Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Στο πλευρό της Ελευθερίας!


Ένα από τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2011 ήταν ο πολύμηνος, σκληρός κι αποφασιστικός αγώνας που έδωσαν οι κάτοικοι της Κερατέας και των γύρω δήμων ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής ξεπερνώντας τις διαθέσεις της τοπικής εξουσίας και οργανωμένοι σε συνελεύσεις απ’ όπου αποφάσιζαν οι ίδιοι δημοκρατικά για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, τελικά κατάφεραν να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης.

του Γιώργου Μιχαηλίδη


 Νίκησαν ακόμα και την άγρια καταστολή εναντίον τους, τον πρωτοφανή σε διάρκεια και βαρβαρότητα πόλεμο που είχε εξαπολύσει το κράτος με τις δυνάμεις ασφαλείας να περικυκλώνουν και να πνίγουν κάθε τόσο την πόλη στα χημικά, τακτική που κόστισε και το θάνατο ενός αγέννητου βρέφους. Μέσα απ’ αυτή τη μάχη που δόθηκε και κερδήθηκε συλλογικά ξεχώρισαν και άνθρωποι που με το λόγο τους και την αγωνιστικότητά τους πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Ελευθερία Ψυχογιού. Η Ελευθερία Ψυχογιού δραστηριοποιείται στην Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής της, στη Συντονιστική Επιτροπή της Σαρωνίδας για ελεύθερες παραλίες, είναι μέλος του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και μέσω της YRE προσφέρει εθελοντικά την εργασία της στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο. Πρόκειται δηλαδή για έναν ενεργό πολίτη που αγωνίζεται για πολιτικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Όταν όμως κατά τη διάρκεια ζωντανής σύνδεσης με την τηλεοπτική εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου κατήγγειλε τη σύζυγο του Θόδωρου Πάγκαλου, δημοτική σύμβουλο στην περιοχή, για την άρνησή της να υποστηρίξει ψήφισμα συμπαράστασης στους κατοίκους της Κερατέας, δέχτηκε μήνυση από την τελευταία η οποία αξίωσε 300.000 ευρώ και 12μηνη κράτησή της επειδή την αποκάλεσε «κυρία Παγκάλου». Πιο συγκεκριμένα στην αγωγή της αναφέρει: «Η εναγόμενη σκοπίμως αναφέρθηκε σε εμένα με το επώνυμο του συζύγου μου βουλευτή και αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, με σκοπό να με απαξιώσει, να με ευτελίσει και να πλήξει την προσωπικότητά μου».
Το δικαστήριο έχει οριστεί για την Πέμπτη 8 Mαρτίου (κτίριο 4, αίθουσα 1) στα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων. Εκατοντάδες υπογραφές συμπαράστασης προς την Ελευθερία Ψυχογιού έχουν συλλεχθεί και είναι χρέος κάθε ανθρώπου με δημοκρατικές ευαισθησίες να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του την ημέρα της δίκης.