Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Δεν άφησαν τίποτα όρθιο


Τα λέει όλα για την κατάσταση της Ελλάδας και τη σχέση υποτέλειας προς την ΕΕ μια καταπληκτική γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στους Άιρις Τάιμς του Δουβλίνου. Δείχνει έναν ρακένδυτο Έλληνα που κοντεύει να κοπεί στη μέση από μια πολύ σφιγμένη ζώνη. «Δεν βλέπω πώς μπορούμε να σφίξουμε ακόμη περισσότερο τη ζώνη μας» διαμαρτύρεται. «Άσε με να σου δείξω» του λέει ένας ευτραφής τροϊκανός. Και στην επόμενη σκηνή, με χαμόγελο υπέρτατης ικανοποίησης, έχει περάσει τη ζώνη στο ...λαιμό του εμβρόντητου Έλληνα και την έχει μετατρέψει σε λουρί σκύλου!




του Γιώργου Δελαστίκ


Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Η κυβέρνηση των δοσίλογων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν έφερε αντίρρηση απολύτως σε τίποτα από αυτά που απαίτησαν οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι της ΕΕ. Η εντυπωσιακά δουλική στάση τους οδήγησε μάλιστα σε ακραίες φραστικές προκλήσεις και πράξεις. Μέσα στο πλαίσιο της αχρειότητας της κυβερνητικής πολιτικής, πήγε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος έχει εξευτελιστεί παντελώς με τη μέχρι τώρα στάση του, να κάνει μια «ντρίμπλα»: Να διασώσει το επίδομα ανεργίας από τη μείωση κατά 22%. Οι εκπρόσωποι της ΕΕ όμως απαίτησαν ωμά να γίνει αυτό αμέσως γιατί δεν πρόκειται να δώσουν το «πράσινο φως» για τη σύναψη του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ! Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά να υποκύψει στον εκβιασμό ο υπουργός Εργασίας, να βάλει την ουρά στα σκέλια και να στέλνει ...φαξ στις Βρυξέλλες με δήθεν απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που μειώνει το επίδομα ανεργίας από τα 461 ευρώ μεικτά στα 359! «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Έλληνες αρνούνται να δεχθούν γκαουλάιτερ», δήλωσε κυνικά μετά από όλα αυτά ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος έχει πάθει υστερία βλέποντας τη μεν Μέρκελ να απογειώνεται στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της πολιτικής «πυγμής» απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και το δικό του κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών να μην μπορεί με τίποτα να περάσει στις δημοσκοπήσεις το όριο του 5% για να ξαναμπεί του χρόνου στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Η ξεφτίλα της ελληνικής αστικής τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων της στο νέο ρόλο των υποτελών συνεργατών των Γερμανών έχει φτάσει πάντως σε τέτοιο σημείο που τους έβγαλε γλώσσα ακόμη και ο ...πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου! Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πήρε τόσο πολύ αέρα, ώστε αποφάσισε να υπαγορεύσει δημοσίως στον ελληνικό λαό, τι επιτρέπεται να ...ψηφίσει στις εκλογές! Δεν υπερβάλλουμε. Σε συνέντευξή του στην τοπική γερμανική εφημερίδα Χάνοφερσε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ του Ανόβερου απείλησε ωμά ότι αν οι Έλληνες δεν ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τότε η ΕΕ θα κόψει κάθε δάνειο προς τη χώρα μας!!! «Αν ακραία κόμματα ενισχυθούν σε τέτοιο βαθμό που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να μην μπορούν να σχηματίσουν έναν πλειοψηφικό κυβερνητικό συνασπισμό και κληθούν να κυβερνήσουν πολιτικοί οι οποίοι θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα βοήθειας, τότε θα αποχωρήσουμε και εμείς» δήλωσε. «Να πάτε στον αγύριστο κι ακόμα πάρα πέρα!», είναι η απάντηση που θα δώσει και στις κάλπες ο ελληνικός λαός στους ευρωπαίους κατακτητές, αν και όταν γίνουν εκλογές. Μέχρι τότε όμως οι ξένοι επικυρίαρχοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους κάνουν πάρτι.

«Πάρτι» τρόπος του λέγειν δηλαδή σε ό,τι αφορά στην ελληνική αστική τάξη, η οποία ναι μεν έχει την ευρωπαϊκή στήριξη για να γδάρει τους έλληνες εργαζόμενους λεηλατώντας τα εισοδήματά τους μέσω δραματικής μείωσης των μισθών, αλλά σε ό,τι αφορά στη σχέση της με την ΕΕ και την προσδοκία χρηματοδότησης, θα συνεχίσει να υφίσταται το «μαρτύριο της σταγόνας». Ούτε ευρώ δεν θα πάρουν στο χέρι οι Έλληνες αστοί από τα 130 δισεκατομμύρια του δανείου! Ήδη τους έδωσαν μόνο τα μισά λεφτά του δανείου – 58,7 δισ. ευρώ για την ακρίβεια βρίσκονται πλέον υπό καθεστώς εκταμίευσης. Από αυτά, τα 30 δισ. θα καταβληθούν στους ιδιώτες ομολογιούχους για την ανταλλαγή ομολόγων που θα γίνει στο πλαίσιο του περιβόητου PSI, τα 5,7 δισ. θα πάνε για τόκους που οφείλει το ελληνικό Δημόσιο και τα 23 δισεκατομμύρια θα δοθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Δεν έμεινε τίποτα δηλαδή από την πρώτη δόση του δανείου! Μάλιστα, λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων των τραπεζών της χώρας μας, αλλά και την πλήρη πλέον καταβαράθρωση των ελληνικών ομολόγων στον πάτο της χωματερής των σκουπιδιών εξαιτίας του PSI, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ...μπατίρησε εντελώς! Ούτε η ΕΚΤ δεν παίρνει πλέον τα ελληνικά ομόλογα για να δώσει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, οπότε οι ηγέτες έδωσαν εντολή στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης (EFSF) να δώσει εγγυήσεις στην ΕΚΤ ώστε αυτή με τη σειρά της να χορηγήσει δάνεια ύψους 35 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Οι «πολιτικοί συμμορίτες» της κυβέρνησης φόρτωσαν κυρίως τις κρατικές τράπεζες, την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με ομόλογα που τώρα αποδεικνύονται σκουπίδια λόγω κουρέματος, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να τις διαλύσουν. Η ζημιά που υφίστανται υπερβαίνει τα ίδια κεφάλαιά τους και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) φτάνει στο ...196% των ιδίων κεφαλαίων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στο 356% των ιδίων κεφαλαίων της Αγροτικής Τράπεζας!!! Τα ...νταούλια των ΜΜΕ είναι για τη σωτηρία ή για τη χρεοκοπία;