Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ακροδεξιός καγκελάριος προ των αυστριακών πυλών


Του Μιχάλη Ψύλου

Στα νιάτα του μετείχε σε συγκεντρώσεις νεο-Ναζί στην Αυστρία και είχε περάσει και από «παραστρατιωτική εκπαίδευση». Σήμερα, ως ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας θέλει να ακυρωθούν οι νόμοι που απαγορεύουν τη σβάστικα και επιδίδεται σε κυνήγι κατά των μεταναστών. Ο εικονιζόμενος Χάινς Κρίστιαν Στράχε είναι ένας από τους αρκετούς ακροδεξιούς ανερχόμενους «αστέρες» στην Ευρώπη, που φιλοδοξεί –και μάλιστα βάσιμα– να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Αυστρίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2013.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του Στράχε από 27% έως 30% στην πρόθεση ψήφου. Βρίσκεται στην πρώτη θέση, συναγωνιζόμενο με το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα του καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, ενώ το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Kόμμα ακολουθεί στην τρίτη θέση με 23%.

Τουλάχιστον το 43% των Αυστριακών τάσσονται υπέρ της συμμετοχής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας στην επόμενη κυβέρνηση, έδειξε δημοσκόπηση της Ντερ Στάρνταρντ. Το πιο ανατριχιαστικό είναι ότι επτά στους 10 σοσιαλδημοκράτες ψηφοφόρους βλέπουν θετικά τη συγκυβέρνηση με τους ακροδεξιούς!

«Ο Στράχε είναι πράγματι σε θέση να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Αυστρίας» γράφει η γερμανική Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ και προσθέτει: «Το αυστριακό εκλογικό σώμα δεν θέτει ζήτημα διακυβέρνησης για το κόμμα της Ελευθερίας, αλλά διερωτάται απλώς με ποια από τα κόμματα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να συνεργαστεί». Το κόμμα του Χάινς Κρίστιαν Στράχε αναδείχθηκε δεύτερη πολιτική δύναμη στη Βιέννη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο, αποσπώντας το 26% των ψήφων.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Μπάχμαγιερ, υπεύθυνο της δημοσκόπησης, η σημαντική σε σχέση με το παρελθόν αύξηση του ποσοστού του Χάινς Κρίστιαν Στράχε, οφείλεται στην έντονη κριτική του κατά της αυστριακής βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε περίπτωση που εκλεγεί το 2013, ο Στράχε δήλωσε ότι «δεν θα δώσουμε ούτε ένα σεντ σε χώρες όπως η Ελλάδα». Το κόμμα του γέμισε την περασμένη εβδομάδα τη Βιέννη με μια αφίσα που έδειχνε έναν άνδρα ξαπλωμένο σε μια αιώρα καλυμμένη με την ελληνική σημαία. «Τα χρήματά μας μόνο στο λαό μας», έγραφε η αφίσα.

Νερό στο μύλο της ακροδεξιάς –και φυσικά όχι μόνο στην Αυστρία– ρίχνει η έντονη εχθρότητα που καλλιεργεί το Βερολίνο και οι «δορυφόροι» του εναντίον των άλλων ευρωπαϊκών λαών και ιδίως της περιφέρειας, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, τους οποίους παρουσιάζουν ως τεμπέληδες, σπάταλους, παράσιτα που ζουν εις βάρος των άλλων. Ούτε που τους νοιάζει πόσο θα υποφέρουν οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί, οι Ισπανοί, οι Ιταλοί. Ούτε που τους καίγεται καρφί για το ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Γερμανία ενσταλάζει το μίσος στις καρδιές των ευρωπαϊκών λαών και οδηγεί στην αναβίωση των εθνικιστικών και ρατσιστικών στερεοτύπων που τόσο ακριβά έχει πληρώσει η Ευρώπη στο παρελθόν.

Και στην Αυστρία όμως μεγάλες είναι οι ευθύνες της σοσιαλδημοκρατίας για την άνοδο της ακροδεξιάς, καθώς οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες δεν διστάζουν να φλερτάρουν ακόμη και με τους πρώην νεοναζί, στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στην εξουσία. Όπως γράφει ο ιστορικός Γκέρχαρντ Ζέλιγκερ, «οι σοσιαλδημοκράτες έχουν απαξιωθεί στα μάτια των ψηφοφόρων γιατί εγκατέλειψαν τις αρχές τους και την παραδοσιακή πολιτική τους πλατφόρμα χάρη σε ένα φτηνό λαϊκισμό», που αποτελεί το κύριο όπλο της ακροδεξιάς.

Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό Σπίγκελ, ο σοσιαλδημοκράτης αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν είναι πολύ ευχαριστημένος που οι τρεις μεγαλύτερες εφημερίδες στη χώρα με ημερήσιες πωλήσεις 4,3 εκατομμύρια φύλλα τον στηρίζουν στην πρώτη τους σελίδα, αλλά η πλειονότητα των άρθρων τους ενισχύουν τις απόψεις του Στράχε…