Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Επίδειξη δύναμης του Κάμερον στο κίνημα των καταλήψεων


 «Ο Άγιος Παύλος διώχνει τους αγανακτισμένους του Λονδίνου», ήταν ο τίτλος αρκετών βρετανικών εφημερίδων ύστερα από την επιχείρηση εκκένωσης του βρετανικού κινήματος Καταλάβετε το Λονδίνο που παρέμεναν έξω από τον καθεδρικό του Αγίου Παύλου στην καρδιά του Λονδίνου. Με τη σύμφωνη γνώμη της Eκκλησίας, η αστυνομία απομάκρυνε τις πρόχειρες εγκαταστάσεις και συνέλαβε 20 άτομα που επιχείρησαν να αντισταθούν ειρηνικά. Τα φώτα της δημοσιότητας πάντως έπεσαν τελικά πάνω στην Eκκλησία της Αγγλίας, η οποία ενώ έδωσε το «πράσινο φως» (αν όχι την εντολή) για την επιχείρηση της αστυνομίας, στη συνέχεια επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις, δείχνοντας ένα πιο φιλικό πρόσωπο προς τους διαδηλωτές.



του Άρη Χατζηστεφάνου


Οι συγκεντρωμένοι βρίσκονταν εκεί από τις 15 Οκτωβρίου του 2011, όταν η αστυνομία τους απαγόρευσε να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και πορεία προς το Xρηματιστήριο.
Η επιχείρηση θύμιζε και σε αυτή την περίπτωση κινηματογραφική ταινία, καθώς η αστυνομία ξεκίνησε ρίχνοντας στους συγκεντρωμένους φως με ισχυρούς προβολείς τους οποίους στη συνέχεια έσβησε προκειμένου να γίνεται πιο δύσκολη η καταγραφή των γεγονότων από κάμερες. Ειδικά φορτηγά της αστυνομίας βρέθηκαν στο σημείο προκειμένου να μαζέψουν προσωπικά ήδη και εξοπλισμό των συγκεντρωμένων ο οποίος κατασχέθηκε. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση ενός φράχτη έξω από την εκκλησία του Αγίου Παύλου, ο οποίος δυσχεραίνει την επανακατάληψη του χώρου.

Η αστυνομία πραγματοποίησε ουσιαστικά μια επίδειξη ισχύος, αφού οι συγκεντρωμένοι είχαν αποφασίσει ούτως η άλλως να αποχωρήσουν ειρηνικά τις επόμενες ημέρες. Η επιχείρηση μάλιστα θύμιζε υπερβολικά την αντίστοιχη εκκένωση των διαδηλωτών έξω από το κοινοβούλιο, όταν χρησιμοποιήθηκαν πάνω από δέκα κλούβες με ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας για να απομακρύνουν περίπου 12 άτομα από την πλατεία. Και στις δύο περιπτώσεις η «μάχη» είχε μεταφερθεί και στα δικαστήρια, όπου η βρετανική δικαιοσύνη έκρινε ότι οι συγκεντρωμένοι δεν έχουν το δικαίωμα να παραμένουν στις συγκεκριμένες πλατείες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με παράλληλες επιχειρήσεις η αστυνομία εκκένωσε καταλήψεις κτιρίων σε άλλες περιοχές του Λονδίνου.
Η περίπτωση του καθεδρικού του Αγίου Παύλου πάντως είχε αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι συγκεντρωμένοι εκεί βρίσκονταν μέσα στα όρια του λεγόμενου Σίτι του Λονδίνου, το οποίο διατηρεί ορισμένα χαρακτηριστικά αυτονομίας. Η περιοχή φιλοξενεί τα μεγαθήρια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το Σίτι έχει το δικό του κυβερνήτη που ακούει στον τίτλο lord Mayor of London και κυρίως έχει ...το εκλογικό σύστημα του μέλλοντος. Για την ακρίβεια, στο Σίτι δεν ψηφίζουν μόνο οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δικαιώματα ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων τους.

Το Σίτι όμως αποτελεί εικόνα από το μέλλον και για έναν ακόμη λόγο. Η αστυνομία του η οποία δρα ανεξάρτητα από την Σκότλαντ Γιάρντ, έχει ως μοναδικό στόχο να προστατεύει τις πολυεθνικές που εδράζονται στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν δημιουργήθηκε το κίνημα Καταλάβετε το Λονδίνο, στο πρότυπο του αμερικανικού κινήματος Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ και των Eλλήνων και Iσπανών αγανακτισμένων, η αστυνομία ονόμασε τους συγκεντρωμένους «τρομοκράτες». Με επιστολή που έστειλε σε τραπεζίτες και επιχειρηματίες στην οικονομική συνοικία του Λονδίνου προειδοποιούσε ανοιχτά ότι οι ακτιβιστές αποτελούν «τρομοκρατική απειλή» και τους ανέφερε μαζί με οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα.