Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

ΠΕΡΙσκόπιο

Αναβρασμός στην Πράγα

«Η μεταρρύθμιση βρωμάει» φώναξαν χιλιάδες Τσέχοι φοιτητές που διαδήλωσαν στο κέντρο της Πράγας και σε άλλες πόλεις της χώρας την Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι κατά του κυβερνητικού σχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εβδομάδας κινητοποιήσεων που οργάνωσαν οι φοιτητές στη χώρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προωθούμενη μεταρρύθμιση.





 Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει δίδακτρα και προωθεί μέτρα που θα οδηγήσουν στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και στον περιορισμό της ελευθερίας στη διδασκαλία. Αναλυτικά, προβλέπεται η επιβολή διδάκτρων έως και 10.000 κορονών (περίπου 400 ευρώ) το εξάμηνο στα κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και η αντικατάσταση ακαδημαϊκών από εκπροσώπους της κυβέρνησης και επιχειρηματίες στα διοικητικά όργανα των ιδρυμάτων. Ο Πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους υποστήριξε πως οι φοιτητές είναι πολιτικά υποκινούμενοι, θελοντας έτσι να μειώσει τις ευθύνες της πολιτικής του. Παράλληλα, ακύρωσε την προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Μπρνο, μετά την ανακοίνωση των φοιτητών πως δεν είναι ευπρόσδεκτος.

Όπου φύγει ...φύγει ο Σαρκοζί

Αντιμέτωπος με οργισμένους διαδηλωτές βρέθηκε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά την επίσκεψή του στη νοτιοδυτική πόλη Μπαγιόν, την Πέμπτη. Οι δεκάδες διαδηλωτές επεφύλασσαν θερμή υποδοχή στον Σαρκοζί που βρέθηκε στη συγκεκριμένη πόλη των Πυρηναίων –γαλλική περιοχή των Βάσκων– για προεκλογική συγκέντρωση. Οι λιγοστοί οπαδοί του, γρήγορα χάθηκαν μπροστά στους περισσότερους και πιο δυναμικούς διαδηλωτές, που φώναζαν «Σαρκοζί φύγε» και «Σαρκοζί, ο πρόεδρος των πλουσίων». Αντιμέτωπος με το μένος του πλήθους, ο Σαρκοζί μετά δυσκολίας και υπό σκληρές αποδοκιμασίες αναγκάστηκε να καταφύγει σε γειτονικό μπαρ, από το οποίο τον απεγκλώβισαν οι ειδικές δυνάμεις καταστολής της γαλλικής αστυνομίας. Ο Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για «βία εκ μέρους μιας μειοψηφίας κακοποιών με απαράδεκτη συμπεριφορά», ενώ κατά την έξοδό του από το μπαρ δήλωσε ότι λυπάται για τους «φανατικούς σοσιαλιστές που συμμαχούν με τους βάσκους αυτονομιστές».

Λογοκρισία από Ισραήλ

Έφοδο σε δύο τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην παλαιστινιακή πόλη Ραμάλα πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Οι ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν και κατάσχεσαν υπολογιστές, αρχεία, διοικητικούς φακέλους και όλους τους αναμεταδότες του Αλ Βατάν TV που σταμάτησε να εκπέμπει. Το τηλεοπτικό δίκτυο Κουντς έκλεισε επίσης μετά την έφοδο του ισραηλινού στρατού στα γραφεία του και την κατάσχεση του υλικού και του εξοπλισμού αναμετάδοσης. Εντωμεταξύ, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τη συνέχιση ή όχι της οικονομικής και κάθε άλλου είδους συνεργασίας της με την ισραηλινή πλευρά μετά και από τη νέα αποτυχία των προσπαθειών αναθέρμανσης των συνομιλιών, εξαιτίας της άρνησης της ισραηλινής ηγεσίας να «παγώσει» τον εποικισμό και να ξεκινήσει τις συνομιλίες στη βάση των συνόρων του 1967. Παράλληλα, εντείνονται οι επαφές με τη Χαμάς για σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Φτώχεια στην Ινδία

Εικοσιτετράωρη γενική απεργία πραγματοποιήθηκε στην Ινδία ενάντια στη ραγδαία αύξηση των τιμών που οδηγεί σε μεγαλύτερη φτώχεια την κοινωνική πλειοψηφία στην κατά τα άλλα αναπτυσσόμενη, με τους όρους της αγοράς, χώρα. Εκατομμύρια απεργοί συμμετείχαν σε διαδηλώσεις διεκδικώντας την καθιέρωση κατώτατου μισθού, ενίσχυση εργασιακών δικαιωμάτων και ασφάλιση για όλους.

Ταπείνωση της Σερβίας

«Γη και ύδωρ» έδωσε η Σερβία για να εξασφαλίσει το «καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη» χώρας στην ΕΕ, το οποίο της χορηγήθηκε μόλις την Πέμπτη. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και ΕΕ μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια, ανοίγοντας νέο κύκλο εξευτελιστικών παραχωρήσεων από τη σερβική πλευρά. «Οι χώρες της ΕΕ είχαν εκτιμήσει θετικά τις προσπάθειες της Σερβίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς όπως και για τη σύλληψη των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου Σερβοβοσνίων. Επίσης εκτιμήθηκε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα δεν έχουν κλείσει το παράθυρο του διαλόγου», τονίζεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.