Εφημερίδα της ανεξάρτητης Αριστεράς

Ζητιάνοι μια ζωή


Γελοιοποίησαν για μια ακόμη φορά τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου οι εκπρόσωποι της τρόικας. «Θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρις ότου οι αγορές εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα» δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα Ντε Τέιντ ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Σερβάς Ντερούζ, κονιορτοποιώντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Παπανδρέου ότι δήθεν θα επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό κεφαλαίων στα τέλη του 2011 ή το αργότερο το 2012.





«Μερικά χρόνια» είπε ο Ντερούζ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί και άλλο Μνημόνιο μετά την τυπική λήξη του σημερινού, σε δύο χρόνια. Ούτως ή άλλως από τον Ιούνιο του 2013 είναι βέβαιο ότι οι Γερμανοί θα υπαγάγουν την Ελλάδα στο καθεστώς της «συντεταγμένης χρεοκοπίας» που σηματοδοτεί ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, σε ένα καθεστώς αέναης λιτότητας, οπότε δεν θα υπάρχει πια τυπικά ούτε καν η διαδικασία υπογραφής Μνημονίου.
Όπως όλοι οι εκπρόσωποι της  ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, έτσι και ο Ντερούζ ισχυρίστηκε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι «μη αναγκαία, μη επιθυμητή και μη πιθανή», προσπαθώντας να διαψεύσει αυτό που οι πάντες θεωρούν αναπότρεπτο, χωρίς φυσικά να πείθει κανέναν.

Η στάση της τρόικας είναι απολύτως αναμενόμενη και αποσκοπεί όχι φυσικά στην απόκρουση των επιθέσεων των κερδοσκόπων.

Τους Έλληνες θέλει να ξεγελάσει η τρόικα και οι εκπρόσωποί τους λένε τέτοιες ανοησίες. Υποτίθεται ότι το Μνημόνιο λεηλατεί μισθούς και συντάξεις για να γλιτώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, με πρόσθετο αντίτιμο την κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων ενός αιώνα. Πώς να πουν ότι με το Μνημόνιο μας έκαναν και ζητιάνους για πάντα;