Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ανυπότακτοι-λιποτάκτες: Ρεβάνς της κυβέρνησης Παπανδρέου

Αντιδραστικές οι νέες ρυθμίσεις για το στρατό



Με άγριο χαράτσι έως 6.000 ευρώ τιμωρούνται οι ανυπότακτοι και οι λιποτάκτες, μεθόδευση που αποδεικνύει όλη τη φορομπηχτική και εισπρακτική λογική της κυβέρνησης, την επιχείρηση τρομοκράτησης της νεολαίας, ενώ νομοθετούν τη λούφα των μοναχών. Ταυτόχρονα, όλος σχεδόν ο ανδρικός πληθυσμός της χώρας, που βρίσκεται σε κατάσταση εφεδρείας, τιμωρείται με χρηματική ποινή 90 ευρώ, που απαιτούνται από την εφορία, με πρόσχημα ότι δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του απέναντι στη στρατολογία: π.χ. δεν ενημέρωσε για αλλαγή διεύθυνση κατοικίας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ 

Τα ΜΑΤ χτύπησαν το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο




Κοντά στα 2.000 άτομα συμμετείχαν το Σάββατο 15/1, στο συλλαλητήριο ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, όπως προωθείται με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας. Αφρομή ήταν οι εξαγγελίες Παπουτσή για τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο για την... αποτροπή της μετανάστευσης. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς την 3η Σεπτεμβρίου, επιδιώκοντας να προσεγγίσουν την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου και θα πραγματοποιούταν συναυλία με πλειάδα καλλιτεχνών.

 ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ


Ναζιστική πρόκληση Μιχαλολιάκου

Ιδιαίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο Ν. Μιχαλολιάκος, δημοτικός σύμβουλος της Χρυσής Αυγής, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, όταν συνοδευόμενος από οκτώ «φουσκωτούς» που έπαιζαν το ρόλο του σωματοφύλακα, δεν δίστασε να χαιρετήσει ναζιστικά – αυτός ο «ελληνόψυχος» με το χαιρετισμό των ναζί, σαν γνήσιος γερμανοτσολιάς. Λίγο πριν αποχωρήσει, αφού προσπάθησε να αρθρώσει σε σειρά κάποιες λέξεις υπό τη μορφή ομιλίας, ανακοίνωσε, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια που προκάλεσαν οι ομοϊδεάτες του το περασμένο Σάββατο στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα εξ ονόματος υποτίθεται των κατοίκων της περιοχής, ότι πάντα θα κάνουν τα ίδια, σε κάθε προσπάθεια άλωσής της από αλλόθρησκους και ανθέλληνες. Έκλεισε το παραλήρημά του βρίζοντας με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς και χαιρετώντας ναζιστικά.



                                           
                                              

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα αρχή ή επιστροφή στο χθες;

Εξάμηνο «χάριτος» με μίνιμουμ πρόγραμμα συμβιβασμών


Μη σκαλίζεις τη στάχτη να ξανάβρεις φωτιά» τραγουδούσε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ωστόσο φαίνεται ότι και στην περίπτωση της συμμαχίας της Βαλτετσίου υπάρχουν σπίθες που ακόμα κρατούν και μένει να αποδειχτεί «αν μ’ ένα φύσημα του αέρα και αυτές θα χαθούν». Μετά τη στασιμότητα των προηγούμενων εβδομάδων, ακολούθησε μια έντονη κινητικότητα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ 

Μας πάνε για χρεοκοπία




Οργίασαν και πάλι αυτή την εβδομάδα οι φήμες και οι πληροφορίες με προέλευση το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι γύρω από το ενδεχόμενο «συντεταγμένης χρεοκοπίας», όπως την αποκαλούν οι Γερμανοί, της Ελλάδας. Δεν αναφερόμαστε στην ιδιαίτερα ευνοϊκή για την κυβέρνηση Παπανδρέου εκδοχή που έθεσε σε κυκλοφορία η σοσιαλδημοκρατική γερμανική εφημερίδα Ντι Τσάιτ και διέψευσε η δεξιά κυβέρνηση Μέρκελ, βάσει της οποίας ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ θα δώσει δάνεια στον Γ. Παπανδρέου να αγοράσει στη δευτερογενή αγορά υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα και έτσι να μεταφερθεί το επισφαλές ελληνικό χρέος από τις ιδιωτικές τράπεζες στα κράτη της ΕΕ!


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Εκφασισμός: Το λαϊκό κίνημα μπροστά σε έναν κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό

Από την άκρα Δεξιά στο κέντρο της πολιτικής




Ατελείωτος είναι ο μαύρος κατάλογος των αντιδραστικών αντιδημοκρατικών μέτρων και πρακτικών που χρησιμοποιεί ο αστικός συνασπισμός εξουσίας για να αντιμετωπίσει το εργατικό κίνημα, την Αριστερά και το ευρύτερο ρεύμα λαϊκής ανυπακοής. Ειδικά μετά την επιβολή του Μνημονίου τα φαινόμενα αυτά πυκνώνουν ολοένα και πιο ανησυχητικά. Αναφέρουμε ενδεικτικά, μόνο γεγονότα των τελευταίων ημερών: «Παράνομη και καταχρηστική», χθες, η απεργία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), σε συνέχεια μιας βιομηχανίας κατα-δικαστικών αποφάσεων ενάντια σε κάθε απεργία που δεν εντάσσεται στο καθωσπρέπει πλαίσιο της ΓΣΕΕ.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

Απεργία πείνας μεταναστών




Από τα αιματοβαμμένα πεδία του Έβρου, του Αιγαίου και του Ιονίου, το μεταναστευτικό πρόβλημα έρχεται να εγκατασταθεί, με όλη του την τραγικότητα, στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Από την ερχόμενη Τρίτη 25 Γενάρη, 300 μετανάστες και μετανάστριες, ξεκινούν απεργία πείνας.  Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, προχωρούν σε αυτή την ενέργεια, «μη έχοντας άλλο τρόπο για να ακουστεί η φωνή τους, για να γίνει γνωστό το δίκιο τους». 

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν τη χρεοκοπία μας






Με ιδιαίτερη σφοδρότητα επανήλθαν στην επικαιρότητα οι φήμες περί προετοιμασίας της Γερμανίας και της ΕΕ να κηρύξουν σε πτώχευση την Ελλάδα, συνοδευόμενες από ομοβροντία δηλώσεων κορυφαίων γερμανών οικονομολόγων. «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Όσο νωρίτερα αναγνωριστεί αυτό τόσο καλύτερα θα είναι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Γι’ αυτό και η Ελλάδα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με τις τράπεζες που την έχουν δανείσει για μια αναδιάρθρωση του χρέους της, στο πλαίσιο της οποίας οι τράπεζες θα παραιτηθούν από ένα μέρος των απαιτήσεών τους» δήλωσε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, πρόεδρος του κορυφαίου γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IFO. Ένας ακόμη γνωστός οικονομολόγος από τη Γερμανία, ο Μαξ Ότε, τάχθηκε υπέρ μιας «ταχείας αναδιάρθρωσης» του ελληνικού δημόσιου χρέους, προσθέτοντας μάλιστα αυτός ότι «ακόμη και μια αποχώρηση της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση» θα ήταν μια «πιο υπεύθυνη και μακροπρόθεσμα σταθερότερη λύση».
Γερμανοί αρμόδιοι εκπρόσωποι πάντως διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο τις φήμες που κυκλοφόρησαν. «Δεν είναι αληθές ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» ισχυρίστηκε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Ο διεθνής Τύπος πάντως καθόλου δεν πείστηκε από τις υποχρεωτικές σε αυτές τις περιπτώσεις διαψεύσεις των αξιωματούχων του Βερολίνου και των Βρυξελλών, οι οποίες άλλωστε αποδείχθηκαν ταχύτατα ψευδείς. Προχθές, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς μάλιστα έγραψαν ότι περιήλθε στην κατοχή τους ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι μια πρόταση που προκάλεσε θόρυβο αυτή την εβδομάδα και αφορά στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης για να αγοράσει υποτιμημένα ελληνικά κρατικά ομολόγα στη δευτερογενή αγορά «έχει συζητηθεί επί αρκετές εδομάδες από τους διαμορφωτές της πολιτικής της ΕΕ»! Το σχέδιο αυτό επιτρέπει στις ιδιωτικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ανεπιθύμητα ελληνικά ομόλογα και να τα φορτώσουν στα... κράτη της ευρωζώνης. Η ουσία πάντως είναι ότι αποκλείεται η Ελλάδα να βγει από την παγίδα του δημόσιου χρέους, αν δεν αποκτήσει μια κυβέρνηση η οποία να προχωρήσει σε παύση πληρωμών προς τους ξένους δανειστές.          

Ξεπουλούν ΔΕΗ και ενέργεια



Πρωτοφανές ξεπούλημα και διάλυση του τομέα της ενέργειας, έτσι ώστε να πλουτίσουν οι ξένες και ντόπιες εταιρείες που θα λεηλατήσουν τον κλάδο, προβλέπει το προσχέδιο του νόμου για την ενέργεια, που συζητείται ήδη σε κυβερνητικούς κύκλους. Η κυβέρνηση - «δώστα όλα» του ΠΑΣΟΚ, σε αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση των πολυεθνικών, ετοιμάζει να παραχωρήσει στο κεφάλαιο το σύνολο της ηλεκτρενεργειακής υποδομής της χώρας (ορυχεία, σταθμοί, δίκτυα) που αποτελούν ως σήμερα τη ΔΕΗ, μέσω του τεμαχισμού τους σε τρεις ανεξάρτητες ανώνυμες εταιρείες. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκτούν αποφασιστικές αρμοδιότητες στη διοίκηση αυτών των εταιρειών, με μόνη νομιμοποίηση την πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών.