Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Αναιρέσεις 2011: Ξεκινούν σε Πάτρα, Βόλο, Xανιά και Θράκη

Σε τέσσερις πόλεις της ελληνικής περιφέρειας ξεκινά σήμερα το πολιτικό-πολιτιστικό φεστιβάλ Αναιρέσεις 2011 με στόχο όπως και κάθε χρόνο να συνευρεθούν τα ρεύματα του κινήματος, οι ριζοσπαστικές θεωρητικές αναζητήσεις, οι εναλλακτικές πολιτιστικές προτάσεις, η νεολαία της αμφισβήτησης και οι παλαιότερες γενιές των αγώνων για μια διαφορετική πρόταση έξω από το κέρδος και τον ανταγωνισμό. 


Στην Πάτρα: Την Παρασκευή 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 6 μ.μ. Θέμα: «Από την Κερατέα στην Ξερόλακκα και το κίνημα “Δεν Πληρώνω” - Ελεύθεροι χώροι και κινήματα πόλης». Ομιλητές: Α.Παπασπυρίδης, Ι. Μασούρας, Κ. Τουλγαρίδης, Δ. Δεσύλλας. Ακολουθούν συναυλίες με τους: Jam diFusion, Apostolos Gougoulakis & band, Απροσάρμοστοι, Δ. Πουλικάκος και τα Αδέσποτα Σκυλιά. Το Σάββατο 28 Μαΐου θα γίνει συζήτηση στις 7 μ.μ. με θέμα: «Η αντικαπιταλιστική Αριστερά στην κρίση και η σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική». Ομιλητές: Κ. Καλαμπαλίκης, Β.Μηνακάκης, Δ. Δημητούλης. Συναυλίες: Hava  Rüzgα, Χαΐνηδες, Ρεμπέτικο Γλέντι. Επίσης στην Πάτρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 μ.μ. στον Έσπερο προφεστιβαλική εκδήλωση των Αναιρέσεων με θέμα 70 χρόνια ΕΑΜ και το σύγχρονο αντικαπιταλιστικό εργατικό Μέτωπο, ομιλητές: Α. Δραγανίγος, Α. Αναγνωστάκης, Κ. Γκάντας. Θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ: Άλλος δρόμος δεν υπήρχε. Και να μην ξεχάσουμε το μεγάλο γεγονός των Αναιρέσεων που θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 3-4-5 Ιουνίου.


Βαφτίζουν πρόοδο τη θύελλα του κεφαλαίου

 Θεσφατο η ευρωζώνη και η ΕΕ

 «Εργαλείο» το ευρώ, απογυμνωμένο από σχέσεις εξουσίας κατά την φιλο-ΕΕ Αριστερά

  
Ξανά και ξανά επανέρχεται το θέμα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και της στάσης της Αριστεράς απέναντι στο στρατηγικής σημασίας αυτό ζήτημα. Τελευταία αφορμή αποτέλεσε σχετική αρθρογραφία του Κώστα Καλλωνιάτη στην Αυγή της προηγούμενης Κυριακής με τίτλο «Το αδιέξοδο της εξόδου από το ευρώ». 




ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Καλλιδρομίου, όπως Μαρφίν;


Με μια καταδρομικού τύπου επιχείρηση, που θύμιζε περισσότερο κομάντο παρά κοινωνικούς αγωνιστές, μια ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε το προ-προηγούμενο Σάββατο (14 Μάη) στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Παρότι το συγκεκριμένο τμήμα είναι ένα μάλλον από τα πιο καλά φρουρούμενα στη χώρα, κατάφεραν να κάψουν αυτοκίνητα και μηχανές αστυνομικών και να διαφύγουν ανενόχλητοι. Αν για το αστυνομικό σώμα οι απώλειες είναι προφανώς ανεπαίσθητες, η ομάδα των κουκουλοφόρων «κατάφερε» να στείλει στο νοσοκομείο τρεις εργαζόμενους στη λαϊκή αγορά. Τον έναν μάλιστα, οπωροπώλη στο επάγγελμα, σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριά εγκαύματα, στην προσπάθειά του να σβήσει μια ανθοπώλισσα, που επίσης βρέθηκε στο νοσοκομείο...  Ποιοι έχουν άραγε ταξικό αντίπαλο έναν οπωροπώλη και μία ανθοπώλισσα; Μήπως οι ίδιοι που στοχοποίησαν τους τραπεζοϋπαλλήλους της Μαρφίν, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τριών εργαζομένων;



 ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Ευρωσυνδικάτα: Συνέδριο…αριστοκρατών


Η αριστοκρατία της ευρωπαϊκής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων) μπορεί να μη διάλεξε κάποια ...σουίτα ενός ξενοδοχείου Σοφιτέλ για να πραγματοποιήσει το 12ο Συνέδριό της, αλλά και οι πολυτελείς χώροι του Μεγάρου Μουσικής, περιστοιχισμένοι από δεκάδες ΜΑΤ, μια χαρά απεικονίζουν την εικόνα απόλυτης απόσπασης όλου αυτού του αστικοποιημένου συνδικαλιστικού εσμού από τον κόσμο της εργασίας. Μάλιστα, τα περίπτερα των συνδικάτων στου φουαγέ θύμιζαν εκθεσιακό χώρο, ενώ πουλούσαν ακόμα και μπλουζάκια - καπελάκια σε τιμή ευκαιρίας.

                                             (Η νέα ηγεσία της ETUC υποβάλλει τα σέβη της στον... σοσιαλιστή πρωθυπουργό)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Α. Παπαρήγα: «Ανάχωμα» και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Απαράδεκτη επίθεση στην αντικαπιταλιστική Αριστερά 

Το ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα έχει εγκαταλείψει την απόπειρα ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τις θέσεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και έχει εντείνει αντ’ αυτού τις επιθέσεις «κάτω από τη ζώνη». Ωστόσο η πρόσφατη επίθεση της Αλ. Παπαρήγα στην αντικαπιταλιστική Αριστερά ξεπέρασε τα όρια.









Συναίνεση: Από τη «θεραπευτική» ένεση στην εθνική

  
Με τον πλέον προκλητικό τρόπο συμπεριφέρονται πλέον τα κοράκια του διεθνούς κεφαλαίου και οι εγχώριοι υποστηρικτές τους. Με αφορμή την επικείμενη εκταμίευση τον Ιούνιο της πέμπτης δόσης του δανείου, οι απατεώνες της τρόικας (ΕΚΤ ΕΕ ΔΝΤ) με την πλήρη και ολόψυχη υποστήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ελληνικού κεφαλαίου απαιτούν, προκειμένου αυτή να πραγματοποιηθεί, την πλήρη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων. 

                                          (Πιέσεις από Ε.Ε για να βλέπουμε συχνά τέτοιες εικόνες


ΜΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ 

ΣΥΡΙΖΑ: Η «Μαύρη Βίβλος» ξεθώριασε


Θεσμική κυβερνητική διέξοδο από την κρίση και οπωσδήποτε μέσα στην ΕΕ και το ευρώ «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας τη «Μαύρη Βίβλο» του Μνημονίου ένα χρόνο μετά την ψήφισή του, κατέθεσε σημαντικά στοιχεία για τις ρίζες της κρίσης, όμως επέμεινε σε μια εναλλακτική της διαχείρισης.




ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ αποκηρήσσει ΠΑΣΟΚ


Όποιος σπέρνει απολύσεις, θα θερίσει θύελλες, θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα από τη βαρύτατη απώλεια που υπέστη σε πολιτικό και συμβολικό επίπεδο το κυβερνών κόμμα την Πέμπτη, όταν τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το ΠΑΣΟΚ. Η παράταξη που έχει την απόλυτη πλειοψηφία σε μια Ομοσπονδία με 50.000 μέλη εξέδωσε μια ανακοίνωση κόλαφο για την κυβερνητική πολιτική, η οποία καταλήγει στη φράση: «Καμία πολιτική συνάφεια δεν έχουμε με τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως αυτός εκφράζεται».



ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΟΥΤΑΡΗΣ

Το Μνημόνιο «θριαμβεύει»

Ασταμάτητο συνεχίζει την πορεία του προς την πλήρη εξαθλίωση των ελλήνων εργαζομένων, νέων, συνταξιούχων και μεσαίων στρωμάτων  το... Εξπρές του Μνημονίου. Αυτή την εβδομάδα έφτασε σε δύο νέους σταθμούς. Πρώτον, ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν απαίτησε εκ μέρους της ΕΕ να συμφωνήσει και ο A. Σαμαράς στη γραμμή Παπανδρέου και εκβίασε ωμά και δημόσια ότι αν δεν συναινέσει στη μνημονική πολιτική ο αρχηγός της ΝΔ, τότε ΕΕ και ΔΝΤ δεν θα δώσουν τη δόση του δανείου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ! Δεύτερον, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος επί του παρόντος «δεν είναι βιώσιμο», με άλλα λόγια είπε ότι η χρεοκοπία είναι αναπότρεπτη.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Κράτος “ανάπηρο” τάζουν στην Παλαιστίνη


Οι αραβικές εξεγέρσεις επιταχύνουν τις εξελίξεις γύρω από το Παλαιστινιακό, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις του Ισραήλ. Ο Σεπτέμβρης θα είναι μήνας ορόσημο, καθώς οι Παλαιστίνιοι θα απευθυνθούν στα Ηνωμένα Έθνη με στόχο την αναγνώριση του κράτους τους ως πλήρες μέλος του ΟΗΕ στα σύνορα του 1967.

                                    Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι με μόνο όπλο τους μια πέτρα συγκρούονται με τον ισραηλινό στρατό, την περασμένη Κυριακή κοντά στη Ραμάλα. 
                                            
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 

Στιγμιότυπα από τις φοιτητικές εκλογές

-Την πρωτιά κέρδισε η ΕΑΑΚ για άλλη μια χρονιά σε αρκετές σχολές στο ΕΜΠ που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα σε Αρχιτεκτονική, Ηλεκτρολόγους και Μεταλλειολόγους. Την πρωτιά κράτησε επίσης στην Αρχιτεκτονική Βόλου και Θεσσαλονίκης, στους Μηχανολόγους Πάτρας και στην Καλών Τεχνών Αθήνας.



Eπιμέλεια: Aγγελική Eρωτοκρίτου, Eλένη Tριανταφυλλοπούλου

Φοιτητικές εκλογές 2011


Φοιτητικές εκλογές: Άνοδος της ΕΑΑΚ σε όλες τις μεγάλες σχολές

Η ΠΑΣΠ «πλήρωσε» για την κοινωνική δυσαρέσκεια

Ξεκάθαρο αντικυβερνητικό μήνυμα έδειξαν οι φοιτητικές κάλπες τη προηγούμενη Τετάρτη καθώς η κυβερνητική παράταξη σημείωσε πτώση μεγαλύτερη από 2,5%. Πολλά περισσότερα συμπεράσματα μπορεί να δει κανείς αν διαβάσει σε βάθος τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, ενώ και οι εκτιμήσεις των πολιτικών δυνάμεων έχουν τη δική τους σημασία. Παρά τον προεκλογικό θόρυβο στα ΜΜΕ για εκκωφαντική αποχή από τις κάλπες, η τάση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς η συμμετοχή διατηρήθηκε στα περσινά επίπεδα.



ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ

Φοιτητικές εκλογές 2011: Ενισχυμένη η ΕΑΑΚ

Ελπίδα και παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα



Καταδικάστηκε ο «μονόδρομος» της κυβέρνησης

Γραφείο του Κ.Σ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση 

Oι φετινές φοιτητικές εκλογές της 18ης Μάη διεξήχθησαν στην περίοδο συμπλήρωσης ενός χρόνου από την υπογραφή του Mνημονίου μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ένας χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου η σύγχρονη χούντα του κεφαλαίου εξαπέλυσε μια ιστορικών διαστάσεων επίθεση στα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας, φέρνοντας την κοινωνική πλειονότητα στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ωθώντας τη νέα γενιά σε ένα ανύπαρκτο παρόν και ένα αβέβαιο μέλλον. Η περίοδος έχει φέρει στην επιφάνεια τις στρατηγικές ανεπάρκειες της Αριστεράς αλλά και της αδυναμίας να αποτελέσει έναν ανταγωνιστικό πόλο απέναντι στην επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου, παρά τους σημαντικούς αγώνες που εκτυλίχθησαν το προηγούμενο διάστημα.




Ο... «Φιλέλλην» Στρος - Καν


Ούτε οι γάλλοι σοσιαλιστές δεν έκλαψαν τόσο πολύ τη θορυβώδη –και βορβορώδη!– πολιτική πτώση του γάλλου διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος - Καν όσο τη θρήνησε το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και ο προπαγανδιστικός του μηχανισμός στα μέσα ενημέρωσης! Κορόμηλο έχυσαν το δάκρυ τα «παπαγαλάκια» για την απώλεια του «φιλέλληνα» Στρος - Καν παρόλο που πρόσφατα ξεφτίλισε εντελώς και έβγαλε ψεύτη τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, αποκαλύπτοντας μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα ότι είχαν επί πολλούς μήνες μυστικές συνομιλίες για την κατάρτιση του επαίσχυντου Μνημονίου.


Γιατί οι Αμερικάνοι πέταξαν σαν στημένη λεμονόκουπα τον Στρος Καν

Η διαπόμπευση από τους Αμερικανούς του Ντομινίκ Στρος Καν –του DSK,όπως είναι γνωστός στη Γαλλία– και ο εξαναγκασμός του σε παραίτηση ήταν αναμφίβολα άνευ προηγουμένου. Οχι ότι αισθάνθηκαν άσχημα οι λαοί όλου του κόσμου –με εξαίρεση ίσως τους Γάλλους για εθνικούς λόγους– για το μισητό «σοσιαλιστή του χαβαριού». Αλλά σίγουρα αποτέλεσε για πολλούς έκπληξη η εικόνα του σιδεροδέσμιου, πρώην πανίσχυρου αφεντικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.



ΜΙΧΑΛΗΣ ΨΥΛΟΣ 

Aνατρεπτική παρέμβαση στην EΣHEA

  Πρωτοβουλία για την Ανατροπή 

Εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και των αντιπροσώπων για το πανελλαδικό συνέδριο της ΠΟΕΣΥ διεξάγονται την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 25-26 Μαΐου. Η αναμέτρηση έρχεται σε μια περίοδο που η επίθεση της εργοδοσίας στα  ΜΜΕ είναι σφοδρή και ολομέτωπη και έχει στόχο τη δραστική μείωση των αποδοχών (της τάξης του 20-40%) και την αποδόμηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων – έτσι ώστε, στην επόμενη φάση, να είναι λιγότεροι, φτηνότεροι και πιο εύκολα ελεγχόμενοι. 


Στις εκλογές παρεμβαίνει η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, στο ψηφοδέλτιο της οποίας συσπειρώνονται αγωνιστές από το Αριστερό Ριζοσπαστικό ΜΜΕτωπο, τους Financial Crimes, το Σπάρτακο, καθώς και αρκετοί ανένταχτοι. Σκοπός της Πρωτοβουλίας είναι να εκφράσει το πιο πρωτοπόρο και ριζοσπαστικό τμήμα των εργαζομένων, συμβάλλοντας έτσι μετεκλογικά στην ανάπτυξη ενός κινήματος ικανού να αποκρούσει την επίθεση, να προκαλέσει ρήγματα στο στρατόπεδο κυβέρνησης και εργοδοσίας, να σπάσει το κλίμα ατομισμού, ηττοπάθειας και συμβιβασμού και, τελικά, να συνεισφέρει στην προσπάθεια για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου.



Διαβάστε παρακάτω τα ονόματα των υποψηφίων για το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ και για το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Είμαστε όλοι εναερίτες;



  Στα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της εβδομάδας που πέρασε συγκαταλέγονται ο 20χρονος Αφγανός και ο 27χρονος συμπατριώτης του που ομολόγησαν ότι αυτοί, μαζί με έναν Πακιστανό, δολοφόνησαν τον 44χρονο Μανώλη Καντάρη στην καρδιά της Αθήνας. Δυο αράδες κατέλαβαν στα ΜΜΕ τα 8χρονα δίδυμα αγοράκια από το Αφγανιστάν, που θαλασσοπνίγηκαν τα χαράματα της Τετάρτης, 15 μέτρα από την ακτή της Πρέβεζας. Λίγες αράδες παραπάνω γράφτηκαν για το βαρύ τραυματισμό ενός 30χρονου, άγνωστων μέχρι στιγμής λοιπών στοιχείων, που έπαθε ηλεκτροπληξία ενώ ήταν σκαρφαλωμένος σε πυλώνα της ΔΕΗ στην Κρήτη. Ο «άτυχος» εργάτης φέρει εγκαύματα στο 55% του σώματός του, το μυικό του σύστημα καταστράφηκε ενώ κινδυνεύουν ζωτικά του όργανα.





ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΙΑΝΤΖΗ 

Εργατική ενότητα ανατροπής, καμιά συναίνεση στην εξαθλίωση

Τρομοκρατούν με τη χρεοκοπία, αυτοί που οδηγούν στην πτώχευση του λαού
  
Σαν τα λυσσασμένα σκυλιά εφορμά το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους. Λίγες ημέρες πριν την εξαγγελία του νέου, ακόμα πιο φρικιαστικού αντεργατικού Μνημονίου, υπουργοί, υπουργίσιμοι εν αναμονή, κωλοτούμπες της συναίνεσης, επίτροποι της ΕΕ, ομιλούσες κεφαλές των μίντια και κρατικά επιδοτούμενοι βιομήχανοι, έχουν εξαπολύσει ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκράτησης του λαού. Όλοι αυτοί, πρόθυμες καμαριέρες του ΔΝΤ και της ΕΕ, που οδηγούν τους εργαζόμενους και τους ανέργους στην εξαθλίωση και τη χώρα στο γενικό ξεπούλημα, έχουν το θράσος να λένε στο λαό, ξανά, ότι πρέπει να αυτο-ακρωτηριαστεί για να μην... πτωχεύσει η χώρα.



ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Καμιά συναίνεση με τους εκ-βιαστές των αγορών

Και μόνο η απαίτηση εθνικής συναίνεσης από τους οικονομικούς δολοφόνους της ΕΕ, τους εκ-βιαστές του ΔΝΤ και την άθλια ταξική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα έπρεπε να λειτουργεί για τους εργαζόμενους ως σειρήνα κινδύνου, να προειδοποιεί για το χαρακτήρα των νέων ακόμα πιο άγριων μέτρων, που προωθεί η νέα τυραννία του κεφαλαίου. Συναίνεση για να ξεπουλήσουν κοψοτιμής το δημόσιο πλούτο, να απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους, να πάνε την ανεργία στο 20-25% και να διαμορφώσουν μισθούς και συντάξεις πείνας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αυτό που εννοούν είναι η επιβολή ενός «συναινετικού» καθεστώτος εκτάκτης ανάγκης, όπου η αντίσταση στα αλλεπάλληλα μνημόνια λεηλασίας θα τεθεί εκτός εθνικού πλαισίου και η πάλη για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, για την ανατροπή της επιδρομής των «αγορών» θα αντιμετωπίζεται με την πολύπλευρη κρατική και παρακρατική καταστολή. Είναι τέτοια η θηριωδία του αντεργατικού πακέτου που θέλουν να επιβάλουν, που δεν μπορεί να περάσει με κανονικές συνθήκες, έστω κι αυτής της κουτσουρεμένης αστικής δημοκρατίας.