθεν η κυβέρνηση των δοσιλόγων έχει λεφτά μέχρι τις 15 Ιουλίου και ότι έπειτα θα κάνει στάση πληρωμών όχι φυσικά προς τους ξένους δανειστές, αλλά προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου, κατηγορώντας τον... Α. Σαμαρά(!) ότι είναι υπεύθυνος γι’ αυτό επειδή δεν συναινεί κι έτσι η ΕΕ δεν μας δίνει τη δόση του δανείου! Δεν αποκλείεται καθόλου οι γκεμπελίσκοι του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να επιχειρήσουν να παίξουν το χαρτί αυτό, τουλάχιστον σε επίπεδο απειλής, καταβάλλοντας π.χ. τη σύνταξη του Ιουνίου και λέγοντας ότι αυτή είναι η τελευταία σύνταξη που παίρνουν οι συνταξιούχοι, αν δεν συναινέσει στο Μνημόνιο ο Α. Σαμαράς! Μικρότερες πιιθανότητες υπάρχουν να καθυστερήσει ο Γ. Παπανδρέου όντως την καταβολή μισθών και συντάξεων, γιατί τότε αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να ορμήσει ο κόσμος σε υπουργεία, νομαρχίες και κυβερνητικά κτίρια κάθε είδους και να τα κάνει Γης Μαδιάμ, οδηγώντας ενδεχομένως σε άτακτη φυγή την κυβέρνηση Τσολάκογλου και τους πολιτικά ελεεινούς βουλευτές της.

Μέσα στο κόλπο εκφοβισμού του λαού για να αποδεχθεί τα μέτρα εξανδραποδισμού των εργαζομένων βρίσκονται τόσο ο... άνεργος(!) εισοδηματίας πρόεδρος του ΣΕΒ όσο και η... «Εδώ ΔΝΤ! Εδώ ΔΝΤ!» εκφωνήτρια της Κομισιόν Μαρία Δαμανάκη. Από κοντά και οι τράπεζες, οι οποίες την Παρασκευή έλεγαν σε πελάτες τους σε ορισμένα υποκαταστήματα που ήθελαν να κάνουν αναλήψεις ότι δήθεν δεν έχουν λεφτά να τους δώσουν! Παραμύθι, το οποίο έλεγαν σε πελάτες-ανθρωπάκια για να καλλιεργήσουν κλίμα πανικού και υποταγής, την ίδια στιγμή που έδιναν όσα λεφτά ήθελαν στους ισχυρούς πελάτες και σε οποιονδήποτε άλλο πελάτη ύψωνε τη φωνή και απειλούσε να κάνει μήνυση στην τράπεζα για απάτη. Το κόλπο δεν έπιασε, αλλά έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους απατεώνες.