Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Εμφανίστηκαν οι νέοι Τσιριμώκοι!




Σαν έτοιμοι από καιρό, ο αρχιτέκτονας της μνημονιακής πολιτικής κος Βενιζέλος και το αριστερό του δεκανίκι κος Κουβέλης ανέλαβαν να λύσουν το πρόβλημα της… ακυβερνησίας της χώρας, προτείνοντας «οικουμενική κυβέρνηση» που ουσιαστικά θα αναλάβει να συνεχίσει την πολιτική του Μνημονίου! Είτε για 2 χρόνια, είτε για 3 χρόνια, με διαφοροποιήσεις ή μη, κάποιοι προσπαθούν να αναστήσουν τα Μνημόνια που ο λαός έστειλε στο καλάθι των αχρήστων.

Μπροστά στη λαϊκή οργή που σάρωσε την πολιτική των δανειακών συμβάσεων, της Τρόικας και της ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν, νέες κυβερνήσεις Τσιριμώκων ετοιμάζονται από τους πρόθυμους του κεφαλαίου.

Οι «υπεύθυνες» δυνάμεις του τόπου δεν θέλουν να αφήσει τον λαό «ακυβέρνητο», προφασίζονται… Δεν είναι ακυβερνησία, είναι η απόφαση του λαού να ξεφορτωθεί την Τρόικα και τα κατοικίδιά της. Δεν θέλουν να κινδυνεύσει να βγει η χώρα από το ευρώ, λένε… Αυτό που τους φοβίζει είναι η απόφαση των εργαζόμενων να πάνε κόντρα στις «νουθεσίες» της Μέρκελ και του Τόμσεν, να πάψουν να φοβούνται το ΔΝΤ και την ΕΕ, να πάψουν να δέχονται τις ανθρωποθυσίες στο βωμό της «ευρωπαϊκής οικογένειας».



Γραφείο Τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ






Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επαναλαμβάνει τη θέση της ότι κάθε απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης στην βάση της πολιτικής του Μνημονίου, κάθε διαχειριστικής αντιλαϊκής συγκυβέρνησης, συνιστά πραξικόπημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί και να σαρωθεί από ένα λαϊκό ξεσηκωμό.

Σε περίπτωση που οι διεργασίες για μια τέτοια κυβέρνηση δείχνουν να προχωρούν τις επόμενες μέρες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί όλο το λαό να βγει στο δρόμο και στις πλατείες για να τις εμποδίσει, καλεί όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς να συμμετάσχουν και να οργανώσουν από κοινού ένα πλατύ λαϊκό κίνημα που θα ανατρέψει τα σχέδια του κεφαλαίου.

Την Κυριακή έγινε ένα πρώτο βήμα. Ο λαϊκός ξεσηκωμός είναι ο μόνος που μπορεί να σαρώσει τα Μνημόνια και όσους προσπαθούν να τα νεκραναστήσουν!
















ΘEMA: Η βοηθούμενη άνοδος της φασιστικής ακροδεξιάς

«Δημοκρατία της Βαϊμάρης»


Η αστική τάξη και το κράτος παρότι εμφανίζονται ως πολέμιοι της άκρας Δεξιάς τη στηρίζουν με πολλούς τρόπους: Μέσα από τα δίκτυα ενημέρωσης, μέσα από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς αναπαράγοντας το ρατσισμό και επίσης επιδεικνύοντας ανοχή στη δράση θυλάκων της άκρας Δεξιάς στους μηχανισμούς καταστολής.



 «Τ’ αρχινισμένο σύνθημα πάντα μου μένει όταν ακούω από τότε ακορντεόν / κι έχει σαν στάμπα τη ζωή μου σημαδέψει δεν / θα περάσει ο φασισμός» (Π. Νεγρεπόντης, Μ. Λοΐζος). 

του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Πρώτες εκτιμήσεις για τις εκλογές της 6ης Μάη 2012


  1. Οι εκλογές της 6ης Μάη κατέγραψαν μια εκκωφαντική όσο και αντιφατική λαϊκή καταδίκη των κομμάτων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, που υλοποίησαν από κυβερνητικές θέσεις την άγρια αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και των Μνημονίων. Ο λαός αψήφησε τα τρομοκρατικά διλήμματα κι έριξε ένα τρανταχτό εκλογικό χαστούκι στα κόμματα που πρωτοστάτησαν στο «μαύρο μέτωπο». Στην καταδίκη αυτή συνέβαλε το μαζικό κίνημα των προηγούμενων χρόνων, με τα όριά του, αλλά και η παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.  Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ.

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν ανεκτίμητη επένδυση για το μέλλον


Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Γιώργος Ρούσης έκανε την παρακάτω δήλωση:

Με την ψήφο του ο  Ελληνικός λαός, σπάζοντας εν μέρει τη βαθύτατη διάβρωση του από την κυρίαρχη ιδεολογία, καταδίκασε με αντιφατικό τρόπο τα μνημόνια, την αντιλαϊκή πολιτική,  τους ντόπιους πολιτικούς φορείς της, το μπλοκ εξουσίας που στήριζε την Τρόϊκά, τους ξένους δυνάστες του, σήμανε το τέλος του δικομματισμού με την κλασική του μορφή .



Όσον φορά στην Αριστερά:

Για το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη



Το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη σηματοδοτεί πρώτα από όλα την εκκωφαντική καταδίκη των πολιτικών των Μνημονίων και της Τρόικας και τον καταποντισμό των κομμάτων της συγκυβέρνησης, το τέλος των απειλών ότι «αν δεν ψηφίσουμε αυτούς που πρέπει» θα μας διώξουν από το ευρώ και την ΕΕ.

 Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ώρα εκλογικής ανατροπής


Να υπερνικήσουμε τη φοβερή δύναμη της συνήθειας

"Η δύναμη της συνήθειας εκατομμυρίων και δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων είναι η πιο φοβερή δύναμη", έγραφε ο Λένιν στο Ο Αριστερισμός παιδική αρρώστια του κομμουνισμού. Και αυτή η δύναμη αποτελεί έναν βασικό παράγοντα διαμόρφωσης μιας συντηρητικής συνείδησης, η οποία με τη σειρά της λειτουργεί υπέρ της διατήρησης της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων.




του Γιώργου Ρούση


ΑΝΤΑΡΣΥΑ παντού, ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή


Mπορεί κανένας λογικός άνθρωπος να φανταστεί τον δοσίλογο στρατηγό Τσολάκογλου –τον γνήσιο, όχι τα σημερινά αντίγραφά του!– κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής της Ελλάδας να προκηρύσσει ...εκλογές και να νομίζει ότι θα τις κερδίσει με το σύνθημα ...«Κατοχή ή ακυβερνησία»; Κι όμως με το σύνθημα αυτό προσπαθούν να ενισχύσουν την εκλογική απήχηση των κομμάτων τους στις αυριανές κρίσιμες βουλευτικές εκλογές τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος  όσο και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς! «Μνημόνιο ή ακυβερνησία» είναι το σύνθημα που κατά κόρο ουσιαστικά προτάσσουν – και περιμένουν από τον κόσμο να τους ψηφίσει!



του Γιώργου Δελαστίκ 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με πάθος κι αισιοδοξία



Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι ανοιχτές προεκλογικές εκδηλώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα.

Μαζική συγκέντρωση, μαχητικό και αισιόδοξο πνεύμα, έντονη νεολαιίστικη παρουσία και συμμετοχή από κάθε γενιά των κοινωνικών αγώνων. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της πετυχημένης κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης στην Αθήνα την περασμένη Δευτέρα στο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης.


                               (φωτογραφία από την συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη)

του Γιώργου Κρεασίδη

Ανυπακοή στο κατά ...Παπαδήμον ευαγγέλιο!





Εάν τα δύο κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση του κεφαλαίου και της τρόικας καταφέρουν –και τολμήσουν– να σχηματίσουν και την επόμενη, μετά τις εκλογές της Κυριακής, τότε έχουν έτοιμο το πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών. Το περιέγραψε, με κάθε λεπτομέρεια, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος λειτούργησε και αυτή τη φορά ως η φωνή της μνημονιακής συνείδησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Μάχες οπισθοφυλακής και όχι αντεπίθεση



Πρώτα λαϊκή εξουσία και μετά διαγραφή του χρέους, διακηρύσσει η Αλέκα Παπαρήγα

Η λέξη «αντεπίθεση» μπορεί να δέσποζε στο πανό πίσω από την Αλέκα Παπαρήγα στη διακαναλική συνέντευξη του Ζαππείου, όμως το περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και της τακτικής πρότασης του κόμματος προς τους εργαζόμενους παραπέμπουν περισσότερο σε «άμυνα» και προφύλαξη πριν τη θύελλα.



του Γιώργου Λαουτάρη

Το κίνημα των τυφλών και η πάλη του λαού


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης είναι συνέπεια της πολιτικής που επιβάλλεται από τα μνημόνια, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις για τον ασφυκτικό περιορισμό των κοινωνικών δαπανών. Είναι συνέπεια μιας πολιτικής που καταδυναστεύει τη χώρα, απορρέουν από την ίδια τη φύση του καπιταλισμού που θεωρεί μη παραγωγικό και βαρίδι τον άνθρωπο με αναπηρία και αντιμετωπίζει τις δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες σαν διαφυγόντα κέρδη για τις τράπεζες και την επιχειρηματική δράση.



ΣΑΒΒΑΣ ΨΑΛΤΗΣ*

Διεκδικώντας την «υγεία της καταιγίδας»



Όταν ενσκήπτουν θύελλες υπάρχουν πάντοτε εκείνοι που τρομοκρατημένοι το μόνο που κάνουν είναι να κοιτάζουν επίμονα στον ορίζοντα μήπως και φανεί μια αλλαγή ή μήπως περάσει γρήγορα το φαινόμενο ή προσεύχονται ώστε το προαναγγελθέν κακό να στρίψει και να καταστρέψει τους διπλανούς. Υπάρχουν επίσης κι οι άλλοι που κατεβάζουν τα μάτια προς το χώμα για να μην δούνε το επερχόμενο, κι ίσως, πού ξέρεις, για να ανακαλύψουν μέσα στην αναταραχή κάποιο χαμένο νόμισμα, ένα απρόβλεπτο κέρδος. Και υπάρχουν πάντα οι μερικοί που αποφασίζουν να κοντραριστούν στα ίσα. 



του Θανάση Σκαμνάκη

Κωλοτούμπα Τσίπρα για το δημόσιο χρέος


Εξόχως αποκαλυπτική αποδείχτηκε η απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ερώτηση του Γιώργου Λαουτάρη, εκ μέρους του Πριν. Η ερώτηση ήταν η εξής: «Κύριε πρόεδρε, παρατηρώ με προσοχή τις δημόσιες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και έχω διαπιστώσει μια σταδιακή έκπτωση σε ένα από τα βασικά σας συνθήματα σχετικά με το χρέος. Το 2010 κάνατε λόγο για στάση πληρωμών για το δημόσιο χρέος προς τους πιστωτές. Το 2011 μιλήσατε για τριετή αναστολή πληρωμών του δημοσίου χρέους.





του Λεωνίδα Βατικιώτη

Ο φόβος στο αντίπαλο στρατόπεδο


Οι επερχόμενες εκλογές σηματοδοτούνται από την πιο βάρβαρη και επιθετική λεηλασία της άρχουσας τάξης εδώ και πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα, που εξαπολύθηκε απέναντι στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Επιχειρούν να διαλύσουν κάθε έννοια συλλογικής μορφής διεκδίκησης, καταργούν εργατικές κατακτήσεις αιώνων, νομοθετούν το «δίκιο» του διευθυντικού δικαιώματος στις απολύσεις, την εκ περιτροπής και την απλήρωτη εργασία και οδηγούν στην παρανομία οποιαδήποτε αγωνιστική διεκδίκηση. Όλοι εμείς, η μεγάλη κοινωνική εργαζόμενη πλειοψηφία έχουμε τη δυνατότητα να καταδικάσουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την πολιτική που μας παίρνει «μέτρα» όλη την προηγούμενη διετία.


 ΚΟΒΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ*


Ορόσημο αναμέτρησης


Στις 6 Μαΐου 2012 αναμετράται το μπόι της αξιοπρέπειας των ελλήνων πολιτών, η διάθεση χειραφέτησης της εργατικής τάξης, ο πολιτισμός του ανθρώπου, με τη διάθεση υποταγής στις τράπεζες, στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Η θέληση του πολίτη για να διαφεντέψει τον εαυτό του. Η διάθεση να πει ένα βροντερό Όχι στον κόσμο που δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν κάποιοι για λογαριασμό του χρησιμοποιώντας την άποψη του να σωθεί η πατρίδα.

Γιώργης Τρικαλινός

Αριστερή κυβέρνηση και εξουσία



Αρκετές αναλύσεις και ποικίλες συζητήσεις συσχετίζουν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά τη λεγόμενη «αριστερή κυβέρνηση» ως τμήμα της στρατηγικής μετάβασης προς το σοσιαλισμό, παρουσιάζοντας αρκετά ιστορικά παραδείγματα και διανθίζοντας το όλο ζήτημα με επίκαιρες προεκτάσεις.


του Πέτρου Κοσμά

ΔΗΜΑΡ: Κύκλος χαμένων βουλευτών


Με ένα γρίφο προσχώρησε ο Φώτης Κουβέλης στις πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν ένα είδος αριστερής κυβέρνησης. Βομβαρδιζόμενος από την πρόκληση να κατονομάσει ποιες δυνάμεις θα περιλάβει στις προσκλήσεις του όταν έρθει η διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποφεύγει επιμελώς να μιλήσει με «ονόματα και διευθύνσεις» και επιλέγει ορολογία που μάλλον συσκοτίζει παρά υποδεικνύει επιλογές: Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει «να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, με επίσης προοδευτικό περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά στη διακαναλική του συνέντευξη Τύπου. Ποιες είναι όμως αυτές οι «προοδευτικές δυνάμεις»;


του Γιώργου Λαουτάρη

Αριστερή κυβέρνηση: και σαν τραγωδία και σαν φάρσα


Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εντολή για το σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης. Με αυτό το βασικό σύνθημα απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στην προχθεσινή προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα. Η ομιλία του ήταν γεμάτη αναφορές στην κυβερνητική δυνατότητα της Αριστεράς, ενώ απουσίαζε κάθε αναφορά στο κίνημα και στην επιτακτική ανάγκη ανασυγκρότησής του (ως όρο για κάθε θετική εξέλιξη).



του Γιάννη Ελαφρού

Λαϊκή ανταρσία στις κάλπες, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στη Βουλή

Πολύ κοντά στην είσοδό της, όπως δείχνουν όλες οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις

 Από το εάν ξεπεράσει το 3% εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό εάν θα κάνουν κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρίσκεται πολύ κοντά στην είσοδό της στη Βουλή! Αυτό δείχνουν όλες οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις, οι οποίες έφτασαν στα χέρια δημοσιογραφικών επιτελείων μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες του Πριν, σε συνδυασμό με μια «λαϊκή ανταρσία» στις κάλπες, η οποία οδηγεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε μεγάλη πτώση. Με βάση αυτές τις δημοσκοπήσεις, την περασμένη εβδομάδα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε αποσπάσει ήδη ποσοστά της τάξης του 2,4 - 2,8% στην απόφαση ψήφου, ενώ παρέμενε, μέχρι προχθές, ένα ακόμη υψηλότατο ποσοστό αναποφάσιστων της τάξης του 15%, που θα κριθεί πάνω στην κάλπη και από το οποίο, πάλι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διεκδικούσε ένα πρόσθετο 3% με 4% επί των αναποφάσιστων. Επαναλαμβάνουμε, ότι όλα τα παραπάνω δεν στηρίζονται απλά στη γενική εμπειρική μας εκτίμηση, η οποία απλώς επιβεβαιώνεται. Φαίνεται, όμως, ότι η ανοδική τάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποκρυβόταν εδώ και καιρό.



του Κώστα Μάρκου