Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Του Ιράκ τα εννιάμηνα






Έπρεπε να περάσουν εννιά μήνες από τις εκλογές στο Ιράκ που ανέδειξαν πρώτο σε ψήφους το συνασπισμό που ηγείται ο Νουρί αλ Μαλίκι, χωρίς όμως να του δίνουν την  πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης,  μέχρι ο επικεφαλής του αντίπαλου κόμματος Ιρακίγια, Αγιάντ Αλαουί, να αποδεχτεί να συμβάλει στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, υπό όρους. Στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις,  με σκοπό να ξεκαθαριστεί ο ρόλος αλλά και οι εξουσίες του Αλαουί, σε ρόλο διαιτητή βρίσκονται οι ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Ομπάμα να σπρώχνει προς τη δημιουργία ενός νέου «ευρύχωρου» στρατηγικού συμβουλίου. Στην πολεμικά εισαγόμενη «δημοκρατία» του Ιράκ ο Μαλίκι πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι την 25η Δεκεμβρίου.



Πόρτα στον Αμπάς

Ακόμη και η Πυθία θα ζήλευε την απάντηση που πήρε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Aρχής, Μαχμούντ Αμπάς στο αίτημα που κατέθεσε στην ΕΕ για αναγνώριση της ύπαρξης παλαιστινιακού κράτους βασισμένου στα σύνορα που ίσχυαν το 1976. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από κοινή συνεδρίαση, δήλωσαν ότι θα αναγνωρίσουν την ύπαρξη του Παλαιστινιακού Κράτους όταν «η στιγμή είναι κατάλληλη» τονίζοντας εμφατικά την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ. Κι όσο η ΕΕ αρκείται στο να εκφράζει την «απογοήτευσή της» που το κράτος του Ισραήλ δεν πάγωσε τη συνέχιση του εποικιστικού προγράμματος του, νέοι έποικοι εγκαθίσταντα. Tο τοίχος παραμένει στη θέση του και η κατοχή συνεχίζεται.

Τρομο-λαγνεία στη Σουηδία

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί από το «κύμα της διεθνούς τρομοκρατίας» εντάσσει ο σουηδικός Tύπος πλέον τη Σουηδία, που βιώνει μέρες τρομολαγνείας... Μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Στοκχόλμη που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος, η σουηδική αστυνομία, με λίγη βοήθεια από τη Σκότλαντ Γιάρντ, επιβεβαίωσε ότι «κατά 98%» ο βομβιστής ήταν ο Ταιμούρ αλ Αμπντάλι. Εικασίες ωστόσο γίνονται ακόμη για το ποιός ήταν ο στόχος του, μιας και η έκρηξη του μηχανισμού που έφερε μαζί του ήταν πρόωρη, όπως και για το ποιοί ήταν οι συνεργοί του. Κι ενώ οι σουηδικές αρχές συνδέουν το χτύπημα με την εμπλοκή της χώρας στο Αφγανιστάν, καμιά δήλωση δεν έγινε για την απόσυρση των σουηδικών στρατευμάτων από εκεί...

Σε ποιόν ανήκει η Νιγηρία;

Απέσυρε τις κατηγορίες ενάντια στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντίκ Τσέινι η Eπιτροπή Oικονομικών Eγκλημάτων της Νιγηρίας. Οι κατηγορίες αφορούσαν υπόθεση δωροδοκίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τον 1994 ως το 2004, όταν η εταιρεία Χαλιμπάρτον δέχτηκε συμβιβαστικά να καταβάλει πρόστιμο 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι 16 συνολικά κατηγορίες σχετίζονταν με μίζες για την κατασκευή εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου στο ήδη ταλαιπωρημένο από τις εταιρείες, δέλτα του Νίγηρα, ενώ στην επίτευξη του συμβιβασμού ρόλο έπαιξε η μεσολάβηση ενός «καλού φίλου», του πατέρα Τζορτζ Μπους. Τι κι αν οι ακτιβιστές τοπικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων επιμένουν ότι ήταν ζήτημα τιμής για τη Νιγηρία να καταδικαστεί ο Nτ. Τσέινι… Είναι φανερό ότι ο ρόλος των εταιρειών στην περιοχή εξακολουθεί να είναι κυρίαρχος.

Αυθαιρεσία κατά Ασάντζ

Διευρύνεται το κύμα συμπαράστασης στον ιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks μετά την απόφαση του βρετανού εισαγγελέα να μην δεχθεί την προσωρινή απελευθέρωσή του. Η απάντηση στο νέο αίτημα του Τζουλιάν Ασάντζ, να γίνει δεκτή η εγγύηση ύψους 250.000 βρετανικών λιρών, από την βρετανική δικαιοσύνη αναμενόταν για την Πέμπτη κι ενώ το Πριν είχε πάρει το δρόμο για το τυπογραφείο. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι επώνυμοι δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον αυστραλό που εξέθεσε ανεπάνορθωτα την αμερικανική διπλωματία καθώς έδειξε πως οι πρεσβείες των ΗΠΑ αποτελούν τις μεγαλύτερες φωλιές κατασκόπων, που λειτουργούν εις βάρος των αρχών εκείνων των χωρών που τις φιλοξενούν. Και αυτό μάλιστα το έκανε με στοιχεία αδιάσειστα: Σχεδόν 250.000 διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκ των οποίων πολύ λίγα έχουν βγει στη δημοσιότητα, μέχρι στιγμής. Φανταστείτε την οργή των Αμερικανών όταν θα δούυν όλα το φως της μέρας και οι απαξιωτικοί σχολιασμοί για κορυφαίους πολιτικούς βγουν στα πρωτοσέλιδα...

0 Τοποθετησεις: